Beneficiile personale ale voluntariatului

Munca voluntară în sprijinul persoanelor aflate în nevoie sau pentru diverse organizații nu le ajută doar pe ele, ci are beneficii personale și chiar profesionale pentru voluntari.

Cum viețile adulților sunt în general ocupate și nu de puține ori haotice, poate fi greu de găsit timp pentru a face voluntariat. Cu toate acestea, beneficiile voluntariatului pot fi enorme. Voluntariatul oferă, pe de o parte, ajutor persoanelor aflate în nevoie și comunității, dar beneficiile pot fi și mai mari pentru tine, voluntarul. O astfel de activitate te poate ajuta să îți faci prieteni, să te conectezi cu comunitatea, să deprinzi noi abilități și poate chiar să îți construiești o carieră.

Psihologii spun că a oferi sprijin unor persoane care au nevoie nu doar că le ajută concret pe acele persoane, dar, pentru voluntar, poate reduce stresul, combate depresia, îl poate stimula mental și chiar îi poate oferi un nou sens vieții. 

Vrei să afli mai multe despre tine?

Dacă te gândești că nu ai timp de așa ceva, ia în calcul că voluntariatul nu trebuie neapărat să implice un angajament pe termen lung sau să-ți răpească o cantitate mare de timp pe care oricum nu-l ai. Pentru început, poți să-ți iei angajamente pe termen scurt și pe o perioadă restrânsă de timp - spre exemplu, două ore de voluntariat într-o zi de sâmbătă. Care sunt beneficiile voluntariatului?

Voluntariatul te conectează cu ceilalți

Voluntariatul îți permite să te conectezi la comunitatea în care locuiești și să o faci un loc mai bun. Chiar și cele mai mici sarcini pe care le preiei pot face o reală diferență în viața oamenilor, a animalelor și a organizațiilor care au nevoie de sprijin. În plus, timpul petrecut ca voluntar te ajută să cunoști oameni. Una dintre cele mai bune metode de a-ți consolida relațiile deja existente este de a vă angaja împreună într-o activitate comună precum voluntariatul. Dar această activitate este și un prilej de a întâlni oameni noi, de a-ți lărgi practic rețeaua socială, prin întâlnirea unor persoane cu interese comune.

Voluntariatul îți sporește abilitățile de relaționare

În timp ce unii oameni sunt extrovertiți și relaționează ușor în mod natural, alții sunt timizi sau introvertiți și evită să întâlnească oameni noi. Voluntariatul îți oferă posibilitatea de a-ți exersa și a-ți dezvolta abilitățile sociale, și vei constata că îți e din ce în ce mai ușor să relaționezi.

Voluntariatul poate fi un exemplu în familie

Copiii urmăresc tot ceea ce faci și tind să te copieze. Dacă alegi o formă de voluntariat în care îi poți implica și pe ei, le vei arăta de timpuriu ce înseamnă să fii empatic, cât de important este sprijinul comunității și cât de util este să ajuți persoane și animale aflate la ananghie. 

Voluntariatul este util pentru corp și minte

Voluntariatul oferă multe beneficii atât pentru sănătatea mentală, cât și pentru cea fizică: ajută la combaterea efectelor stresului, furiei și anxietății și îmbunătățește starea de spirit. Prin măsurarea nivelului anumitor hormoni și a activității creierului, cercetătorii au descoperit că a fi util altora oferă o plăcere imensă. Cu cât dăruim mai mult, cu atât ne simțim mai fericiți.

În plus, voluntariatul crește încrederea în sine. Faci bine pentru alții și pentru comunitate, ceea ce îți oferă un sentiment natural de realizare și chiar de mândrie. Cu cât gândești mai pozitiv despre tine, cu atât este mai probabil să ai o viziune pozitivă asupra vieții tale în general și a obiectivelor viitoare.

De asemenea, dacă adulții mai în vârstă practică voluntariatul, în special cei care s-au pensionat sau care nu mai au pe nimeni alături, pot găsi noi sensuri în viața lor ajutându-i pe alții. Oricare ar fi vârsta și situația ta, voluntariatul te poate ajuta să-ți iei mintea de la propriile griji și să te concentrezi pe a le oferi sprijin unor persoane care poate au probleme mai mari decât ale tale.

Nu în ultimul rând, voluntariatul te ajută să rămâi sănătos fizic. Studiile au descoperit că cei care fac voluntariat au o rată de mortalitate mai mică decât cei care nu practică această activitate. Voluntarii mai în vârstă tind să meargă mai mult pe jos, le este mai ușor să facă față sarcinilor de zi cu zi, sunt mai puțin susceptibili să dezvolte hipertensiune arterială și își mențin mai mult timp sănătatea creierului. 

Voluntariatul te poate ajuta în carieră

Chiar dacă nu intenționezi să îți schimbi orientarea în carieră, voluntariatul îți oferă posibilitatea să exersezi abilități utile la orice job, cum ar fi munca în echipă, comunicarea, rezolvarea problemelor, planificarea proiectului, managementul sarcinilor și organizarea. Doar pentru că munca voluntară este neplătită nu înseamnă că nu oferă oportunități de învățare și dezvoltare personală. 

Dacă ai în vedere o carieră nouă, voluntariatul te poate ajuta să obții experiență în zona ta interes și să întâlnești oameni din domeniu. Este o modalitate excelentă de a câștiga experiență într-un domeniu nou, mai ales că poți face voluntariat direct la o organizație care face genul de muncă de care ești interesat. De exemplu, dacă ești interesat de asistență medicală, puteți face voluntariat la un spital de copii sau la un azil de bătrâni.

Voluntariatul poate fi și distractiv

Mai ales pentru tineri, voluntariatul în anumite domenii poate fi un mod distractiv de a-și explora interesele și pasiunile. Dacă ești interesat de domeniul cultural, de exemplu, să fii voluntar în timpul unui festival de film, de muzică, de carte sau de teatru îți dă ocazia, în funcție de departamentul pe care îl alegi, să înveți mai multe despre domeniul respectiv: lucrul cu publicul, folosirea anumitor programe de calculator, organizarea șederii invitaților străini etc.

De asemenea, poți transforma un hobby în voluntariat. De exemplu, dacă ai un loc de muncă la birou și îți dorești să petreci ceva timp în aer liber, te poți înscrie ca voluntar pentru plantarea unei grădini comunitare, pentru a plimba câinii de la un adăpost pentru animale sau pentru a da o mână de ajutor la o tabără pentru copii.

Am ce îmi trebuie pentru a deveni voluntar?

Când vine vorba de voluntariat, entuziasmul și atitudinea pozitivă sunt cele mai importante cerințe. Cele mai valoroase resurse pe care le poți aduce cu tine sunt compasiunea, mintea deschisă și disponibilitatea de a da o mână de ajutor. Vei avea o experiență de voluntariat mai reușită dacă îți identifici mai întâi obiectivele și interesele. Gândește-te de ce vrei să faci voluntariat și ce activitate ți-ar plăcea să faci, pentru că oportunitățile care se potrivesc atât obiectivelor, cât și intereselor tale sunt cele mai pline de satisfacție.

 

 

 

Sursă foto: Shutetrstock
Bibliografie:
Help Guide  - Volunteering and its Surprising Benefits
https://www.helpguide.org/articles/healthy-living/volunteering-and-its-surprising-benefits.htm

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0