Ciocolata calda: 3 retete sanatoase

Ciocolata calda este una dintre bauturile populare pe timpul lunilor mai reci, asta pentru ca ne incalzeste si ne ofera, totodata, o stare de bine. Ingredientele nesanatoase care se regasesc insa in ciocolata calda ne fac sa ne ferim de ea si nici aportul caloric al unei cani de ciocolata calda nu ne prea incurajeaza sa ne rasfatam cu o asemenea bautura. Exista insa si variante sanatoase ale ciocolatei calde, pe care le poti prepara chiar tu, acasa.

 

Beneficiile ciocolatei calde sunt nenumarate, aceasta fiind folosita inca din secolul al XVII-lea de catre francezi pentru tratarea anumitor afectiuni precum depresia, indispozitia ori furia exagerata.

Iata care sunt beneficiile pe care ciocolata calda le are pentru sanatatea ta:

NEWSLETTER DEDICAT DOC
  • Concentratia de antioxidanti dintr-o cana de ciocolata calda este de trei ori mai mare decat cea dintr-o cana de ceai verde.
  • O cana de ciocolata calda contine 611 mg de compus fenolic ce poarta denumirea de acid galic, eficient in tratarea hemoragiilor interne, dar si in tratarea problemelor renale si a diabetului.
  • Flavonoizii pe care ii regasim in ciocolata calda impiedica formarea cheagurilor de sange si ingrosarea sangelui, in general.
  • Flavonoizii din ciocolata calda stimuleaza circulatia sangelui, dar si oxigenarea la nivelul creierului. Asadar, aceasta are potentialul de a reduce sansele instalarii dementei.
  • Ciocolata calda are o cantitate mult mai mica de grasimi in comparatie cu ciocolata clasica, sub forma de baton.

Din pacate insa, ciocolata calda pe care o regasim in comert nu numai ca nu vine la pachet cu aceste beneficii, insa este si daunatoare, continand cantitati mari de zahar, de sirop de porumb si uleiuri vegetale. De asemenea, ciocolata calda din comert este, de cele mai multe ori, facuta pe baza de cacao procesata si gustul ii este potentat de aromele artificiale. Asadar, am pregatit pentru tine cateva retete sanatoase de ciocolata calda pe care sa le prepari chiar tu foarte usor, din cacao bio, avand un control perfect asupra cantitatilor de pudra si restului de ingrediente, cat mai naturale.

Ciocolata calda vegana (1 portie)

Ingrediente: 1 cana si 2 linguri de lapte vegetal (poate fi de soia, de migdale sau de cocos), 2 lingurite cu varf de pudra de cacao, 1 lingurita de indulcitor natural, ¼ lingurita de extract de vanilie si un praf de scortisoara

Incalzeste laptele la foc mic. Intre timp, amesteca pudra de cacao cu indulcitorul si cu 2 linguri de lapte vegetal. Amesteca bine pana cand obtii o pasta, pe care o vei incorpora apoi in laptele pus la fiert. Opreste focul inainte sa inceapa sa clocoteasca. Pune ciocolata calda intr-o cana, adauga un praf de scortisoara si serveste-o inainte de a se raci.

Ciocolata calda cu chili (1 portie)

Ingrediente: 1 lingurita de pudra de cacao, 250 mg de lapte vegetal, 1 lingurita de chili si 1 lingurita de miere naturala.

Pune pudra de cacao, chili si mierea intr-o cana. Pune putina apa calda peste si formeaza o pasta. Separat, incalzeste laptele iar apoi adauga-l peste pasta de cacao din cana. Amesteca bine si serveste inainte de a se raci.

Ca si cacaua pura, ardeiul iute realizeaza  îmbunătățirea fluxului de sânge in intreg organismul, așa că acest lucru ar fi binevenit pentru a te încălzi după o plimbare iarnă afară. In plus, aroma speciala te ajuta sa nu fie nevoie sa adaugi prea multa miere sau indulcitor pentru a contrabalansa gustul usor amarui al pudrei de cacao.

 

Ciocolata calda de 35 de calorii (2 portii)

Ingrediente: 2 cani de lapte de caju, 2 lingurite de pudra de cacao, 12 picaturi de indulcitor de stevie lichid si 3 picaturi de extract natural de menta.

Pune toate ingredientele intr-un ibric si amesteca bine, pana cand cacaoa este incorporata complet. Amesteca incontinuu pret de 3-4 minute si apoi pune ciocolata calda in cani.

Daca esti adeptul ciocolatei cu lapte de vaca, trebuie sa stii ca au fost intens vehiculate in media anumite cercetări preliminare care au sugerat că amestecarea laptelui cu cacao ar putea diminua biodisponibilitatea flavanolilor benefici din cacao. Dar mai multe studii recente au arătat ca nu exista nicio diferență semnificativă în absorbția de flavanol din băuturile de cacao făcute cu sau fără lapte. Au in plus un anumit aport de grasime si calorii, insa poti opta pentru laptele degresat, bineinteles.Deoarece laptele -- inclusiv laptele cu ciocolată -- conține toți aminoacizii esențiali de care corpul dumneavoastră are nevoie în mod regulat, combinatia poate reprezenta o sursă de proteine complete de înaltă calitate.

Desi exista mitul conform caruia cacao ar putea dauna rinichilor, consumul unui produs cat mai pur din cacao ar putea ajuta chiar pacienții cu insuficiență renală să își îmbunătățească funcția vaselor de sânge, potrivit cercetărilor publicate în Clinical Journal of the American Society of Nephrology. 

Sursa foto: Shutterstock

Sursa https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0261561420303575

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0