![](https://img.gs/shcfmqtrbf/fit/https://doc.ro/uploads/photos/uploads/2024/DECEMBRIE/hygge-secretul-danez-al-fericirii.jpg)
![](https://img.gs/shcfmqtrbf/fit/https://doc.ro/uploads/photos/uploads/2024/DECEMBRIE/hygge-secretul-danez-al-fericirii-mobile.jpg)
Hygge - secretul danez al fericirii
Hygge este un concept specific danez, care nu poate fi tradus printr-un singur cuvânt, făcând referire la sentimentul confortabil pe care îl ai atunci când te bucuri de lucrurile simple din viață. Potrivit unor cercetări, danezii sunt cei mai fericiți oameni din lume, așa că hygge ar putea fi considerat secretul fericirii.
Hygge este un cuvânt care provine din norvegiană, nu din daneză, și acolo semnifica „binecuvântare”. Însă la un moment dat cuvântul „hygge” a pătruns în vocabularul danez și, treptat, a ajuns să facă parte din cultura și identitatea acestei țări.
Ce înseamnă hygge și cum a fost popularizat?
Condițiile meteorologice dure din Scandinavia au determinat populația să găsească modalități de a crea confort în interior. Astfel, hygge a devenit o parte centrală a stilului de viață danez. Hygge nu este doar un cuvânt, ci o filosofie de viață în Danemarca. Este o reacție la lungile ierni întunecate și o modalitate de a pune accent pe fericire și bunăstare.
Hygge este despre îmbrățișarea lucrurilor care ne plac, despre bucuria pe care ne-o oferă savurarea prăjiturii favorite în ciuda caloriilor cu care vine la pachet, despre petrecerea unui weekend în familie fără verificarea mailurilor și despre alte mici plăceri care fac din viață o bucurie. Se pare că inclusiv persoanele bolnave cronic se pot simți mai bine apelând la principiile hygge.
Și obiectele pot fi considerate hygge. Spre exemplu, o cană de cafea (băută în fața șemineului sau în balcon, în razele soarelui), șosetele pufoase, ziarul într-o zi de duminică, o pătură moale sau o carte bună pot fi catalogate cu ușurință ca fiind hygge.
Multitaskingul este, însă, considerat opusul hygge, clar nu poate fi considerat secretul fericirii. Un danez nu va vorbi niciodată la telefon cu o persoană dragă în timp ce face curățenie prin casă, de exemplu. El va prioritiza discuția la telefon și își va concentra întreaga atenție asupra acestui aspect.
Una dintre principalele căi prin care secretul fericirii a devenit cunoscut la nivel global a fost literatura. Cărți precum „The Little Book of Hygge” de Meik Wiking au prezentat acest concept unui public internațional, explicând beneficiile lui pentru starea de bine. Pe măsură ce minimalismul scandinav a devenit popular în design și modă, hygge a fost integrat ca o completare emoțională a acestui stil vizual simplu și confortabil.
Platformele precum Instagram au contribuit la răspândirea esteticii hygge, cu imagini care prezintă șeminee, lumânări, pături moi și cine intime. Acest lucru a făcut conceptul accesibil și atractiv pentru un public larg.
Hygge a fost reinterpretat în multe țări, devenind un simbol al echilibrului și al încetinirii ritmului vieții. În SUA, de exemplu, hygge este văzut ca o formă de wellness emoțional. Hygge a inspirat concepte similare în alte culturi nordice, precum „lagom” (suedeză, însemnând „nici prea mult, nici prea puțin”) și „koselig” (norvegiană, similară cu hygge).
Cum să fii fericit cu hygge?
Iată ce poți face pentru a accede la secretul fericirii daneze:
Începe prin a te bucura de lucrurile mărunte
Pune-ți cafeaua de dimineață într-o cană frumoasă, apoi savureaz-o, înghițitură cu înghițitură, în timp ce te uiți pe geam și admiri răsăritul. Mănâncă o gustare interzisă din când în când. Cumpără-ți flori pentru a decora biroul în care lucrezi. Cumpără-ți o bluză frumoasă pe care o vezi în vitrină în drum spre serviciu.
Mănâncă ce îți place
Asta nu înseamnă că o să fii mai fericit dacă mănânci orice și oricât, te îngrași și dezvolți boli cronice. Conceptul de hygge în alimentație se referă la faptul că e nevoie să îți faci și poftele din când în când, nu să trăiești doar cu reguli stricte pe care nu le încalci niciodată. O zi pe săptămână poți să uiți de reguli și să te bucuri de mâncarea care îți place, cu care ai crescut, de exemplu. Bunica îți pregătea cartofi copți în cuptorul de la sobă, pe care îi mâncai cu sare și unt? Sâmbăta seara, coace și tu câțiva cartofi în cuptorul tău de acasă și savurează-i cu sare și cu unt. Nu te gândi la carbohidrați, ci bucură-te de experiență.
Decorează-ți casa în stil danez
Elementele hygge precum păturile din materiale pufoase, mochetele din lână și decorațiunile din lemn masiv oferă casei un aspect confortabil, făcând-o să pară mai caldă, mai prietenoasă. Oamenii de știință au descoperit, prin intermediul unui studiu, că privitul obiectelor frumoase stimulează secreția de dopamină, făcându-ne astfel să ne simțim mai bine. De aceea este atât de important să îți aranjezi casa așa cum îți place și să te bucuri de sentimentul de „acasă”.
Petrece mai mult timp cu cei dragi
Secretul fericirii include neapărat interacțiuni cu persoane dragi. Danezii își petrec mult timp alături de familie și prieteni, acasă sau la diverse evenimente, și rareori iau cina pe cont propriu. Studiile au confirmat faptul că timpul petrecut cu persoanele care ne sunt dragi ne menține sănătoși din punct de vedere psihic, oferindu-ne o dispoziție bună, dar și fizic, ceea ce înseamnă că acesta ar putea fi secretul fericirii danezilor. Chiar dacă ai fost obișnuit să faci totul de unul singur, renunță pe cât posibil la obiceiul de a face foarte multe lucruri pe cont propriu și petrece mai mult timp în familie și alături de prieteni.
Schimbă-ți perspectiva pe care o ai asupra zilelor mohorâte
Când plouă într-una dintre zilele tale libere, e frig sau e înnorat, ai tendința de a te întrista? În loc să consideri o zi mohorâtă un prilej pentru a fi deprimat, mai degrabă ai profita de această vreme închisă făcând lucruri pe care în mod normal nu ai timp să le faci. Căci secretul fericirii înseamnă și să fii în stare să faci ceva bun chiar dacă materialul cu care trebuie să lucrezi nu e cel mai grozav. Așadar, fii hygge! Chiar dacă afară e urât și nu mai poți să faci ce ai plănuit, nu te supăra: ia o carte din bibliotecă, învelește-te într-o pătură pufoasă și savurează o cană de ciocolată caldă - în mod cert vei observa că ziua mohorâtă va deveni una chiar plăcută.
Poți aplica secretul fericirii și la serviciu?
Principiile hygge se concentrează, cum am discutat, pe crearea unui sentiment de confort, conexiune și bunăstare. Deși sunt asociate în principal cu spațiul personal, ele pot fi aplicate cu succes și la locul de muncă pentru a crea un mediu mai plăcut și mai productiv. Iată câteva moduri prin care poți încorpora hygge la serviciu:
Creează un spațiu confortabil
Adaugă în birou elemente care te fac să te simți bine, cum ar fi o plantă mică, o lampă cu lumină caldă sau fotografii cu familia ori prietenii. Creează zone de relaxare: dacă ai posibilitatea, sugerează amenajarea unor spații comune cu mobilier confortabil, cum ar fi fotolii, perne sau o mică bibliotecă.
Focalizează-te pe lumina caldă
Înlocuiește, dacă este posibil, luminile fluorescente dure cu surse de lumină caldă. O lampă de birou cu lumină difuză poate crea un mediu mai primitor. Profită și de lumina naturală, așezând biroul aproape de o fereastră sau petrece pauzele în aer liber.
Încurajează relațiile bune cu colegii
Nu toată lumea vrea să devină prietenă cu colegii de muncă, ceea ce este normal. În plus, nu spune nimeni să intri cu forța în viața oamenilor cu care lucrezi. Însă e bine de știut că atunci când se poartă conversații informale se întăresc conexiunile dintre colegi și se creează un mediu bazat pe sprijin reciproc, nu pe rivalitate.
Ia pauze conștiente
Să aplici hygge la locul de muncă înseamnă să nu muncești non-stop, ci să-ți amintești să și respiri, să mănânci sau să te miști puțin. În loc să stai lipit de birou pe tot parcursul zilei, ia pauze regulate pentru a respira adânc, a te întinde sau a face o plimbare scurtă. Integrează în ziua ta de lucru câteva minute de meditație sau exerciții de respirație, pentru a-ți reduce stresul și anxietatea și a deveni mai productiv.
Fă-ți o mică plăcere
Dacă politica firmei permite, ține la birou câteva gustări sănătoase și reconfortante, precum fructe, nuci sau ceaiuri aromate. Creează-ți obiceiuri plăcute, cum ar fi ca, după masa de prânz, să îți prepari o cană de ceai pe gustul tău și să-l bei liniștit, fără să lucrezi în același timp.
Organizează-te mai bine
Un spațiu organizat contribuie la starea de calm și de concentrare de care ai nevoie la muncă, deci fă-ți timp să menții biroul curat. Dacă e posibil, adaugă un element textil, cum ar fi o pătură mică sau o pernă pentru scaun.
Sărbătorește micile realizări
Felicită-te pentru micile succese ale zilei și oferă același tip de apreciere colegilor. Sărbătoriți zilele de naștere sau realizările importante ale echipei prin activități simple și agreabile. Astfel, prin aplicarea principiilor hygge, locul de muncă poate deveni mai mult decât un spațiu funcțional: un mediu cald, care sprijină starea de bine și colaborarea.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Dr. Axe - Hygge: the Danish Way to Achieve True Winter Happiness
https://draxe.com/health/hygge/
Pub Med - Using Hygge to Promote Wellness and Coping With a Chronic Illness
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36411040/
Studiul „Using Hygge to Promote Wellness and Coping With a Chronic Illness”, apărut în Creat Nurs. 2022 Nov 10;28(4):279-282. doi: 10.1891/CN-2021-0082, autori: Sigrid Ladores, Rebecca Billings, Morgan Polen
Te-ar mai putea interesa și...