Soluții pentru aerul uscat din casă

Sezonul rece ne aduce magia Crăciunului, a cadourilor sub pom, a sporturilor de iarnă și multe alte bucurii pe care unii dintre noi le apreciază mai mult, alții mai puțin. Desigur, partea mai puțin apreciată este frigul, iar gradul de toleranță al fiecăruia este diferit, ceea ce se aplică și la căldura din casele noastre. Unii preferă o temperatură cât mai ridicată în casă, în timp ce alții optează pentru una relativ constantă, pe parcursul întregului an.

Indiferent de gradul de căldură preferat, este important de reținut faptul că aerul încălzit devine unul uscat, de aceea, pe timpul iernii, este indicat să avem grijă să menținem o umiditate optimă, mai ales în camera în care dormim.

Neplăcerile cauzate de aerul uscat sunt multiple și se accentuează iarna, când sistemul imunitar este slăbit, deci mai expus virusurilor și bacteriilor. Astfel, de la probleme respiratorii minore, răgușeală sau somn agitat, până la infecții bacteriene, astm, bronșită, sinuzită, toate pot surveni de la calitatea aerului respirat. 

Nivelul optim de umiditate în casă

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru a măsura nivelul umidității în casă este nevoie de un higrometru de cameră. Rezultatul obținut va fi în procente. Astfel, un procent de umiditate sub 25% este extrem de mic, care poate genera un disconfort la nivelul pielii și al mucoasei nazale. 

Un procent de umiditate potrivit pentru interior este în zona 45%-55%, în funcție de gradul de toleranță al fiecăruia și de anotimp. De regulă, iarna, o umiditate de 30%-40% este potrivită, iar vara putem ajunge până la 60%. Din nou, este vorba despre cea ce corpul fiecăruia poate tolera. 

Nivelul optim de umiditate pentru bebeluși

Bebelușii sunt cei mai impactați de calitatea aerului din interior, deoarece au pielea și mucoasa nazală extrem de sensibile. Aerul uscat îl face pe copil să respire pe gură, ceea duce la iritarea gâtului și facilitarea pătrunderii bacteriilor în corp. De asemenea, un aer prea uscat poate genera tusea seacă, infecțiile respiratorii sau bronșită asmatiformă. 

Temperatura optimă în camera bebelușului este între 18 și 22 grade Celsius, iar umiditatea optimă este de aproximativ 60%. 

Modalități de umidificare a aerului din casă

Cea mai eficientă modalitate de combatere a aerului uscat din casă se realizează cu ajutorul unui umidificator. Umidificatoarele dispersează microparticule de apă în aer, care restabilesc raportul confortabil de umiditate din interior.

Există o varietate bogată de umidificatoare pe piață, disponibile oricărui tip de buget. Un lucru important de luat în considerare la achiziționarea unui umidificator este capacitatea sa (redată în litri) în raport cu dimensiunea încăperii în care îl veți folosi. De regulă, aceste informații se găsesc în fișa de specificații a produsului. 

De asemenea, o bună parte din umidificatoarele disponibile pe piață vin cu funcția de aromaterapie, ceea ce înseamnă că puteți adăuga uleiuri esențiale în aparat pentru a genera un miros plăcut și relaxant. 

Trucuri pentru reglarea calității aerului din interior 

În lipsa unui aparat de umidificare, există diverse trucuri de casă, precum lăsarea peste noapte a unui pahar de apă sau a unui prosop umed pe calorifer, precum și pulverizarea apei, cu ajutorului unui recipient cu pulverizator, în mod repetat, de câteva ori pe zi în încăpere. Puteți, de asemenea, ameliora calitatea aerului din bucătărie prin amplasarea unei oale cu apă pe aragaz, la foc mic. Lăsață apa să fiarbă încet, iar aburul eliberat vă poate crea un mediu confortabil de gătit bunătățile de Sărbători. 

Un alt truc este să lăsați ușa deschisă la baie după duș sau o baie fierbinte, în așa fel încât aburii să pătrundă în restul încăperilor.

O altă modalitate facilă de îmbunătățire a nivelului de umiditate din casă este prezența plantelor. Astfel, atunci când udați plantele, o parte din apa preluată de acestea din pământ va fi eliberată prin frunze, flori și tulpini. Printre cele mai potrivite plante pentru reglarea calității aerului din interior se numără ficusul, cala, chiparosul fals, limba soacrei și kalanchoe. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu în ultimul rând, aerisirea constantă este deosebit de benefică pentru echilibrarea aerului din casă. Aerul proaspăt este esențial pentru un somn liniștit și pentru un creier bine oxigenat, iar, pe timpul sezonului rece, aerul de afară este o sursă prețioasă de umiditate. 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:

https://www.criticalcactus.com/how-to-humidify-the-home/
https://thesoothingair.com/humidify-a-room-naturally/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0