Cum sa cumparam oua: ce inseamna oua organice sau oua "sanatoase"?

Ca multe alte lucruri din ziua de astăzi, cumpărarea unui simplu carton de ouă a devenit mult mai complicată. Doriți ouă de la găini crescute în aer liber? Ouă de la găini necrescute în cuști? Maro? Albe? Pestrițe? Mari, medii sau mici? Găsiți în acest articol câteva explicații care să vă ajute să înțelegeți ce scrie pe carton, dar și pe ouă, astfel încât să vă hotărâți ce anume ar trebui să cumpărați.

Ce înseamnă ouă organice sau sănătoase?

Ouăle organice sunt certificate ca provenind de la găini care nu sunt crescute în cuști, ci sunt crescute în aer liber cu hrană organică. Aceasta înseamnă că fermierii de ouă ecologice pot cumpăra cereale numai de la un furnizor certificat ecologic care cultivă cereale fără a utiliza erbicide, pesticide sau îngrășăminte sintetice.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Fermierul trebuie să mențină, de asemenea, zona exterioară unde găinile se plimbă și se hrănesc fără substanțe chimice. Aceasta înseamnă că dăunătorii trebuie gestionați în moduri naturale, cum ar fi pășunatul rotativ și utilizarea tehnicilor de cultivare care expun dăunătorii la pradă.

Densitatea maximă de stocare în aer liber permisă într-o fermă ecologică este de o găină la patru sau șase metri pătrați. Antibioticele nu sunt, în general, permise în creșterea ecologică a ouălor, iar dacă sunt folosite în circumstanțe excepționale, găinile tratate cu antibiotice trebuie separate de restul găinilor.

În mod similar, vaccinarea de rutină a găinilor nu este permisă decât dacă practicile naturale de management sunt insuficiente pentru a controla o boală apărută în fermă.

Cu toate acestea, un raport mai vechi al Institutului Cornucopia arată că majoritatea marilor producători nu respectă întotdeauna aceste cerințe (în special, ieșirea în aer liber). S-a constatat că majoritatea producătorilor mici sunt în conformitate.

Care sunt beneficiile ouălor organice?

Ouăle organice sunt bogate în vitamine și nutrienți care fac parte dintr-o dietă bine echilibrată. De la sănătatea inimii, a pielii și a ochilor până la un sistem imunitar mai puternic și nu numai, ouăle organice au multe de oferit.

Sunt bogate în grăsimi sănătoase

Ouăle organice au niveluri mai mari de acizi grași Omega-3 decât ouăle care nu sunt organice.  Aceste grăsimi sunt cunoscute că previn bolile cronice și reduc inflamația, ajutând în același timp la funcționarea și creșterea creierului. Acizii grași Omega-3 joacă, de asemenea, un rol important în sănătatea inimii și ajută la scăderea colesterolului. În plus, ouăle organice au mult mai puțin colesterol nesănătos și grăsimi saturate decât ouăle care nu sunt organice, potrivit unor studii mai vechi. 

Conțin vitamine

Dieta și stilul de viață sănătos al găinilor contribuie, de asemenea, la conținutul ridicat de vitamine din ouăle organice. Vitamina A, beta-carotenul și vitamina E se găsesc din abundență în ouăle organice. Vitamina A ajută la menținerea sănătății pielii, părului și ochilor și, ce este poate cel mai important, dă un impuls sistemului imunitar. Beta-carotenul și vitamina E sunt antioxidanți care pot preveni bolile cronice și pot susține globulele roșii sănătoase.

De altfel, ouăle conțin colină, un micronutrient util în construirea membranelor celulare, funcționarea sistemului nervos și menținerea sănătății creierului, inclusiv în procesele de memorie și de învățare. Un ou fiert tare mare conține 27% din valoarea zilnică recomandată de colină, potrivit specialiștilor. 

Ouă de la găini care nu cresc în cuști

De ce contează să cumperi ouă de la găini care nu au crescut în cuști? Majoritatea ouălor sunt produse într-un mod care dăunează grav găinilor. Aproximativ 97 la sută dintre găinile din Statele Unite ale Americii (SUA) sunt limitate la ceea ce sunt cunoscute sub numele de „cuști cu baterii”, care dețin 5 până la 10 păsări fiecare. 

Aceste spații perturbă grav procesul de ouat, provocând dureri uriașe păsărilor. Cea mai gravă tortură la care este expusă o găină care stă într-o cușcă cu baterie este incapacitatea de a se retrage undeva pentru a oua, atrag atenția specialiștii. 

Dacă ouăle provin de la găini necrescute în cuști, acestea pot să se miște într-o cameră sau zonă deschisă, spre deosebire de o cușcă cu baterii, de 40 pe 50 de cm, în care sunt adăpostite până la 11 păsări. Ceea ce nu înseamnă că găinile au ieșire în aer liber. Și nici nu precizează cât spatiu au la dispoziție ca să se miște.

Ouă de la găini crescute în aer liber

Ouăle care poartă eticheta „crescute în aer liber” provin de la găini care au ieșire în aer liber. Cu toate acestea, nu înseamnă că găinile chiar ies în aer liber sau că spațiul exterior este mai mult decât o zonă mică, împrejmuită; implică pur și simplu că găinile au un spațiu interior conectat la o zonă de exterior, nu că 
hoinăresc în aer liber. În plus, este posibil ca pe lângă grăunte, aceste găini să se hrănească și cu plante sălbatice și insecte.

Alte informații importante de care să ții cont atunci când cumperi ouă

Culoarea ouălor

Culoarea cojilor ouălor este determinată de rasa de găini. Ouăle pot să aibă mai degrabă o tentă albastră, decât albă, dar nu există nicio diferență nutrițională sau de gust între cele două.

Categorie & Mărime

Categoria se referă la calitatea oului. Cei mai mulți consumatori nu remarcă diferența dintre categorii. Cel mai probabil veți observa Categoria A, ceea ce înseamnă că ouăle sunt nepătate, gălbenușurile nu au defecte, iar albușurile sunt limpezi și consistente. Mărimea se referă la greutatea ouălor întregi per duzină. 

Data

Majoritatea cartoanelor de ouă au imprimate următoarele date: „ambalat la”, „de vândut până la”. Ouăle depozitate în cofraje de carton în frigider pot fi consumate în siguranță între 4 și 5 săptămâni de la ambalare și vreo două săptămâni după data de vânzare recomandată.

Ce semnifică codurile de pe ouă

Pe piața din România există 4 tipuri de ouă, care se pot diferenția după prima cifră din codul înscris pe coajă. Dacă te gândești să cumperi ouă care au inscripționate cifra 0, faci o alegere foarte bună. Asta înseamnă că ouăle provin de la găini crescute ecologic. Acestea au fost crescute cu furaje care nu conțin aditivi, conservanți, coloranți sintetici.

Cifra 1 de la începutul codului anunță că ouăle provin de la găini crescute în aer liber, pe când cifra 2 indică faptul că ouăle au fost depuse de păsări crescute la sol, în hale. Aceste găini nu au parte de lumină naturală. Cifra 3 specifică faptul că ouăle provin de la găini crescute în cuști cu baterii autorizate la nivelul Uniunii Europene.  

Semnificația literelor de pe ouă

Dacă te uiți cu atenție, o să observi că după cifra inspripționată pe coaja oului, apar și câteva litere. Primele două indică țara de origine (de exemplu RO pentru România), iar următoarele două ne anunță din ce județ provin ouăle (de exemplu AR pentru Arad). 

Pasteurizate

Dacă doriți să le consumați crude, cea mai bună alegere sunt ouăle pasteurizate. Acestea sunt menținute în coajă la o temperatură suficient de ridicată pentru a distruge patogeni ca Salmonella. 

Infecția cu Salmonella poate pune viața în pericol. Printre simpromele care ar trebui să te alarmeze se numără: diareea, febra, vărsăturile și crampele stomacale. Simptomele încep de obicei la 6 ore până la 6 zile după infecție și durează 4 până la 7 zile.

Majoritatea oamenilor se recuperează fără tratament cu antibiotice. Antibioticele sunt necesare numai pentru pacienții care sunt foarte bolnavi sau care riscă să se îmbolnăvească foarte grav. 

Rareori, Salmonella se poate răspândi în sânge și poate provoca o infecție care pune viața în pericol.

Pentru a preveni infectarea cu Salmonella, păstează ouăle la frigider și consumă-le gătite foarte bine sau consumă ouă pasteurizate. 

Fără hormoni

Această etichetă apare pe majoritatea cofrajelor de ouă. Fără hormoni înseamnă că găinii nu i s-au administrat hormoni, ceea ce nu este lăudabil având în vedere că hormonii și steroizii sunt deja interziși de Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA).  

Hrănite vegetal

Ouăle provin de la găini cu un regim vegetarian, practică controversată, fiindcă găinile nu se hrănesc exclusiv cu plante.

Îmbogățite cu Omega-3

Găinile de la care provin acest tip de ouă au un regim alimentar special, bogat în acizi grași Omega-3. Ouăle cuprind o gamă de acizi Omega-3, de la 100 până la 600 de mg pentru fiecare ou. Comparativ, 85 de grame de somon are aproximativ 1.200 de mg de acizi Omega-3.

Se știe că acizii grași Omega-3 reduc nivelurile sangvine de trigliceride, un factor de risc bine cunoscut pentru afecțiunile cardiovasculare. 

Studiile arată că consumul de ouă îmbogățite cu Omega-3 este o modalitate foarte eficientă de a reduce trigliceridele din sânge. Într-un studiu mai vechi, consumul de doar cinci ouă îmbogățite cu Omega-3 pe săptămână timp de 21 de zile a redus trigliceridele cu 16-18%. 

În plus, o cercetare recentă efectuată pe 20 de participanți a constatat că consumul zilnic de 2 ouă îmbogățite cu Omega-3 timp de cinci săptămâni a redus trigliceridele cu 10% 1.

Fără adaos de antibiotice

O altă variantă ar fi „fără antibiotice administrate”. Ceea ce înseamnă că găinilor nu li s-au administrat antibiotice în hrană sau apă.

Crescute la pășune

Prin acest termen se înțelege, în general, că ouăle provin de la găini care ies în aer liber și care se hrănesc într-o zonă de pășune. Dacă aveți această posibilitate, întrebați-l direct pe fermier ca să înțelegeți exact ce scrie pe etichetă.

Eticheta de certificare a bunăstării animalelor

Toate programele de certificare a bunăstării animalelor interzic năpârlirea forțată prin înfometare, practică folosită temporar pentru a mări producția și calitatea ouălor. Dar programul „Aprobare Bunăstare Animale” este singurul care interzice tăierea ciocurilor, practică obișnuită pentru că păsările să nu se ciugulească. De asemenea, această etichetă asigură accesul permanent în aer liber și posibilitatea de a face cuib și a se lăfăi în praf. Standardele celorlalte programe variază.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Development of omega-3 rich eggs through dietary flaxseed and bio-evaluation in metabolic syndrome”, Food Sci Nutr. 2020 Apr 30, Hira Shakoor, Muhammad Issa Khan, Amna Sahar, Muhammad Kashif Iqbal Khan, Furukh Faiz, Hafiz Basheer Ahmad
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32566179/
U.S. Department of Agriculture - Eggs, Grade A, Large, egg whole
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/748967/nutrients
National Institutes of Health - Choline
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Choline-HealthProfessional/
Centers for Disease Control and Prevention - Salmonella and Eggs
https://www.cdc.gov/foodsafety/communication/salmonella-and-eggs.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0