Combinaţii sănătoase de alimente de Sărbători

Sărbătorile de iarnă ne pot aduce multe bucurii și amintiri frumoase, dar și o sumedenie de neplăceri digestive și kilograme în plus. De aceea este bine să avem în vedere anumite combinații de alimente care ne pot ajuta pentru o digestie ușoară și un aport caloric mai scăzut.


Bineînțeles, acest lucru nu înseamnă că nu ne putem bucura de preparatele tradiționale, pe care ni le dorim la masa de Crăciun, dar să păstrăm în minte faptul că moderația și alegerea cu grijă a ceea ce ne punem pe farfurie ne aduc beneficii pe termen lung. 

Ce este sinergia alimentară

Sinergia alimentară este o teorie elaborată de specialistul în nutriție David Jacobs, care promovează asocierea anumitor alimente în funcție de nutrienții lor și de felul în care aceștia fuzionează. Astfel, alimentele care se echilibrează biochimic împreună ne pot aduce un aport nutrițional mult mai mare decât consumate separat sau în alte combinații. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un exemplu constă în asocierea legumelor colorate, bogate în nutrienți carotenoizi, precum roșiile, ardeii grași, spanacul, cu surse de grăsime de bună calitate, precum uleiul de măsline, nucile și avocado. Roșiile fac, de asemenea, un parteneriat bun cu broccoli, astfel încât proprietățile antioxidante ale buchețelelor de broccoli se combină foarte bine cu cele anticancerigene ale licopenului regăsit în roșii. Pentru mic dejun, o combinație care respectă sinergia alimentară constă în cereale integrale și suc proaspăt de portocale. Fibrele din cereale, combinate cu vitamina C din sucul de citrice, pot stabiliza nivelul colesterolului din corp și preveni, în acest fel, riscul afecțiunilor arteriale.

Combinații simple, de ales și de evitat

Poate cea mai ușoară modalitate de a evita depunerea kilogramelor în plus și de a preveni o indigestie alimentară este alegerea cu grijă a combinațiilor de grupe alimentare. Astfel, putem alege să mâncăm sărmăluțele fără garnitură, friptura de porc cu salată, în loc de cartofi, în așa fel încât să evităm combinația proteine-carbohidrați, care ne poate influența numărul de kilograme afișat pe cântar.
De asemenea, consumul de dulciuri, care, de Crăciun, înseamnă carbohidrați dulci – cozonac, plăcinte și fursecuri, trebuie moderat și de ținut cont că un surplus de carbohidrați ne va afecta, cu siguranță, greutatea. 

Un truc ușor și util este combinarea condimentelor cu proteine. Respectând unul din principiile sinergiei alimentare, rozmarinul merge de minune cu friptura sau carnea la grătar, deoarece acesta accelerează procesul de ardere al grăsimilor, scade indexul glicemic si are efect antibacterian. Un alt condiment foarte bun pentru carne este ardeiul iute sau fulgii de chili, care accelerează metabolismul și ajută la arderea grăsimilor. 

Dacă rămânem în pană de idei, cel mai simplu este să ne asezonăm platoul cu legume (mai puțin cartofi), care servesc drept o garnitură sănătoasă și ușoară. O salată cu roșii, ardei și castraveți, stropită cu puțin ulei de măsline și condimente la alegere ne poate scoate din impas la orice masă. Nu în ultimul rând, hidratarea este foarte importantă, atât pentru sănătate, cât și pentru menținerea siluetei, mai ales de sărbători, când tindem să consumăm alcool mai frecvent ca de obicei. Hidratarea zilnică nu înseamnă, neapărat, 2 litri de apă. Este foarte important să nu uităm să bem apă, dar în anotimpul rece putem suplimenta aportul de lichide cu ceaiuri, citrice și legume bogate în apă. 

De Sărbători, pune accent pe moderație

Cheia oricărui regim echilibrat este moderația. Acest lucru poate fi mai greu de obținut în preajma Sărbătorilor, când tindem să facem excepție de la regulă, dar cel mai important lucru de reținut este că, dacă am făcut exces cu o seară înainte, a doua zi nu trebuie să ne pedepsim corpul prin pauză alimentară. Exagerările de tip exces/abținere fac mai mult rău organismului, prin urmare cel mai bine este să ne bucurăm de Sărbători în tihnă și să încercăm să ne respectăm corpul, oferindu-i nutrienții și vitaminele de care are nevoie.

 

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă: Shutterstock
Bibliografie: 

https://www.shape.com/healthy-eating/meal-ideas/10-powerful-healthy-food-pairings
https://www.everydayhealth.com/pictures/6-foods-you-should-always-eat-together/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0