Cuptorul cu microunde - daunator sau nu?

Folosirea cuptorului cu microunde reprezinta in subiect controversat – sunt sau nu microundele periculoase pentru sanatate?

 

Tot mai mult oameni folosesc cuptorul cu microunde pentru incalzirea rapida a alimentelor, dar si pentru prepararea unor produse alimentare. Fie acasa, fie la serviciu, romanii folosesc zilnic cuptorul cu microunde.

Ce sunt microundele?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Microundele sunt unde radio cu frecventa inalta si, la fel ca si radiatiile vizibile (lumina), acestea fac parte din spectrul electromagnetic. Microundele sunt folosite in primul rand de catre televiziuni pentru radiodifuzare, pentru radarul aerian si naval, dar si in telecomunicatii.

Microundele sunt transmise, reflectate sau absorbite de materialele care le ies in cale, intr-un mod similar luminii. Materialele metalice reflecta microundele, in timp ce materialele nemetalice precum sticla, permit microundelor sa treaca prin ele.

Tot ce contine apa (spre exemplu mancarea) sau alte fluide absoarbe cu usurinta microundele, care se transforma apoi in caldura.

 

 

Sunt sau nu microundele daunatoare?

Potrivit specialistilor, atunci cand sunt folosite in mod corespunzator, microundele nu pun sanatatea in pericol. Asadar, cuptorul cu microunde poate fi folosit in siguranta pentru incalzirea alimentelor intrucat acesta nu emite radiatii periculoase si nu  fac alimentele radioactive. Microundele, precum undele radio, sunt un tip de „radiație neionizantă”, ceea ce înseamnă că nu au suficientă energie pentru a scoate electronii din atomi, dupa cum declara  FDA. Prin urmare, "nu se considera  că microundele pot deteriora ADN-ul din interiorul celulelor", potrivit Societății Americane de CancerCancer Research UK declara că "este perfect sigur să folosiți cuptorul cu microunde". De asemenea, ei spun că, atâta timp cât urmați instrucțiunile de utilizare ale cuptorului cu microunde (cum ar fi să stați departe de el în timp ce gătiți și să țineți ușa închisă), nu vă va cauza niciun rău.

Microundele încălzesc alimentele determinând moleculele de apă să vibreze și, ca urmare, alimentele sunt încălzite. Trecerea în mod repetat a recipientelor din plastic cu microunde poate duce la degradarea sau volatilizarea unor substanțe chimice în alimente, nu se stie sau nu se poate controla daca  în cantități suficient de mari pentru a vă afecta sănătatea, dar pentru siguranta ar trebui sa folositi recipiente de sticla. Organizația Breast Cancer UK îndeamnă autoritățile să interzică BPA, un tip de plastic folosit nu numai în vasele pentru cuptorul cu microunde, ci și în majoritatea produselor ambalate.

Atunci când este utilizat corect, nu este nimic de care să vă faceți griji în ceea ce privește radiația unui cuptor cu microunde, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Dar alte preocupări sunt mai puțin clare – inclusiv dacă mâncărurile cu microunde cauzează pierderi de nutrienți sau dacă încălzirea alimentelor în plastic poate declanșa perturbarea hormonală.

In ceea ce priveste calitatea nutritionala a alimentelor incalzite sau preparate in cuptorul cu microunde, rezultatele unor  studii  indica faptul ca alimentele nu si-ar  pierde mai mult  nutrientii in urma expunerii la microunde decat prin gatirea la cuptorul clasic. Insa, ca orice expunere termica, pierderea de continut de vitamina C si unele vitamine B fata de  alimentele crude este o realitate.  Cu toate acestea, gătitul cu microunde este de fapt una dintre cele mai puțin probabile forme de gătit care deterioreaza nutrienții. Asta pentru că, cu cât alimentele se gătesc mai mult, cu atât mai mulți nutrienți tind să se descompună, iar gătirea la microunde durează foarte puțin si se impiedica astfel a  unii nutrienți sa se scurga din alimente, în apă.

 
 

In cadrul unui studiu, s-au analizat carnea de porc si de pui gatita in cuptorul cu microunde, dar si gatita intr-un cuptor conventional. Specialistii au constatat ca cea preparata in cuptorul cu microunde contine cantitati mai mari de vitamina B6 si tiamina decat carnea gatita in cuptorul obisnuit.

Un alt studiu a analizat nutrientii din broccoli gatit in mai multe feluri: la aburi, fiert, sotat si in cuptorul cu microunde. La final, s-a descoperit ca broccoliul gatit in cuptorul cu microunde este al doilea cel mai sanatos, inaintea celui fiert sau sotat, intrucat a retinut cantitati mai mari de vitamina C decat acestea.

In timp ce conținutul de minerale al alimentelor nu este afectat de cuptorul cu microunde, conținutul de vitamine este puțin afectat atunci când alimentele sunt reîncălzite. Vitamina C și vitaminele B sunt afectate în special. 

Un alt mit care se vehiculeaza despre cuptorul cu microunde este cel potrivit caruia acestea denatureaza proteinele din alimente si transforma moleculele in substante toxice, poate chiar cancerigene. In acest sens, specialistii au facut un studiu in cadrul caruia au analizat baconul gatit in mod obisnuit si pe cel gatit in cuptorul cu mcirounde. S-a observat astfel ca cel gatit in cuptorul cu microunde are o concentratie mai mica de nitrozamine, compusi chimici despre care se stie ca au potential cancerigen.

In ceea ce priveste transformarea proteinelor, orice tip de gatire a alimentelor are abilitatea de a transforma proteinele, ceea ce inseamna ca acestea isi pierd structura tridimensionala, nu neaparat ca devin toxice. Acest lucru se intampla, spre exemplu, in cazul albusului de ou care se solidifica si devine opac atunci cand este gatit.   

Mai mult decat atat, denaturarea proteinelor poate fi chiar benefica in unele cazuri. De pilda, laptele incalzit devine mai usor de tolerat de stomacul persoanelor care sufera de intoleranta la lactoza. Proteinele transformate sunt mai usor de digerat de catre enzimele din sistemul digestiv.  

Un studiu publicat în Food and Bioproducts Processing a investigat efectele diferitelor metode de gătit asupra conținutului de nutrienți al pesteluii. Pierderile de grăsimi omega 3 au fost mai mari la pestele  copt cu microunde decât la cel prăjit. Cu toate acestea, cercetătorii au fost de acord că pestele  prăjit a adăugat multe grăsimi nedorite în amestec și nu este la fel de sănătos ca gătitul cu microunde!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Dezavantajele folosirii cuptorului cu microunde

 

  • Mâncarea poate fi prea deshidratattă. Gătirea alimentelor în cuptorul cu microunde poate duce la supragătirea și uscarea anumitor alimente  din cauza intensității ridicate a căldurii.
  • Mâncarea prea înmuiată- alimetele  crocante isi pot pierde din calitati
  • Nu este versatil.
  • Are nevoie de containere speciale si este de preferat sa folositi sticla sau ceramica in acest tip de cuptor
  • Riscul de concentrare a toxinelor daca alimentele sunt usor alterate

Cuptoarele cu microunde pot fi  o metodă de gătit sigură, eficientă și foarte convenabilă. Nu există dovezi că acestea provoacă rău - și unele dovezi că sunt chiar mai bune decât alte metode de gătit în conservarea nutrienților și prevenirea formării de compuși dăunători.

 

Sursa foto: Shutterstock

https://www.fda.gov/radiation-emitting-products/resources-you-radiation-emitting-products/microwave-oven-radiation

https://thehealthsciencesacademy.org/health-tips/microwave-radiation/

Effects of cooking methods on the proximate composition and fatty acid composition of seabass (Dicentrarchus labrax, Linnaeus, 1758), 2008, Rurkanni, Cakti, Kilino

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0