De cele mai multe ori insomniile sunt accentuate de partenerul de viata

Daca partenerul dvs. de viata obisnuieste sa adoarma greu, cel mai probabil ii oferiti sfaturi bine-intentionate.

Dar ar fi mai bine sa va abtineti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Specialistii in somn din Australia au descoperit ca atunci cand o persoana apropiata are insomnii, solutiile sugerate de partener, inclusiv uitatul la televizor sau mersul la culcare mai devreme, de cele mai multe ori, esueaza.

„Este posibil ca partenerii de viata sa perpetueze involuntar simptomele persoanei care sufera de insomnii” a precizat autorul studiului, Alix Mellor. Mellor, membru in programul de cercetare post-doctorala, coordoneaza proiectul Researching Effective Sleep Treatments (Cautarea de Tratamente Eficiente in materie de Somn) in cadrul Universitatii Monash din Victoria.

Persoanele care sufera de insomnii adorm greu sau se trezesc in timpul somnului, ceea ce poate provoca oboseala si iritabilitate pe parcursul zilei. 

Echipa lui Mellor a chestionat 31 de persoane ai caror parteneri sufera de insomnii, care cautau un tratament pentru aceasta afectiune.  Aproape trei sferturi dintre acestea au declarat ca le recomanda partenerilor cu probleme de somn sa mearga devreme la culcare si/sau sa se trezeasca tarziu. Dar niciunul dintre aceste sfaturi nu este considerat de ajutor pentru tratarea insomniilor, dupa cum sustin cercetatorii.

Peste 40% dintre persoanele chestionate au precizat ca recomanda alte activitati decat somnul, precum cititul sau uitatul la televizor. Si mai mult de o treime au declarat ca i-au sugerat partenerului cu insomnii sa traga cate un pui de somn, sa consume cofeina sau sa reduca activitatile dintr-o zi.

Niciuna dintre aceste idei nu este considerata buna de specialisti. Oamenii de stiinta au descoperit ca si partenerilor care nu sufera de insomnii li se modifica somnul sau atentia in timpul zilei.

„Rezultatele preliminare sugereaza ca desi unele recomandari ii fac pe pacienti sa se simta sprijiniti, este posibil ca si partenerii lor de viata sa devina anxiosi” a precizat Mellor intr-un comunicat de presa al Associated Professional Sleep Societies. Analizarea comportamentului partenerului de viata i-ar putea ajuta pe specialisti sa dezvolte tratamente mai eficiente, a sugerat aceasta.

Rezultatele studiului apar pe 5 iunie in suplimentul revistei Sleep. Acestea au fost prezentate saptamana aceasta in cadrul conferintei anuale a Associated Professional Sleep Societies, desfasurata la Boston.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0