Stadializarea poliartritei reumatoide

Desi este imposibil sa se cunoasca progresia/evolutia exacta a fiecarui pacient, medicul tau te poate ajuta sa evaluezi cazul sau situatia ta daca suferi de poliartrita reumatoida.

Evolutia starii si conditiei tale in ceea ce priveste poliartrita reumatoida va depinde de multi factori, printre care:

 • daca ai sau nu antecedente medicale familiale ale bolii;
 • varsta la care ai fost diagnosticat(a) cu poliartrita reumatoida;
 • ce potentiali factori declansatori ai bolii sunt discutati impreuna cu medicul tau;
 • daca este sau nu prezent factorul reumatoid in testele tale de sange;
 • stadiul la care a fost diagnosticata boala ta.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Clasificarea pe criterii clinico-functionale

In functiile de criteriile clinico-functionale, poliartrita reumatoida se imparte in urmatoarele clase:

 1. clasa I: capacitate functionala completa, pacientul poate efectua activitatea fizica normala;
 2. clasa II: activitatile zilnice pot fi efectuate, dar cu durere si reducerea mobilitatii articulare;
 3. clasa III: capacitatea functionala este limitata la o mica parte din activitatile casnice si autoingrijire;
 4. clasa IV: infirmitate importanta, pacientul este imobilizat la pat sau in scaun cu rotile, incapacitate de autoingrijire.

Stadializarea anatomica a poliartritei reumatoide

Pe langa clasele de mai sus, poliartrita reumatoida este impartita in 4 stadii:

 • Stadiul I: sunt prezente doar modificari radiologice:osteoporoza, fara leziuni distructive;
 • Stadiul II: semne radiologice-osteoporoza, mica distructie cartilaginoasa sau a osului subcondral; atrofie musculara adiacenta, absenta deformarilor articulare,posibil noduli reumatoizi si tenosinovite
 • Stadiul III: semne radiologice: osteoporoza, distructie cartilaginoasa sau osoasa, atrofie musculara importanta, deformare articulara cu subluxatii, deviere ulnara sau hiperextensie, dar fara fibroza sau anchiloza, prezenta nodulilor reumatoizi si tenosinovite.
 • Stadiul IV: semne radiologice: osteoporoza, distructie cartilaginoasa sau osoasa, fibroza articulara si anchiloza osoasa, atrofie musculara importanta, subluxatii, deviatie, hiperextensie.

Ce inseamna fiecare stadiu al poliartritei reumatoide

Stadiul I

Stadiul incipient (stadiul I) al poliartritei reumatoide este caracterizat de sinovita sau de o inflamatie a membranei sinoviale, cauzand umflarea articulatiilor afectate si durere in timpul miscarii. In aceasta etapa, exista un numar mare de celule (leucocite) in lichidul sinovial, pe masura ce celulele sistemului imunitar migreaza catre locul inflamatiei. Cu toate acestea, in general, nu exista dovezi radiologice (ceva ce se poate observa la o radiografie) ale distrugerii articulatiilor, cu exceptia faptului ca tesuturile moi sunt umflate si, eventual, a unor eroziuni a masei osoase.

Simptome clare: durere articulara, umflarea articulatiilor, redoare (rigiditate).

Stadiul II

In poliartrita reumatoida moderata (stadiul al doilea), exista o raspandire/extindere a inflamatiei in tesutul sinovial, afectand spatiul cavitatii articulare de-a lungul cartilajului. Aceasta inflamatie va duce, treptat, la o distrugere a cartilajului, insotita de o ingustare a spatiului articular (a articulatiei).

Simptome: devin tot mai frecvente simptomele legate de pierderea mobilitatii articulare si de paleta de miscari pe care le poate face pacientul.

Stadiul III

Poliartrita reumatoida severa (sau stadiul III) este marcata de formarea panusului (vascularizatie anormala a unei membrane, insotita de formare de tesut conjunctiv) in membrana sinoviala, numita si stratul sinovial. Pierderea cartilajului articular expune osul aflat in mod normal sub cartilaj. Aceste modificari vor deveni evidente la radiografii, impreuna cu eroziunile din jurul marginilor articulatiei. Deformarile articulare pot deveni, de asemenea, evidente.

Simptome: intensificarea durerii si umflarea, scaderea mobilitatii articulare si chiar a fortei musculare; incep sa se observe deformari fizice ale articulatiei.

Stadiul IV

Acesta este numit si stadiul terminal sau stadiul final al poliartritei reumatoide. Procesul inflamator s-a diminuat (a devenit mai putin intens), iar formarea tesutului fibros si/sau "sudarea" sau fuziunea oaselor rezulta in incetarea functiei articulatiei. Acest stadiu ar putea fi asociat cu formarea de noduli subcutanati.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Simptomele principale: durere, umflarea articulatiilor, redoare (rigiditate), pierderea mobilitatii.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0