Prieteniile la "varsta a treia": relatiile sociale revitalizeaza creierul imbatranit

Un nou raport sponsorizat de AARP (Asociatia Americana a Persoanelor Pensionare) arata ca socializarea cu rudele si prietenii va poate mentine alerti pe masura ce imbatraniti.„Nu este neobisnuit ca cercurile noastre sociale sa se micsoreze pe masura ce imbatranim”, sustine Marilyn Albert, profesor de neurologie si director al departamentului de neurostiinte cognitive al Universitatii Johns Hopkins, din Baltimore. „Raportul cuprinde multe sugestii utile care ne pot imbunatati calitatea relatiilor cu familia si prietenii, ceea ce ar putea fi benefic pentru mentinerea capacitatilor noastre mentale” a precizat Albert intr-un comunicat de presa al AARP.


Raportul pune in discutie si beneficiile sociale ale detinerii de animale de companie, ale modului in care comunitatile adaptate persoanelor in varsta incurajeaza legaturile sociale, ale faptului ca relatiile stranse sunt benefice atat pentru sanatatea fizica, cat si pentru sanatatea mentala si ale modului in care retelele de socializare (inclusiv Facebook si Skype) ii ajuta pe adultii in varsta sa-si intretina relatiile sociale. Raportul a fost intocmit de AARP si Global Council on Brain Health - GCBH (Consiliul Global pentru Sanatatea Creierului). Albert este presedintele GCBH.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Un nou sondaj al AARP a aratat ca aproape patru din 10 adulti peste 40 de ani au declarat ca nu au legaturi sociale. Persoanele respective au raportat si o sanatate a creierului inrautatita.

Sarah Lock este prim vicepresedinte pentru politici al AARP si director executiv al GCBH. „Stim ca singuratatea si izolarea sociala poate mari riscurile pentru sanatatea fizica pentru persoanele in varsta”, a mai spus aceasta. Prin urmare, Lock a adaugat „Potrivit GCBH, persoanele active din punct de vedere social se confrunta cu un risc mai scazut de declin mental, ceea ce ne arata cat de importante sunt legaturile sociale pentru sanatatea creierului.”

AARP sustine ca persoanele in varsta pot sa-si mareasca legaturile sociale prin crearea de noi relatii sociale, inclusiv cu tinerii. Alte sugestii includ inscrierea intr-un club sau la diverse cursuri; vizitarea, telefonarea si trimiterea de e-mail-uri regulate rudelor, prietenilor si vecinilor, voluntariatul sau vizitarea unui vecin sau prieten singuratic.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0