Cum iti poate afecta lupusul vederea?

Lupusul eritematos sistemic este o boală autoimună care afectează în mod deosebit pielea, vasele de sânge, articulațiile, rinichii și inima, însă orice zonă din corp poate suferi de pe urma acesti boli. Și ochii pot fi, așadar, afectați de această boală.

La pacientul cu lupus, sistemul imunitar începe să atace țesuturile sănătoase ale corpului, considerându-le agenți invadatori. În acest fel, apare inflamatia, cu simptomele asociate – durere, sensibilitate, disconfort. Cu toate că, de cele mai multe ori, reacțiile lupusului se observă la nivel cutanat, există și situații în care vederea poate fi afectată.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Efecte lupus în ce privește vederea

La nivel ocular, lupusul poate cauza o serie de probleme, precum:

  • Modificări la nivelul pielii din jurul pleoapelor
  • Uscăciunea ochilor
  • Inflamația oculară
  • Modificări la nivelul vaselor de sânge ale retinei
  • Daune permanente aduse terminațiilor nervoase care controlează mișcările ochilor – vederea este afectată de acestea.

Cele mai frecvente afecțiuni oculare care apar la pacientul cu lupus

Iată cu ce probleme în ce privește vederea se pot confrunta pacienții diagnosticați cu lupus:

Uveita

Uveita este caracterizată de inflamarea tractului uveal, adică a membranei vascularizate intermediare a ochiului. Inflamația poate să apară, însă, și la nivelul altor zone din ochi precum pleoapele, membrana conjunctivă, irisul ori nervul optic.

Ca tratament pentru uveită, se recomandă steroizii, deoarece aceștia pot reduce inflamația din ochi și pot preveni pierderea vederii. Medicul oftalmolog poate prescrie steroizi sub formă de picaturi de ochi (acestea sunt cel mai frecvent tratament), pastile, injecții sau implanturi. Steroizii pot avea, însă, efecte secundare și pot crește riscul de cataractă și glaucom, de aceea este nevoie periodic de examene oftalmologice pentru a verifica dacă apar simptome.

Uscăciunea oculară

Aproximativ 20% dintre pacienții care suferă de lupus primesc și diagnosticul de sindrom Sjögren, afecțiune caracterizată de incapacitatea glandelor lacrimale de a lubrifia ochiul. Sindromul Sjögren este, la fel ca lupusul, o afecțiune de natură autoimună. 

Pacientul care suferă de uscăciune oculară are senzația de ochi iritați, de nisip în ochi, de arsuri la nivelul ochilor precum și de vedere încețoșată. În cazuri foarte avansate, netratat cum trebuie, ochiul uscat poate suferi leziuni permanente, vederea pacientului fiind afectată.

Deși nu există un remediu care să vindece sindromul Sjögren, există tratamente care pot ajuta la ușurarea simptomelor. E indicat ca pacientul să evite locurile uscate, cu fum sau vânt (acasă se poate utiliza un umidificator pentru a menține aerul umed), să evite să petreacă mult timp citind, privind la televizor sau în ecrane, deoarece acest lucru usucă și mai tare ochii și să poarte ochelari de soare cu părți laterale care împiedică vântul să usuce ochii. În plus, pleoapele trebuie curățate în mod regulat și se vor evita medicamentele care pot provoca uscarea ochilor. 

Persoana cu sindromul Sjögren va utiliza picături pentru ochi și unguente care ajută la menținerea ochilor umezi, cunoscute sub numele de lacrimi artificiale. Uneori, alte picături antiinflamatorii, cum ar fi cele cu ciclosporină, pot fi prescrise de un medic oftalmolog. 

Sclerita

Această afecțiune este caracterizată de inflamarea sclerei – adică porțiunea albă a ochiului. Nu mai mult de 1% dintre pacienții cu lupus eritematos sistemic suferă și de sclerită, iar în această situație, de multe ori, problemele oculare sunt primul simptom al lupusului.

În unele cazuri, antiinflamatoarele nesteroidiene sunt suficiente pentru cazurile ușoare de sclerită. Cu toate acestea, de obicei, un corticosteroid sistemic este terapia inițială. Dacă inflamația revine, poate fi luată în considerare o doză mai lungă de corticosteroid oral, începând și cu prednison 1 până la 2 mg/kg oral o dată pe zi sau corticosteroid intravenos pulsat, cum ar fi metilprednisolon 1000 mg IV pe zi timp de 3 zile.

Vasculita retiniană

La pacienții care suferă de lupus eritematos sistemic, retina poate fi afectată. Vasculita retiniană limitează fluxul sangvin la nivelul retinei, fapt care afectează vederea. Pe măsură ce ochiul face eforturi pentru a remedia situația, se formează noi vase de sânge care pot duce la pierderea parțială a vederii. Pacientul care are lupus și vasculită retiniană poate să se confrunte și cu mișcări involuntare ale ochilor, ceea ce poate da efectul de vedere dublă.

Tratamentul vasculitei retiniene este dependent de etiologie. Pentru cazurile infecțioase, este necesar tratamentul infecției de bază și pot fi recomandați corticosteroizii. Pentru cazurile neinfecțioase, terapia inițială constă în corticosteroizi sistemici. Terapia locală cu steroizi cu administrare perioculară sau intravitreală poate fi de asemenea utilizată.

Infecțiile oculare

Lupusul eritematos sistemic este asociat cu riscul crescut de infecții din două motive – în primul rând, sistemul imunitar nu funcționează așa cum trebuie, iar în al doilea rând, tratamentul medicamentos administrat suprimă activitatea sistemului imunitar. Așadar, pacientul cu lupus poate avea de-a face cu infecții ale pleoapei, ale membranei conjunctive sau chiar ale interiorului ochiului. În tratarea acestor infecții se vor folosi antibiotice atât sub formă de tablete, cât și sub formă de picături sau unguente.

Mergi la medic dacă ai lupus și constați probleme cu vederea

Acestea sunt doar câteva exemple de afecțiuni oculare cu care pacientul diagnosticat cu lupus eritematos sistemic are de-a face. Este foarte important, așadar, ca atunci când pacientul observă anumite probleme oculare, să meargă la medic pentru investigații amănunțite. Orice problemă depistată în stadiu incipient va fi tratată mai ușor și mai rapid, iar riscul de leziuni permanente devine mai mic.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Unele medicamente administrate pentru tratarea lupusului pot avea, de asemenea, efecte adverse la nivel ocular. Riscul de complicații oculare apărute pe fondul lupusului poate fi redus prin controale anuale la medicul oftalmolog, dar și prin îngrijirea atentă a ochilor. Dacă medicul stabilește un diagnostic de afecțiune oculară, pacientul cu lupus se va asigura că respectă indicațiile primite de la specialist și că urmează tratamentul indicat de acesta.

Alte efecte ale lupusului în corp

Lupusul poate afecta bolnavii în moduri diferite, iar semnele și simptomele afecțiunii pot apărea și dispărea de mai multe ori de-a lungul timpului.

Artrita

Artrita este un termen larg folosit pentru a descrie inflamația articulațiilor. Există multe subseturi de artrită, dar cea observată în lupus se poate spune că seamănă foarte mult cu artrita reumatoidă.

Efecte asupra sistemului cardiovascular

Lupusul poate afecta sistemul cardiovascular, care include inima și vasele de sânge. De fapt, bolile cardiovasculare, nu lupusul în sine, sunt cauza numărul unu de deces la persoanele cu LES. Prin urmare, este foarte important să se ia măsuri pentru a menține sănătatea cardiovasculară optimă.

Efecte asupra rinichilor 

Aproximativ jumătate dintre persoanele cu lupus suferă de afectare a rinichilor, iar rinichiul a devenit organul afectat de lupus cel mai intens studiat.

Efecte asupra plămânilor

Aproximativ 50% dintre persoanele cu LES se confruntă cu implicarea plămânilor pe parcursul bolii lor. În lupus apar cinci probleme principale ale plămânilor: pleurita, pneumonita lupică acută, pneumonia lupică cronică (fibrotică), hipertensiunea pulmonară și plămâni care se micșorează.

Efecte asupra sistemului nervos 

Lupusul poate afecta atât sistemul nervos central (creierul și măduva spinării), cât și sistemul nervos periferic. Lupusul poate ataca sistemul nervos prin intermediul anticorpilor care se leagă de celulele nervoase sau de vasele de sânge care le hrănesc ori prin întreruperea fluxului sangvin către nervi. Condițiile asociate cu sau uneori observate în lupus includ disfuncția cognitivă, fibromialgia, durerile de cap, sindromul organic al creierului și vasculita sistemului nervos central.

Efecte asupra pielii 

Majoritatea persoanelor cu lupus experimentează un fel sau altul de implicare a pielii în cursul bolii. De fapt, afecțiunile pielii cuprind 4 dintre cele 11 criterii utilizate de Colegiul American de Reumatologie pentru clasificarea lupusului. Unii oameni cu lupus au o erupție roșie pe obraji și de o parte și de alta a nasului. Alte probleme ale pielii care pot apărea includ erupții cutanate mari, roșii, circulare. Erupțiile cutanate sunt de obicei agravate de lumina soarelui. Căderea părului și rănile bucale sunt, de asemenea, frecvent întâlnite la pacienții cu lupus.

Efecte asupra sângelui

Persoanele cu lupus pot avea reduceri periculoase ale numărului de globule roșii din sânge, globule albe din sânge sau trombocite (celule care ajută la coagularea sângelui). Uneori, modificările numărului de celule pot contribui la oboseală (număr scăzut de globule roșii), infecții grave (număr scăzut de globule albe) sau vânătăi ușoare (număr scăzut de trombocite). 

Cu toate acestea, mulți oameni nu au simptome care să indice anomalii ale sângelui, așa că este important să se facă periodic analize de sânge pentru a detecta orice probleme. Cheagurile de sânge sunt observate cu o frecvență crescută în lupus. Cheagurile apar adesea la nivelul picioarelor (un cheag venos, numit tromboză venoasă profundă), al plămânilor (un cheag pulmonar, numit embolie pulmonară ) sau creier (accident vascular cerebral ). Cheagurile de sânge care se dezvoltă la pacienții cu lupus pot fi asociate cu producerea de anticorpi antifosfolipidici.

Efecte asupra creierului

Din fericire, implicarea creierului este o problemă rară la persoanele cu lupus. Când este prezentă, poate pduce la confuzie, depresie, convulsii și, mai rar, la accidente vasculare cerebrale. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
HSS - Eye Problems in Lupus
https://www.hss.edu/conditions_eye-problems-lupus.asp
Lupus - How lupus affects the body
https://www.lupus.org/resources/how-lupus-affects-the-body


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0