Nivelul optim de umiditate din casa

Umiditatea din casa este esentiala atat pentru sanatatea ta, cat si pentru peretii casei. Umiditatea scazuta poate cauza probleme respiratorii si, totodata, poate distruge usile si mobilierul din lemn, in timp ce un nivel prea ridicat de umiditate favorizeaza dezvoltarea mucegaiului si a altor bacterii care iti pot pune sanatatea in pericol. Umiditatea crescuta distruge mobila si peretii casei tale.

Specialistii sustin ca un nivel de umiditate de 45% este optim pentru o sanatate de fier. Pentru a masura nivelul umiditatii din propria casa, poti folosi un higrometru. Higrometrul monitorizeaza umiditatea din incaperile casei tale, insa daca nu ai unul la dispozitie, poti folosi testul cubului de gheata. Ai nevoie de 3 cuburi de gheata si un pahar. Pune cuburile de gheata in pahar si amesteca bine, asteptand sa treaca 3 minute. Daca, dupa ce au trecut cele 3 minute, nu se formeaza condens pe exteriorul paharului, atunci aerul din camera este foarte uscat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe de alta parte, geamurile aburite sunt un semn al umiditatii crescute. Daca umiditatea e prea mare, si peretii si tavanul se pot umple de picaturi de apa.

 

 

Simptomele care apar daca umiditatea este prea scazuta

Umiditatea scazuta iti ofera simptome precum:

  • Nas uscat
  • Senzatie de gat uscat
  • Piele uscata
  • Sistem imunitar slabit

 

Umiditatea crescuta iti ofera simptome precum:

  • Alergii
  • Probleme la nivelul aparatului respirator
  • Iritatii la nivelul nasului
  • Crize de astm
  • Iritatii la nivelul ochilor

 

Cum sa remediezi problema umiditatii din casa ta

Daca ai facut testul umiditatii si ai descoperit ca e prea scazut nivelul in casa ta, poti folosi un umidificator pentru a remedia problema. Foloseste higrometrul pentru a descoperi daca metoda folosita a dat sau nu rezultate si daca umiditatea se afla in parametrii normali. Poti inlocui umidificatorul si cu un banal bol plin cu apa, pus pe calorifer sau in apropierea acestuia.

Pe de alta parte, daca umezeala este in exces in casa ta, ai neaparat nevoie de un dezumidificator. Exista si o alternativa naturala pentru acesta: plantele de apartament.  Printre plantele de apartament care absorb umiditatea sunt: crinul pacii, trestia de apartament, iedera, feriga ori tillandsia.

Aerisirea incaperilor are, de asemenea, un rol important atunci cand vine vorba despre umiditatea crescuta. Aeriseste toate incaperile dimineata si seara pentru a mentine un nivel optim de umiditate in casa. De asemenea, in incaperile in care se face adesea abur (bucatarie si baie), asigura-te ca ai o aerisire care sa permita aburilor sa iasa.

Nivelul de umiditate de la serviciu

In cel mai bun caz, petreci 8 ore pe zi la serviciu. Intr-un scenariu mai putin fericit, petreci chiar 12-14 ore. Asta inseamna ca nivelul de umiditate de la serviciu trebuie, de asemenea, monitorizat, in aceeasi masura in care trebuie urmarit si acasa.   

Poti folosi si la birou plantele decorative, dar si un umidificator sau dezumidificator, pentru a mentine nivelul optim de umiditate. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aerisirea biroului este si ea importanta asa ca nu uita sa deschizi geamul in fiecare dimineata, cand ajungi la serviciu, pentru a aerisi incaperea.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0