Speranta de viata, influentata de locul de trai

Se pare că și locul în care trăiești, nu doar modul în care trăiești, contează când e vorba de speranța de viață.

Speranța de viață este influențată de mai mulți factori, și genetici, și de stil de viață și de mediu. Pentru longevitate contează și moștenirea genetică, dar și ce mâncăm de-a lungul vieții, dacă fumăm sau dacă avem un aport mare de alcool, cât de bine dormim și cât de bine ne ferim de infecții. Concluzia unui studiu¹ inovator care a examinat cetățeni vârtsnici din SUA a concluzionat că și locul de trai poate prelungi sau scurta viața unei persoane.

Cercetătorii au observat de multă vreme variații regionale semnificative ale speranței de viață în SUA, pe care le-au atribuit adesea „capitalului de sănătate”, adică tendințe spre obezitate, fumat și factori comportamentali înrudiți în populațiile regionale. Dar, analizând impactul mutării dintr-un loc de trai în altul, studiul actual a putut izola și cuantifica efectul pe care spațiul în sine îl are asupra rezidenților.

Cum este influențată speranța de viață a persoanelor în vârstă în funcție de locul în care trăiesc?

O posibilitate clară este natura îngrijirii medicale disponibile în zona respectivă. Alți factori posibili ai longevității includ clima, poluarea, criminalitatea, siguranța în trafic și multe altele. În acest studiu, oamenii de știință au încercat să separe, practic, rolul experiențelor și al comportamentelor anterioare ale oamenilor (deci acel „capitalul de sănătate”) de rolul pe care îl are locul de trai în ceea ce privește longevitatea.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Pentru a realiza studiul, investigatorii au analizat înregistrările Medicare din 1999 până în 2014, concentrându-se pe rezidenții din SUA cu vârste cuprinse între 65 și 99 de ani. În cele din urmă, echipa de cercetare a studiat 6,3 milioane de beneficiari Medicare. Aproximativ 2 milioane dintre aceștia s-au mutat dintr-o zonă a SUA în alta, iar restul au freprezentat un eșantion aleatoriu de 10%, oameni care nu s-au mutat pe parcursul perioadei de studiu de 15 ani.

Un element central al studiului a implicat observarea parcursului unor oameni care erau inițial din aceeași zonă și care când s-au mutat în destinații diferite. (De exemplu, doi bătrâni care au trăit inițial în Boston, dar unul se mută în Minneapolis, unde mortalitatea este mai scăzută, iar altul se mută în Houston, unde mortalitatea e mai ridicată sunt comparați pentru a afla cât de mult trăiește fiecare după ce se mută din Boston.)

Evident că oamenii au avut profiluri de sănătate diferite înainte de a se muta, dar înregistrările Medicare includ date detaliate, astfel încât cercetătorii au găsit înregistrări despre 27 de boli și afecțiuni diferite - de la cancer pulmonar și diabet până la depresie. Au aplicat aceste informații la un model standard de risc de mortalitate, pentru a clasifica starea generală de sănătate a seniorilor atunci când s-au mutat. Folosind aceste măsurători ale sănătății persoanelor înainte de mutare, cercetătorii au încercat să țină seama de nivelurile de sănătate preexistente ale seniorilor din aceeași zonă care s-au mutat în locuri diferite.

Totuși, chiar și evaluarea oamenilor prin 27 de măsuri nu descrie complet starea de sănătate a acestora, așa că savanții au estimat, de asemenea, ce anume legat de afecțiunile oamenilor ar fi putut să le scape, prin calibrarea sănătății observate a seniorilor în raport cu nivelurile de capital de sănătate ale locurilor din care se mutau.

Apoi, au luat în considerare modul în care starea de sănătate observată variază de la indivizi din aceeași zonă care se deplasează către destinații diferite și, presupunând că diferențele de sănătate neobservate - cum ar fi mobilitatea fizică - variază în același mod ca diferențele observate de sănătate, au ajustat estimările în consecință.

În total, studiul a constatat că multe zone urbane de pe coasta de est și de vest, inclusiv New York City, San Francisco și Miami au efecte pozitive asupra longevității pentru persoanele în vârstă care se mută acolo. Unele zone metropolitane din Midwest, inclusiv Chicago, au, de asemenea, rezultate bune.

În schimb, o mare parte din sudul SUA are efecte negative asupra longevității pentru persoanele în vârstă care se mută acolo – Alabama, Arkansas, Louisiana și nordul Floridei. O mare parte din sud-vestul SUA, inclusiv părți din Texas, Oklahoma, New Mexico și Arizona, par la fel de nocive pentru cei care se mută acolo.

Savanții estimează, de asemenea, că acel capital de sănătate reprezintă aproximativ 70% din diferența de longevitate între zonele din SUA și că efectele zonei reprezintă aproximativ 15% din variație. Cu alte cuvinte, deși capitalul de sănătate este important, și efectele locului de trai contează.

Semnificația efectelor locului de trai asupra speranței de viață este, de asemenea, evidentă într-un alt model descoperit de studiu. Unele zone, cum ar fi Charlotte, Carolina de Nord, au un efect pozitiv asupra longevității, dar au încă o speranță de viață generală scăzută, în timp ce alte locuri, cum ar fi Santa Fe, New Mexico, au o speranță de viață generală mare, dar un efect sub medie asupra longevității seniorilor care se mută acolo.

Din nou, speranța de viață a populației unei zone nu este același lucru cu efectul acelei zone asupra longevității. În locurile în care, să zicem, fumatul este foarte răspândit, longevitatea populației ar putea fi afectată, dar alți factori ar putea face din acel loc unul în care oamenii cu o stare de sănătate medie vor trăi mai mult. Întrebarea este: de ce?

Potrivit autorilor studiului, dovezile se referă la rolul locului, dar următorul pas logic în cercetare este să caute factori specifici, pentru a afla de ce anume locurile cu efecte pozitive asupra longevității sunt în acest fel.

Oamenii de știință consideră că ar fi binevenite și alte studii suplimentare care să analizeze utilizarea asistenței medicale sau orice alt factor care ar putea explica de ce diferite locuri au efecte diferite asupra speranței de viață; cheia este descoperirea mai multor dovezi concrete. Aceștia concluzionează că diferențele în sistemul de îngrijire a sănătății sunt mari și potențial importante, dar există și diferențe în ceea ce privește poluarea, vremea și alte aspecte care pot conta pentru speranța de viață.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
AEA - Place-Based Drivers of Mortality: Evidence from Migration 
https://www.aeaweb.org/articles?id=10.1257/aer.20190825
1. Studiul „Place-Based Drivers of Mortality: Evidence from Migration”, apărut în American Economic Review (2021). DOI: 10.1257/aer.20190825, autori: Amy Finkelstein et al.
Medline Plus - Is longevity determined by genetics?
https://medlineplus.gov/genetics/understanding/traits/longevity/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0