

Terapiile cu namol: beneficii si recomandari
Terapiile cu namol: beneficii si recomandari
Terapiile cu namol: beneficii si recomandari
Terapia cu namol isi are originile in Egiptul Antic, proprietatile terapeutice ale namolului fiind de pe atunci cunoscute si exploatate.
Namolul este un element din natura, care contine o serie de minerale importante, ale caror efecte sunt extrem de benefice pentru sanatatea organismului. Namolul are efect detoxifiant, absorbind toxinele din organism, dar si proprietati terapeutice si relaxante.
Beneficiile terapiei cu namol
In functie de forma de terapie cu namol aleasa, poti beneficia de diverse efecte benefice.
Ameliorarea durerilor – atunci cand este aplicat intr-o anumita zona, namolul poate ameliora sau chiar elimina anumite dureri. Spre exemplu, namolul aplicat pe abdomen calmeaza crampele stomacale si trateaza indigestia. Pe de alta parte, un strat subtire de namol aplicat pe frunte poate ameliora imediat o migrena puternica. Si durerile de spate pot fi ameliorate cu aplicatiile locale de namol.
Infrumusetarea tenului – aplicat pe ten si pe piele, namolul are efecte benefice, tratand afectiunile dermatologice precum acneea si iritatiile. De asemenea, namolul aplicat pe ten elimina si cearcanele de sub ochi. Intrucat stimuleaza dilatarea porilor, namolul aplicat pe ten scoate si punctele negre atunci cand este indepartat de pe chip.
Vindecarea problemelor dermatologice – petele aparute din cauza soarelui, iritatiile, dr si psoriazisul si urticaria pot fi ameliorate sau vindecate cu ajutorul aplicatiilor de namol pe piele.
Stimulearea circulatiei sanguine – baile cu namol stimuleaza circulatia sanguina si energizeaza intreg organismul. Ideal ar fi ca dupa baia cu namol pacientul sa stea intins la soare pentru ca namolul sa fie uscat de razele acestuia. Circulatia periferica deficitara poate fi vinecata de baile cu namol.
Tratarea afectiunilor oculare – namolul poate fi folosit, prin aplicare locala, si pentru tratarea afectiunilor oculare precum conjunctivitele ori alergiile oculare, insa aceste aplicatii trebuie sa fie facute neaparat de catre un specialist, pentru a nu face mai mult rau ochilor decat bine prin aplicarea incorecta.
Calmeaza inflamatiile – atat baile cu namol, cat si aplicarea locala a namolului calmeaza inflamatiile. Inflamatiile la nivelul sistemului reproducator, inflamatiile articulare ori musculare pot fi tratate cu succes cu ajutorul terapiei cu namol.
Tipuri de namol
Namolul are proprietati diferite in functie de provenienta si compozitia sa. In primul rand, mineralele care se regasesc in namol difera in functie de tipul de roci care se regaseste in regiunea respectiva, precum si in functie de procesul de formare a solului. Apoi, proprietatile namolului sunt influentate si de fauna si flora din regiunea din care namolul este luat. Asadar, trebuie sa te interesezi cu privire la provenienta si caracteristicile namolului pe care iti doresti sa il folosesti, pentru a te asigura ca este potrivit pentru nevoile organismului tau.
Namolul sapropelic – acest namol este negru, are o textura uleioasa si se regaseste pe fundurile lacurilor sarate (precum Techirghiol, Sovata, Amara) dar si a marilor (Marea Moarta). Acesta sunt de origine vegetalo-animala, fiind formate din fauna si flora acvatica de-a lungul timpului.
Namolul de turba – acest tip de namol este exclusiv de origine vegetala, formandu-se prin procesul de descompunere a resturilor vegetale de pe fundul mlastinilor.
Namoluri minerale – namolurile minerale contin, bineinteles, cea mai mare cantitate de minerale si se formeaza in urma sedimentarii sarurilor din izvoarele minerale sau sulfuroase. Acest tip de namol se regaseste in Romania in statiuni precum Sangeorz-Bai.
Sursa foto: Shutterstock