Cum sa cumparam oua: ce inseamna oua organice sau oua "sanatoase"?

Ca multe alte lucruri din ziua de astazi, cumpararea unui simplu carton de oua a devenit mult mai complicata. Doriti oua de la gaini crescute in aer liber? Oua de la gaini necrescute in custi? Maro? Albe? Pestrite? Mari, medii sau mici? Cateva explicatii care sa va ajute sa intelegeti ce scrie pe carton, astfel incat sa va hotarati ce conteaza.

Oua organice

Ouale organice sunt certificate ca provenind de la gaini necrescute in casti sau crescute in aer liber cu hrana organica si cu iesire in aer liber. Cu toate acestea, un raport recent al Institutului Cornucopia arata ca majoritatea marilor producatori nu respecta intotdeauna aceste cerinte (in special, iesirea in aer liber). S-a constatat ca majoritatea producatorilor mici sunt in conformitate.

Oua de la gaini necrescute in custi

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca ouale provin de la gaini necrescute in custi, acestea pot sa se miste intr-o cladire, camera sau zona deschisa, spre deosebire de o cusca cu baterii, de 40 pe 50 de cm, in care sunt adapostite pana 11 la pasari. Ceea ce nu inseamna ca gainile au iesire in aer liber. Si nici nu precizeaza cat spatiu au la dispozitie ca sa se miste.

Oua de la gaini crescute in aer liber

Ouale care poarta eticheta „crescute in aer liber” provin de la gaini care au iesire in aer liber. Ceea ce inseamna ca gainile au un spatiu interior conectat la o zona de exterior, nu ca hoinaresc in aer liber. Pe langa graunte, e posibil ca aceste gaini sa se hraneasca si cu plante salbatice si insecte.

 

 

Alte informatii importante

Culoarea oualor

Culoarea cojilor oualor este determinata de rasa de gaini. Ouale pot sa aiba mai degraba o tenta albastra, decat alba, dar nu exista nicio diferenta nutritionala sau de gust intre cele doua.

Categorie & Marime

Categoria se refera la calitatea oului. Cei mai multi consumatori nu remarca diferenta dintre categorii. Cel mai probabil veti observa Categoria A, ceea ce inseamna ca ouale sunt nepatate, galbenusurile nu au defecte, iar albusurile sunt limpezi si consistente. Marimea se refera la greutatea oualor intregi per duzina. 

Data

Majoritatea cofrajelor de oua au imprimate urmatoarele date: „ambalat la”, „de vandut pana la”. Ouale depozitate in cofraje de carton in frigider pot fi consumate in siguranta intre 4 si 5 saptamani de la ambalare si vreo doua saptamani dupa data de vanzare recomandata.

Pasteurizate

Daca doriti sa le consumati crude, cea mai buna alegere sunt ouale pasteurizate. Acestea sunt mentinute in coaja la o temperatura suficient de ridicata pentru a distruge patogeni ca Salmonella.

Fara hormoni

Aceasta eticheta apare pe majoritatea cofrajelor de oua, dar gainile outoare nu sunt hranite cu hormoni.

Hranite vegetal

Ouale provin de la gaini cu un regim vegetarian, practica controversata, fiindca gainile nu se hranesc exclusiv cu plante.

Imbogatite cu Omega-3

Gainile de la care provin acest tip de oua au un regim alimentar special, bogat in acizi grasi Omega-3. Ouale cuprind o gama de acizi Omega-3, de la 100 pana la 600 de mg pentru fiecare ou. Comparativ, 85 de grame de somon are aproximativ 1.200 de mg de acizi Omega-3.

Fara adaos de antibiotice

O alta varianta ar fi „fara antibiotice administrate”. Ceea ce inseamna ca gainilor nu li s-au administrat antibiotice in hrana sau apa.

Crescute la pasune

Termenul nu este reglementat de USDA (Departamentul de Agricultura al Statelor Unite). Prin acest termen se intelege, in general, ca ouale provin de la gaini care ies in aer liber si care se hranesc intr-o zona de pasune. Daca aveti aceasta posibilitate, intrebati-l direct pe fermier ca sa intelegeti exact ce scrie pe eticheta.

 

 

Eticheta de certificare a bunastarii animalelor

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Toate programele de certificare a bunastarii anaimalelor interzic naparlirea fortata prin infometare, practica folosita temporar pentru a mari productia si calitatea oualor. Dar programul „Aprobare Bunastare Animale” este singurul care interzice taierea ciocurilor, practica obisnuita pentru ca pasarile sa nu se ciuguleasca. De asemenea, aceasta eticheta asigura accesul permanent in aer liber si posibilitatea de a face cuib, a se ccota si a se lafai in praf. Standardele celorlalte programe variaza.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0