Cât poate trăi un om? Ce spun studiile

Dacă te-ai întrebat cât poate trăi un om în prezent, e bine să știi că numărul persoanelor care trăiesc peste o sută de ani a crescut foarte mult în ultimii zeci de ani. De asemenea, longevitatea continuă să crească în secolul XXI.

Longevitatea este unul dintre visurile dintotdeauna ale omenirii, iar cercetările medicale din ultimele zeci de ani au adus cu ele speranța că viața poate fi prelungită. Cât poate trăi un om depinde, însă, de mai mulți factori, cum ar fi genetica și stilul de viață. În Europa, speranța de viață este de aproximativ 81 de ani (84 de ani în cazul femeilor și 78 de ani în cazul bărbaților).

Cu toate acestea, numărul persoanelor care trăiesc peste vârsta de 100 de ani a crescut până la aproape jumătate de milion de oameni din întreaga lume. O astfel de longevitate extremă, potrivit unor cercetări efectuate de Universitatea din Washington, probabil va continua să crească treptat până la sfârșitul acestui secol: estimările arată că este posibilă o durată de viață de 125 de ani sau chiar de 130 de ani.

Longevitatea are ramificații pentru politicile guvernamentale și economice, precum și deciziile de sănătate și stilul de viață ale indivizilor. Un studiu¹ publicat în Demographic Research folosește modelarea statistică pentru a examina extremele vieții umane. 

Având în vedere cercetările în curs de desfășurare legate de îmbătrânire, perspectivele în ceea ce privește descoperirile medicale și științifice și numărul relativ mic de persoane care au atins în mod verificabil vârsta de 110 ani sau mai mult, experții au dezbătut posibilele limite la ceea ce se numește vârsta maximă raportată la deces.

În timp ce unii oameni de știință susțin că bolile și deteriorarea celulelor de bază duc la o limită naturală a duratei de viață a omului, alții susțin că nu există niciun plafon de acest tip, dovadă fiind „supercentenarii” care au înregistrat recorduri în ceea ce privește durata de viață (au trăit 110 ani sau mai mult).

Astfel, pentru studiul de față, echipa de cercetare s-a întrebat care ar putea fi cea mai lungă durată de viață individuală a omului oriunde în lume până în anul 2100. Folosind statisticile bayesiene, un instrument comun în statisticile moderne, cercetătorii au estimat că recordul mondial de 122 de ani aproape sigur va fi depășit, cu o probabilitate mare ca măcar o persoană să trăiască undeva între 125 și 132 de ani.

Pentru a calcula probabilitatea de a trăi mai mult de 110 ani și până la ce vârstă, savanții s-au orientat către Baza de date internațională privind longevitatea, creată de Institutul Max Planck pentru cercetări demografice. Această bază de date urmărește supercentenarii din 10 țări europene, plus Canada, Japonia și SUA.

Folosind o abordare bayesiană pentru a estima probabilitatea, echipa de cercetare a creat proiecții pentru vârsta maximă raportată la deces în toate cele 13 țări din 2020 până în 2100. Printre descoperirile lor se numără următoarele:

  • Cercetătorii au estimat o probabilitate de aproape 100% ca recordul actual al vârstei maxime raportate la deces (deținut de Jeanne Calment, din Franța, care a trăit până la 122 de ani și 164 de zile) să fie bătut.
  • Există o mare probabilitate ca o persoană care trăiește mai mult să ajungă până la 124 de ani (99% probabilitate) și chiar până la 127 de ani (68% probabilitate).
  • Este posibilă o longevitate și mai mare, dar mult mai puțin probabilă (13%) ca un om să trăiască până la vârsta de 130 de ani;
  • Este extrem de puțin probabil ca o persoană să trăiască până la 135 de ani în acest secol.

Oamenii care ating o longevitate extremă în zilele noastre sunt încă destul de rari și, chiar și odată cu creșterea populației la nivel mondial și cu progresele obținute în ceea ce privește îngrijirea sănătății, există o aplatizare a ratei mortalității după o anumită vârstă. 

Cu alte cuvinte, cineva care trăiește până la 110 ani are aproximativ aceeași probabilitate de a trăi încă un an ca, să zicem, cineva care trăiește până la 114. Potrivit autorilor studiului, nu contează câți ani au oamenii, odată ce ajung la 110 ani, mor în același ritm, din motive care sunt oarecum independente de ceea ce afectează persoanele mai tinere.

Ce influențează longevitatea și cum putem trăi mai mult și mai sănătos?

Un studiu condus de Johns Hopkins la care au luat parte 6.200 de bărbați și femei de-a lungul a peste opt ani a constatat că aceia care au adoptat patru comportamente inteligente au redus șansa de deces din toate cauzele în acest interval de timp în proporție de 80%. Acești patru factori sunt fumatul, greutatea, mișcarea și alimentația.

Așadar, pentru a avea șansa la o viață mai lungă și mai sănătoasă:

Nu fuma

Fumatul afectează arterele coronare și plămânii, iar fumătorii au, de asemenea, rate crescute de diverse tipuri de cancer și risc sporit de accident vascular cerebral.

Menține-te la o greutate sănătoasă

Cei mai sănătoși oameni din studiu au menținut un indice de masă corporală (IMC) mai mic de 25. Pentru a-ți afla IMC-ul, caută un calculator de IMC de internet sau cere ajutorul medicului de familie. Pentru a obține și a menține un IMC normal, e nevoie de mișcare efectuată regulat și de o alimentație sănătoasă.

Ridică-te des de pe scaun și mișcă-te cât de mult poți de-a lungul unei zile

Dacă ai un serviciu care nu implică deloc mișcare, cu atât mai mult e important să fii atent la cât de multă activitate fizică ai. Străduiește-te să faci măcar 22-25 de minute de mișcare zilnic: dacă simți că nu ai timp, încearcă să împarți aceste minute în două sau trei părți (de exemplu, o plimbare de 10 minute în pas alert dimineața și una de 15 minute seara, după cină). 

Adoptă o alimentație cât mai sănătoasă

E greu de crezut că vreo persoană poate mânca sănătos la fiecare masă, zi de zi, însă e bine să tinzi spre cât mai multe mese și gustări echilibrate dacă ai în minte longevitatea și sănătatea. 

Studiul de la Johns Hopkins a constatat că participanții cei mai sănătoși erau aceia care aveau o alimentație în stil mediteraneean, adică bogată în legume crude și preparate ușor, fierte ori la grătar și fructe proaspete, cu cantități moderate de leguminoase, pâine integrală, nuci și semințe, ulei de măsline, pește și cu cantități mici de brânzeturi (30 g de brânză pe zi sau 150 g iaurt de tip grecesc). Dieta mediteraneeană încurajează evitarea sau consumul foarte mic de zahăr, carne roșie, grăsimi animale și produse fast food.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Demographic Research - Probabilistic forecasting of maximum human lifespan by 2100 using Bayesian population projections
https://www.demographic-research.org/volumes/vol44/52/
1. Studiul „Probabilistic forecasting of maximum human lifespan by 2100 using Bayesian population projections”, apărut în Demograhic Research, iunie 2021, DOI: 10.4054/DemRes.2021.44.52, autori: Michael Pearce și Adrian E. Raftery
Johns Hopkins Medicine - 4 Top Ways to Live Longer
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/4-top-ways-to-live-longer


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0