Interleukina IL-33, un nou marker predictiv la raspunsul terapiei cu Rituximab la pacienti cu poliartrita reumatoida

Interleukina IL-33 este una dintre cele mai recente descoperiri in membrii familiei de citokine, molecule de natura proteica, ce transmit informatii intre celule diferite. Citokinele intervin, printre altele, si in mecanismele inflamatiei. Aceasta interleukina IL-33 este implicata in patogenia poliartritei reumatoide, spun oamenii de stiinta.

Un studiu publicat in urma cu cativa ani in Medscape Rheumatology si-a propus sa identifice daca detectarea interleukinei IL-33 poate servi ca factor predictiv de raspuns la tratamentul biologic cu Rituximab, un medicament utilizat pentru a trata anumite boli autoimune si unele tipuri de cancer. El se utilizeaza, printre altele, si pentru artrita reumatoida.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pacientii cu poliartrita reumatoida a fost urmariti prin nivelul seric de interleukina IL-33 in sangele integral. De asemenea, pacientii au fost evaluati prin factorul reumatoid (RF) si prin anticorpii anti-peptide ciclic citrulinate (anti-CCP).

Asocierea intre nivelul seric crescut de interleukina IL-33 si raspunsul la terapia biologica cu Rituximab a fost independenta de alti factori de predictie puternic asociati cu raspunsul la aceasta terapie. Pacientii care au avut nivel seric crescut al anticorpilor anti-CCP si al factorului reumatoid (niveluri mari de imunoglobuline IgG) au avut un raspuns mai bun la Rituximab, in comparatie cu pacientii care au avut nici una dintre aceste caracteristici. Toti pacientii care au avut acesti trei factori simultan au fost receptivi la Rituximab. Dar acesti pacienti nu au reprezentat decat 9% din populatia de studiu.

In concluzie, evaluarea serica a IL-33 poate reprezenta un biomarker de estimare a raspunsului la Rituximab, in sinergie cu statusul auto-anticorpilor si nivelul seric ridicat al IgG. O astfel de constatare cu privire la acesti trei biomarkeri usor de monitorizat in practica clinica reprezinta un pas mai departe spre obiectivul de medicina personalizata, pentru a determina cea mai buna abordare pentru managementul terapeutic al poliartritei reumatoide.

Relatia dintre interleukina si poliartrita reumatoida

Artrita reumatoida este o boala sistemica inflamatorie cronica, de etiologie necunoscuta, care implica, in principal, articulatiile, dar care poate cauza in acelasi timp multiple manifestari extraarticulare. Poliartrita reumatoida este cea mai frecvent intalnita boala autoimuna, spun specialistii. Ea este caracterizata de sinovita (boala care inseamna inflamarea membranei sinoviale din structura articulatiei) si de formarea unor autoanticorpi.

Trasatura distinctiva a bolii este poliartrita persistenta simetrica, ce inseamna ca boala afecteaza mainile, incheieturile si picioarele, desi aproape toate articulatiile diartrodiale pot fi, in timp, implicate in evolutia bolii. Severitatea poliartritei reumatoide poate fluctua in timp, dar artrita reumatoida cronica cel mai adesea rezulta in dezvoltarea progresiva a unor grade variate de distrugere a articulatiei, in deformarea articulatiilor, in declinul semnificativ in ce priveste statusul functional al pacientului si in deces prematur.

Interleukina 33 (IL-33) este o citokina nou descoperita din familia de interleukine, grup care include totodata si IL-1β and IL-18. Interleukina 33 este implicata in statusul inflamator al poliartritei reumatoide prin receptorul IL-1. Exista studii care sugereaza ca IL-33 contribuie la patogeneza inflamatiei si distrugerii articulatiilor. Se crede ca fibroblastele sinoviale (un tip de celule) sunt una dintre principalele surse de interleukina 33 (IL-33) in poliartrita reumatoida, producand mari cantitati de IL-33 in prezenta factorului de necroza tumorala TNF-alfa, dupa cum arata studiile in vitro.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0