De cele mai multe ori, insomnia este accentuata de partenerul de viata
De cele mai multe ori, insomnia este accentuata de partenerul de viata
De cele mai multe ori, insomnia este accentuata de partenerul de viata
Unii oameni luptă cu insomnia chiar dacă dorm singuri, alții dorm buștean chiar și cu un partener care se agită în somn. Unii vor să-și ajute partenerul insomniac cu sfaturi, dar se pare că acest lucru nu are efecte pozitive. Am adunat în acest articol câteva studii legate de insomnie și de cum se corelează aceasta cu viața de cuplu.
Insomnia este o tulburare de somn caracterizată prin dificultăți în a adormi, a menține somnul sau prin treziri prea devreme dimineața și incapacitatea de a adormi la loc. Aceasta poate fi cauzată de o varietate de factori, atât fizici cât și psihologici. Stresul și anxietatea, depresia, problemele de sănătate fizică, diverși factori de mediu sau legați de stilul de viață (alimentație, alcool, fumat etc.) și unele medicamente pot fi cauze sau factori declanșatori pentru insomnie. În cele ce urmează, discutăm despre ce arată cercetări mai noi și mai vechi despre somn, insomnie și contribuția partenerrului de viață la o odihnă mai bună noaptea sau, dimpotrivă!
Partenerii de cuplu dorm mai bine împreună?
Un studiu american sugerează că adulții care împart patul cu partenerul de viață dorm mai bine decât cei care dorm singuri. Rezultatele studiului arată că participanții care au împărțit patul cu un partener în majoritatea nopților au raportat insomnie mai puțin severă, mai puțină oboseală și mai mult timp de somn decât cei care au spus că nu împart niciodată patul cu un partener. Însă, adulții care dormeau împreună cu un copil mic cele mai multe nopți au raportat o severitate mai mare a insomniei, un risc mai mare de apnee în somn și un control mai mic asupra somnului lor.
Cercetătorii cred că aceste rezultate sugerează că, pe de o parte, un somn bun alături de un partener cu care există o conexiune emoțională bună este asociat cu scoruri mai mici de depresie, anxietate și stres, precum și cu o mai bună susținere socială și cu o mai mare satisfacție față de viață și relații. Pe de altă parte, dormitul cu copiii a fost asociat cu mai mult stres. Dormitul singur a fost asociat cu scoruri mai mari de depresie, sprijin social mai scăzut și o satisfacție mai mică în ce privește viața în general.
Dormitul cu partnerul de viață duce la un somn REM mai bun
Un studiu recent a analizat cupluri heterosexuale sănătoase tinere, care au fost supuse unei polisomnografii pentru somn individual și pentru somn împreună cu partenerul. Rezultatele au arătat că, în comparație cu dormitul individual, dormitul alături de partnerul de viață a fost asociat cu aproximativ 10% mai mult somn REM și cu un somn REM mai puțin fragmentat. (Somnul REM este una dintre cele patru etape ale somnului, cea care apare cam la 90 de minute după ce adormi și în care au loc majoritatea viselor.)
Sforăitul partenerului este un motiv de insomnie... și de conflict!
Unele cercetări au arătat că dormitul în cuplu nu e mereu cea mai bună idee dacă unul dintre parteneri sforăie și îl deranjează pe celălalt, care poate ajunge să se confrunte cu insomnia. Nu doar că partenerul care aude sforăielile are un somn de slabă calitate, ci oboseala permanentă și iritarea asociate cu lipsa de somn ajung să contribuie la iritare și în cadrul relației, generând certuri și reproșuri. De aceea, e important ca dacă sforăi și știi că îți deranjezi partenerul, să mergi la medicul de familie și să îi ceri sfatul pentru a scăpa de această problemă sau măcar de a o diminua. E bine de știut că excesul de greutate, dormitul pe spate și alergiile au de-a face cu sforăitul, însă poate fi vorba și de probleme precum apneea în somn, care are nevoie de tratament și de folosirea unui dispozitiv care să mențină căile respiratorii deschise în timpul somnului.
Cercetări mai vechi au arătat, de asemenea, că dormitul cu un partener nu e mereu așa de benefic. Într-un studiu care a durat 14 zile, participanții au raportat mai multe conflicte în relațiile lor de cuplu după nopți de somn prost. În alt studiu, în care o serie de cupluri au fost analizate în laborator pentru a li se evalua efectele somnului asupra naturii și rezolvării conflictului, s-a observat că somnul slab al unui partener a fost asociat cu un raport mai scăzut dintre afectul pozitiv și negativ (auto-raportat și observat), precum și cu o acuratețe empatică scăzută pentru ambii parteneri în timpul unei conversații conflictuale. Rezolvarea conflictului a avut loc cel mai mult atunci când ambii parteneri erau bine odihniți. Efectele nu au fost explicate prin stres, anxietate, depresie, lipsa de satisfacție în relație sau de către partenerii care sunt sursa unui somn prost. În general, aceste constatări evidențiază că somnul neodihnitor este un factor cheie care poate genera conflicte, punând astfel relațiile în pericol.
Se pare că sfaturile de la partener despre cum să dormă mai bine nu îi ajută pe insomniaci
Dacă partenerul de viață obișnuiește să adoarmă greu, s-ar putea să fii tentat să îi oferi tot felul de sfaturi și sugestii. Însă, oricât de bune ar fi intențiile, cel mai bine ar fi să te abții, arată un mic studiu de dată recentă. O echipă de specialiști în domeniul somnului din Australia au descoperit că, atunci când o persoană apropiată are insomnie, soluțiile sugerate de partener, inclusiv uitatul la televizor sau mersul la culcare mai devreme, de cele mai multe ori, eșuează.
„Este posibil ca partenerii de viață să perpetueze involuntar simptomele persoanei care suferă de insomnii”, a sugerat psihiatrul Alix Mellor de la Universitatea Monash. Persoanele care suferă de insomnie adorm greu sau se trezesc în timpul somnului, ceea ce poate provoca oboseală și iritabilitate pe parcursul zilei.
Echipa lui Mellor a chestionat o serie de persoane ai căror parteneri sufereau de insomnii, care căutau un tratament pentru această afecțiune. Aproape trei sferturi dintre acestea au declarat că le recomandă partenerilor cu probleme de somn să meargă devreme la culcare și/sau să se trezească mai târziu. Dar niciunul dintre aceste sfaturi nu este considerat de ajutor pentru tratarea insomniilor, după cum susțin cercetătorii.
Peste 40% dintre persoanele chestionate au precizat că recomandă alte activități decât somnul, precum cititul sau uitatul la televizor. Și mai mult de o treime au declarat că i-au sugerat partenerului cu insomnii să tragă câte un pui de somn, să nu consume alimente cu cofeină sau să reducă activitățile de fiecare zi.
Niciuna dintre aceste idei nu este considerată bună de specialiști. Oamenii de știință au descoperit că și partenerilor care nu suferă de insomnie li se modifică somnul sau atenția în timpul zilei.
„Rezultatele preliminare sugerează că, deși unele recomandări îi fac pe pacienți să se simtă sprijiniți, este posibil ca și partenerii lor de viață să devină anxioși”, a mai spus Mellor într-un comunicat de presă al Associated Professional Sleep Societies. Analizarea comportamentului partenerului de viață i-ar putea ajuta pe specialiști să dezvolte tratamente mai eficiente, a sugerat aceasta.
Cum scăpați de insomnie în cuplu?
Iată câteva idei:
O rutină de relaxare
Încercați să mergeți la culcare și să vă treziți la aceleași ore. Un program consistent poate ajuta la reglarea ceasului biologic. Împreună, puteți stabili o rutină de relaxare înainte de culcare, cum ar fi cititul, meditația sau ascultarea de muzică liniștitoare. Sexul practicat regulat vă ajută pe amândoi să dormiți mai bine, nu doar din punct de vedere fizic, ci și pentru că vă simțiți mai conectați emoțional.
Mediu propice de somn
Folosiți draperii opace pentru a bloca lumina și luați în considerare utilizarea unor generatoare de zgomot alb sau dopuri pentru urechi pentru a reduce orice zgomote care v-ar putea deranja.
Discuții despre ce vă frământă
Discutați deschis despre grijile care vă afectează somnul, pentru că sprijinul reciproc poate reduce anxietatea. Încercați activități relaxante împreună, cum ar fi yoga, meditația sau exercițiile de respirație.
Evitarea cofeinei și a alcoolului seara
Evitați cafeaua, ceaiul verde, negru sau alb și alte băuturi care conțin cafeină după-amiaza și seara. Limitați consumul de alcool seara, pentru că și acesta poate duce la insomnie. Încercați să nu luați cina foarte târziu și să nu exagerați cu grăsimile și alimentele picante.
Mutarea televizorului în altă cameră
Dacă unul dintre voi vrea să se uite la televizor până la ore târzii sau să stea pe calculator, e bine ca aparatele să fie plasate în altă cameră. Dormitorul ar trebui păstrat doar pentru somn și pentru activități intime.
Gestionarea sforăitului
Dacă unul dintre voi sforăie și îl împiedică pe celălalt să adoarmă sau îl trezește de mai multe ori pe noapte, căutați împreună soluții. Se pot încerca plasturii nazali împotriva sforăitului, dispozitivele nazale antisforăit și dormitul pe o parte. Dacă nu se rezolvă așa, persoana care sforăie ar trebui să meargă la medicul de familie pentru ca acesta să înțeleagă cauza sforăitului și să dea recomandări în consecință.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Monash University - Monash research reveals the impact of bed partners on insomnia patients
https://www.monash.edu/turner-institute/news-and-events/latest-news/articles/monash-research-reveals-the-impact-of-bed-partners-on-insomnia-patients
Oxford Academic - 0010 Bed Sharing Versus Sleeping Alone Associated with Sleep Health and Mental Health
https://academic.oup.com/sleep/article/45/Supplement_1/A4/6592562
Studiul „0010 Bed Sharing Versus Sleeping Alone Associated with Sleep Health and Mental Health”, apărut în Sleep, Volume 45, Issue Supplement_1, June 2022, Page A4, https://doi.org/10.1093/sleep/zsac079.009, autori: Brandon Fuentes et al.
NCBI - Bed-Sharing in Couples Is Associated With Increased and Stabilized REM Sleep and Sleep-Stage Synchronization
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7330166/
Studiul „Bed-Sharing in Couples Is Associated With Increased and Stabilized REM Sleep and Sleep-Stage Synchronization”, apărut în Front Psychiatry. 2020; 11: 583. Published online 2020 Jun 25. doi: 10.3389/fpsyt.2020.00583, autori: Henning Johannes Drews et al.
Te-ar mai putea interesa și...