

Unde este cel mai sanatos sa traiesti in Romania?
Unde este cel mai sanatos sa traiesti in Romania?
Unde este cel mai sanatos sa traiesti in Romania?
Daca va ganditi ca in viitorul apropiat sa va mutati din inima oraselor zgomotoase si poluate, profitati de vacante sau weekenduri pentru a explora cateva optiuni interesante. In Romania exista o serie de regiuni sanogene (in care se urmeaza un stil de viata sanatos si echilibrat), extrem de frumoase si pitoresti, care in ultimii ani se bucura si de toate facilitatile normale adaptate lumii moderne, electricitate, curent electric, piete moderne si hipermarketuri la o distanta mai mica de 5-10 km.
Marile orase din Romania sunt unele dintre cele mai poluate din Europa, din cauza suprapopularii, numeroaselor autovehicule, zonelor industriale. La factorii de mediul poluanti, li se adauga stressul psihic specific marilor aglomeratii, situatii care nu favorizeaza in niciun caz sanatatea. De indata ce intri in marile orase, stresul si graba altor persoane devin contagioase, iar situatiile tensionate nu intarzie sa apara.
Recent, am vizitat zona Govorei si stand de vorba cu o localnica, am aflat ca datorita vecinatatii cu padurea cea mai puternic ionizata negativ din Romania, media de varsta a longevivilor zonei este de 90 de ani. Ar fi interesant sa trecem in revista cele mai sanatoase zone in care am putea calatori in vacanta, sau chiar petrece o mare parte a anului sau unde ne putem retrage odata cu pensionarea.
In plus, exista persoane cu suferinte cronice diverse. Daca aceste au posibilitattea de a face o schimbare in ceea ce priveste locatia, mai ales daca locuiesc in marile orase si sufera de boli strans legate de poluare si stresul generat de viata inutil tumultoasa de multe ori. Am sa incep chiar cu zona pe care am vizitat o recent pentru ca m-a susrprins placut faptul ca zona s-a dezvoltat foarte mult si ca au venit locuitori noi, care si au abandonat viata urbana in favoarea celei mult mai sanatoase si relaxate de aici. In plus, viata in afara oraselor mari este mai ieftina, cu un nivel calitativ mai ridicat. Poti cumpara o casa cu curte, gradina si chiar livada la pretul unui mic apartament din centrul Bucurestiului sau Timisoarei.
Govora si zona Valcea
Zona este inconjurata de o salba de statiuni vedeta, apreciate datorita apelor cu calitati speciale inca de pe vremea romanilor. La scurta distanta pe Valea Oltului regasim Calimanesti si Caciulata, situate la o altitudine de 280 de metri in depresiunea Jiblea – Calimanesti de pe Malul Drept al Oltului. In departare se vad Muntii Cozia, unde este amenajata si o partie de ski.
Zona este cunoscuta pentru aerul ionizat negativ, bioclimatul sedativ cu un indice de stres cutanat si de stres pulmonar foarte scazute, dar si datorita izvoarelor sale minerale clorurate, bromate, sulfuroase cu magneziu, calciu si sodiu pentru cure interne si externe.
Pe langa starea generala de bine, generata de acest mediu, apa din izvoarele captate sunt folosite in tratarea afectiunilor tubului digestiv precum gastrita cronica, constipatia cronica, dischinezie biliara, hepatita cronica sau pancreatita cronica si afectiuni ale aparatului locomotor.
Regiunea este recommadata si celor care sufera de boli ORL, afectiuni respiratori si tulburari metabolice si nutritionale.
Judetul Caras-Severin
Este bogat in zone deluroase impadurite si racoroase, cu o frumusete aparte, in care este situata si statiunea Baile Herculane, si ea una dintre cele mai vechi statiuni balneare din intreaga lume, atestata documentar in anul 153 e.n..
Nu numai in Herculane, ci intreaga zona abunda de izvoare sulfuroase cu puteri curative. Factorii terapeutici specifici in zona sunt naturali si constau intr-un bioclimat sedativ de curatare si ape minerale termale bicarbonate, cloruro – sodice si usor sulfuroase folosite atat in cure externe cat si in cele interne. Zona este ideala in special celor care sufera de tulburari nervoase, dar si afectiuni reumatismale si sistemice, precum poliartrita reumatoida, spondiloza anchilozanta, reumatisme cronice, reumatisme degenerative si alte afectiuni ale aparatului locomotor.
Ca indicatii secundare, la bazele de tratament se trateaza inclusiv afectiuni neurologice periferice si centrale, boli endocrine si metabolice, afectiuni respiratorii, boli profesionale ori dermatologice.
Dealurile si muntii Padurea Craiului
Acestea reprezinta o alta zona sanogena romaneasca, din judetul Bihor unde regasim dealtfel si statiunea Baile Felix, care se afla la doar 9 km de orasul Oradea.
Principala trasatura a statiunii Baile Felix este temperatura ridicata a apelor termale de aici, ce stabilesc recorduri de aproape 50 de grade Celsius. Din acest motiv, Baile Felix sunt foarte populare pentru sejururile de tratament in aer liber inclusiv in timpul iernii.
Factorii principali de cura ai statiunii sunt apele oligominerale hipertermale, bicarbonate, calcice, silicioase si suflate. Zona se distinge printr-un bioclimat sedativ de curatare si exista inclusiv optiunea de impachetari cu namol sapropelic fosil.
La Baile Felix se trateaza in principal afectiuni inflamatorii, cronice sau degenerative ale aparatului locomotor (poliartrita reumatoida, spondiloza anchilozanta), dar si boli neurologice, boli ginecologice, boli endocrine metabolice sau de nutritie si boli profesionale.
Borsec
Statiunea din judetul Harghita se evidentiaza prin calitatea apelor minerale din zona, mentionate documentar inca din 1954 de catre un medic italian. In perioada comunista, prin investitiile mari in echipamente, servicii medicale si hoteliere, statiunea Borsec era considerata regina statiunilor balneoclimaterice din tara, frecventata de turisti din toata lumea.
La Borsec se trateaza in mod special bolile cardiovasculare precum insuficienta cardiaca, varice, hipertensiune ori insuficienta mitrala, dar si boli endocrine, boli digestive, tulburari renale, boli ale aparatului urinar, boli dermatologice, boli metabolice si de nutritie.
Apele de aici sunt premiate in nenumarate randuri la expozitii de prestigiu din intreaga Europa, iar zona se pot urma numeroase trasee montane si exista si alte optiuni de agrement.
Covasna
Statiunea situata la contactul Muntilor Vrancei cu Depresiunea Barsei, la doar 60 km de Brasov se afla la o altitudine de 564 de metri intr-o oaza de liniste si verdeata. Se recomanda in tratarea afectiunilor de inima si cardiovasculare, recuperarii dupa infarct miocardic, accident vascular, insuficienta mitrala si aortica, cardiopatie ischemica ori hipertensiune arteriala, datorita factorilor terapeutici din apele minerale si aerul foarte curat.
Izvoarele din zona sunt carbogazoase, clorurate-sodice, hipotone, hipertone si bicarbonate. Tot pentru tratament se face uz si de namolul mineral si mofetele ce se intind pe o suprafata de aproximativ 40 hectare.
Vatra Dornei
O alta statiune cunoscuta pentru apele minerale de o calitate exceptionala este Vatra Dornei, statiunea din nordul Romaniei asezata in depresiunea Dornelor la 802 metri altitudine.
Factorii curativi principali din Vatra Dornei sunt izvoarele cu ape minerale slab bicarbonate, feruginoase, calcice, sodice, magnezice si hipotone, dar si bioclimatul montan tonic si namolul de turba. In zona se trateaza afectiuni cardiovasculare, afectiuni reumatismale degenerative, afectiuni neurologice periferice si se fac recuperari dupa infarct sau operatii pe muschi, oase ori articulatii.
Valea Prahovei
Cu toate ca sunt mai putin valorificate, în aceasta regiune există izvoare cu ape minerale clorurosodice, carbogazoase, hipotone, iodate, calcice, magneziene care explica de ce valea Prahovei este o zona atat de sanatoasa si datatoare de energie. Regiunea este foarte bine dotata din punct de vedere al facilitatilor diverse privind drumetiile, relaxarea şi sporturile montane. Un alt mare avantaj este accesul facil din capitala si efervescenta turistica, care creste calitatea serviciilor de zi cu zi.
Dumneavoastra ce alte zone sanogene din Romania cunoasteti si v-au cucerit?
Sursa foto: Shutterstock