9 ponturi pentru sustinerea sistemului imunitar in lupus

Lupusul este o afectiune autoimuna care apare atunci cand sistemul imunitar confunda tesuturile sanatoase ale organismului cu agenti externi si incepe sa le atace.

Sistemul imunitar al pacientilor care sufera de lupus este hiperactiv, insa poate fi ajutat sa functioneze cat mai normal cu ajutorul unor strategii eficiente.

Mentinerea sanatatii intestinale – stii deja ca dezechilibrele microbiene de la nivelul intestinelor poate afecta modul in care sistemul imunitar functioneaza. Ajuta-ti sistemul imunitar sa functioneze fara probleme mentinand echilibrul bacterian la nivelul intestinelor. Poti face asta consumand alimente bogate in bacterii “sanatoase”. Printre aceste alimente se numara: chefirul, iaurtul, muraturile. Flora intestinala poate fi distrusa de administrarea unor medicamente foarte agresive precum antibioticele.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Limitarea expunerii la undele electromagnetice – expunerea la undele electromagnetice poate crea disfunctii ale sistemului imunitar, crescand riscul de declansare, respectiv agravare, a afectiunilor autoimune.

Mentinerea nivelului de zahar din sange echilibrat – fluctuatiile nivelului de zahar din sange stimuleaza sistemul imunitar, provocand o reactie a acestuia, care nu e dorita in caz de lupus. Asigura-te ca ai mese regulate, astfel incat nivelul de zahar din sange sa nu inregistreze scaderi sau ridicari bruste.

Evitarea deficitului de glutation – glutationul este un antioxidant care se regaseste in fiecare celula a organismului. Acesta este necesar pentru buna functionare a celulelor albe din sange. Celulele albe sunt predispuse stresului oxidativ din cauza radicalilor liberi. Deficitul de glutation poate exacerba inflamatia din corp, declansand reactii ale sistemului imunitar. Glutationul este un antioxidant produs de organism. Daca medicul tau observa un deficit de glutation, poti folosi, la recomandarea sa, suplimente care sa ajuta glutationul sa ramana in organism.

Evitarea expunerii la toxinele din mediu – toxinele din mediu afecteaza microflora intestinala, reduce nivelul de glutation si declanseaza aparitia inflamatiei in organism. Printre cele mai comune toxine din mediu la care ne expunem se numara: pesticidele, erbicidele, metalele grele.

Respiratia corecta – stresul mental si emotional declanseaza productia hormonului stresului in organism (cortizol). Acest hormon cauzeaza inflamatie, care accentueaza simptomele lupusului. Ajuta-ti sistemul imunitar sa se protejeze de dereglari respirand corect si evitand respiratia scurta, agitata.

 

Citeste si Despre lupus

 

Respectarea raportului adecvat de acizi grasi Omega 6 si Omega 3 – raportul dintre acizii grasi Omega 6 si Omega 3 trebuie mentinut echilibrat pentru a preveni stimularea sistemului imunitar si aparitia inflamatiei in organism. Oamenii au tendinta de a avea o concentratie mai mare de Omega 6 in organism, de aceea ar trebui sa suplimenteze aportul de Omega 3 pentru echilibrarea balantei.

Asigurarea odihnei necesare – in jur de 80% dintre pacientii diagnosticati cu lupus nu se odihnesc suficient si sufera de oboseala cronica. Lipsa somnului favorizeaza disfunctiile sistemului imunitar si inflamatia cronica. Respectarea unui program strict de somn stimuleaza productia de melatonina si ajuta pacientul cu lupus sa adoarma mai usor.

Combaterea deficitului de vitamina D – persoanele care sufera de deficit de vitamina D sunt mai predispuse reactiilor autoimune anormale, precum si inflamatiei cronice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0