

Ritualul unei dimineți reușite și 4 rețete de mic dejun
Ritualul unei dimineți reușite și 4 rețete de mic dejun
Ritualul unei dimineți reușite și 4 rețete de mic dejun
Cred ca o dimineață reușită reprezintă secretul unei zile excepționale. Acum nu mai rămâne decât întrebarea: ce înseamnă de fapt o dimineață reușită? Una în care te trezești fără grabă? Una în care ai timp să mănânci un mic dejun gustos și energizant? Aceasta poate arăta diferit de la o persoană la alta, dar hai să încercăm să exemplificăm!
Proverbul „Ziua bună se cunoaște de dimineață” este unul care ne încurajează să facem ce ține de noi pentru a porni cu dreptul în fiecare zi. Totuși, sunt oameni care par că au energie maximă dimineața, în timp ce alții abia coboară din pat, morocănoși și somnoroși. E important de reținut că pentru a avea o dimineață bună e nevoie să ai obiceiuri bune și seara: să mergi la culcare la o oră care îți permite să dormi măcar 6 ore neîntrerupt, dacă nu ai cum 7-8 cât ar fi ideal, să nu bei nimic cu alcool și cofeină seara, să nu mai mănânci nimic cu 3 ore înainte de somn și... să-ți programezi mintea să înceapă ziua următoare cu bine.
Pasul 1 pentru o dimineață reușită: trezirea cât mai devreme și un strop de sport
Cu cât te trezești mai devreme, cu atât îți va fi mai ușor să începi ziua cu forțe proaspete, dar fără grabă, pentru că vei avea timp să faci mai multe lucruri. Pentru că liniștea dimineții îți permite 20 de minute de streching sau yoga sau alte forme de mișcare pe gustul tău (flotări, genuflexiuni, fandări, exerciții cu greutăți, dans etc.), acestea te înviorează și fizic și psihic și așa vei fi gata să-ți planifici ziua cu mintea limpede.
Numeroase studii științifice susțin avantajele pe care le are yoga dimineața, cum ar fi:
- Yoga dimineața activează eliberarea de endorfine, ceea ce contribuie la o stare de spirit pozitivă.
- Practicarea asanelor și a exercițiilor de respirație reduce nivelurile de cortizol (hormonul stresului) și ajută la scăderea anxietății.
- Yoga stimulează fluxul sangvin și oxigenarea celulelor, ceea ce te ajută să te simți mai energic pe parcursul zilei.
- Dimineața, mușchii și articulațiile sunt mai rigide din cauza perioadei de inactivitate pe timpul somnului, mai ales dacă ai trecut de 40 de ani. Yoga ajută la întinderea și relaxarea acestora, prevenind durerile sau tensiunile musculare.
- Practicile mai dinamice de yoga, cum ar fi Vinyasa, activează metabolismul și te pot ajuta să arzi mai multe calorii în timpul zilei.
- Exercițiile de mindfulness și meditația integrate în yoga îmbunătățesc atenția și funcțiile cognitive. Yoga practicată regulat reduce distragerea mintală și îmbunătățește memoria.
- Mai mult decât atât, practicarea posturilor de yoga dimineața reglează ritmul circadian, ajutând la o calitate mai bună a somnului în timpul nopții.
Pasul 2 pentru o dimineață bună: un mic dejun sățios și simplu de făcut
Un mic dejun gustos și sănătos e important să fie și sățios, să conțină multe proteine, ca să îți țină de foame mai multe ore, și să îți dea și energia de care ai nevoie pentru a-ți îndeplini sarcinile. E bine ca la această masă să consumi și alimente cu fibre și cu acizi grași esențiali. Foarte important, pentru că nu mulți oameni au timp suficient dimineața, o masă de mic dejun ar trebui să fie simplu de făcut - sau preparată măcar parțial de seara.
Mic dejun cu iaurt și chia
Această rețetă se pregătește de seara, ca să poată fi consumată direct dimineața.
Ingrediente
o mână de afine proaspete (pot fi și de la congelator)
1 lingură semințe de chia
1 lingură semințe de in
1 lingură semințe de cânepă
200 g de iaurt grecesc (sau iaurt vegetal, după preferințe)
1 linguriță de miere, opțional
Mod de preparare
Într-un bol cu capac se zdrobesc afinele cu furculița și se amestecă bine cu semințele de chia, in și cânepă, apoi și cu iaurtul grecesc și se lasă recipientul închis (sau cu un capac peste) la frigider. Poate fi consumat direct ca mic dejun, ca atare sau îndulcit cu puțină miere ori alt îndulcitor natural.
Pâine prăjită cu ou-ochi şi pudră de curry
Dacă ai timp mai mult dimineața, prepară niște ouă pentru mic dejun, deoarece sunt printre acele alimente ideale de consumat dimineața; sunt și sănătoase și îți vor și ține de foame mai mult timp.
Ingrediente
2 ouă
2 felii de pâine integrală
½ linguriţă pudră de curry
1 avocado
1 lingură de zeamă de lămâie
1 praf de sare
1 lingură ulei de măsline
mărar tocat, pentru servire
Mod de preparare
Într-o tigaie antiaderentă, adaugi cu grijă ouăle şi le prăjeşti fără ulei la foc mic, cu capac, cam 5 minute sau până când observi că albuşurile sunt coagulate, iar gălbenușul rămâne mai moale. Pui ouăle într-o farfurie și le condimentezi cu sare şi piper, după gust.
În aceeași tigaie, la foc mic, pui pudra de curry și o plimbi cu spatula câteva secunde, până îşi eliberează aroma. Adaugi 1 lingură de ulei de măsline şi dai deoparte de pe foc, amestecând condimentele cu uleiul. Pasezi pulpa de avocado cu o furculiță şi o amesteci cu zeama de lămâie şi cu puţină sare. Prăjeşti cele 2 felii de pâine. Peste fiecare felie pui piureul de avocado, 1 ou prăjit şi mărar tocat, iar la final, stropeşti cele 2 porţii cu uleiul cu curry.
Fulgi de ovăz cu ananas şi ghimbir
Un alt mic dejun gustos și sănătos poate fi pe bază de fulgi de ovăz.
Ingrediente
100 g fulgi de ovăz
100 g ananas tocat
30 g nuci tocate
1 cană de lapte
1 bucăţică de ghimbir
Un praf de sare
1 lingură de miere sau sirop de arţar
1 ou mare
1 linguriţă esenţă de vanilie
Mod de preparare
Preîncălzeşti cuptorul. Între timp, într-un vas pentru cuptor, amesteci fulgii de ovăz, bucăţile de ananas, nucile, ghimbirul (ras sau tăiat) şi sarea. Într-un alt vas, bați oul cu laptele și vanilia, apoi torni peste amestecul din primul vas. Dai vasul la cuptorul încins până când fulgii de ovăz sunt rumeniţi deasupra, aproximativ 25 de minute. Poți consuma acest mic dejun cu miere sau cu sirop de arţar, după gust.
Budincă rece de chia
Și această budincă poate fi preparată de seara pentru a o avea gata dimineața la micul dejun.
Ingrediente
6 linguri de fulgi de ovăz
2 linguri de seminţe de chia
1 lingură de miere
1 lingură de fructe uscate
puțină coajă rasă de lămâie
lapte de vacă sau lapte vegetal neîndulcit care să acopere totul bine
Mod de preparare
Într-un borcan cu capac pui toate ingredientele, închizi capacul și agiți borcanul ca să se combine. Dai budinca la frigider, peste noapte, şi o mănânci la micul dejun. Poți să mai adaugi în borcan și bucăți de fructe proaspete.
Acesta este doar un exemplu de ce poți face și ce poți mânca dimineața. Sigur că atunci când în casă sunt mai multe persoane - un partener de viață, copii, poate bunici etc., cantitățile de mic dejun vor fi mai mari decât ce am notat aici. Sigur că poți mânca ouă fierte în loc de prăjite. De asemenea, sunt persoane care nu mănâncă așa devreme și masa lor de „mic dejun” e undeva mai pe la 10.00, 11.00, dar asta nu înseamnă că un borcan cu budincă sau un sendviș sățios nu pot fi luate și consumate mai târziu la muncă. Important e să găsești obiceiuri potrivite pentru tine.
De ce e mai bine să citești o carte dimineața decât să stai pe telefon?
Mulți oameni pun mâna pe telefon de cum deschid ochii dimineața: știri, rețele de socializare, mailuri de la muncă - toate se înghesuie peste ei când nici nu s-au trezit bine. Ai încercat vreodată ca, în loc de telefon, să pui mâna pe o carte atunci când te trezești? Iată ce beneficii ți-ar putea aduce:
Start liniștit al zilei
Cititul unei cărți te ajută să începi ziua într-un mod calm și relaxant, fără bombardamentul informațional și stresul pe care-l poate aduce verificarea notificărilor pe telefon.
Focalizare crescută
Pe de o parte, cărțile necesită atenție susținută și îți antrenează capacitatea de concentrare. Mai ales dacă vrei să citești o carte din care te instruiești pentru a-ți dezvolta anumite abilități, dimineața ai cea mai mare putere de concentrare, înțelegere și reținere a informației. Pe de altă parte, dacă citești ceva pe telefon, acesta te poate distrage cu notificări, mesaje și alte întreruperi.
Stimularea creativității și a imaginației
Cititul cărților, mai ales al celor de ficțiune, îți stimulează imaginația și gândirea creativă, în timp ce scrolling-ul pe telefon tinde să fie mai pasiv și mai fragmentat.
Îmbunătățirea dispoziției
Începând ziua cu o activitate constructivă, cum ar fi cititul, prin care faci un lucru bun pentru mintea ta, dar și pentru starea psihică, te poți simți mai împlinit și mai mândru de tine. În schimb, telefonul poate induce anxietate, mai ales dacă te confrunți cu știri negative sau te apuci să faci comparații în defavoarea ta pe rețelele de socializare.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Asana - Best morning routine: 21 steps for a more productive day
https://asana.com/resources/best-morning-routine
Keck Medicine - 9 Health Benefits of Eating Eggs for Breakfast
https://www.keckmedicine.org/blog/10-healthy-benefits-of-eating-eggs-for-breakfast/
Te-ar mai putea interesa și...