Alimente pe care NU ar trebui sa le incalzesti in cuptorul cu microunde
Alimente pe care NU ar trebui sa le incalzesti in cuptorul cu microunde
Alimente pe care NU ar trebui sa le incalzesti in cuptorul cu microunde
Am mai vorbit despre cuptorul cu microunde, însă nu și despre alimentele pe care nu e recomandat să le încălzim în acesta, întrucât fie își pierd proprietățile nutritive, fie pot avea loc mici accidente.
Folosirea cuptorului cu microunde, sigură pentru sănătate?
În urma multor studii făcute în domeniu, oamenii de știință au ajuns la concluzia că folosirea cuptorului cu microunde nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Specialiștii spun că bacteriile sunt distruse în timpul gătirii în cuptorul cu microunde la fel ca în alte tipuri de cuptoare. Totuși, ce trebuie să știi este că alimentele se pot găti mai puțin uniform decât într-un cuptor obișnuit.
Din acest motiv, este important să se folosească un termometru alimentar și alimentele să fie testate în mai multe locuri. În felul acesta te asiguri că alimentele au atins temperatura recomandată pentru ca bacteriile să fie distruse și alți agenți patogeni care ar putea provoca boli de origine alimentară.
Pentru ca alimentele să se gătească uniform în cuptorul cu microunde, aranjează-le uniform într-un vas acoperit și adăugă puțin lichid dacă este necesar. Acolo unde este posibil, dezosează bucățile mari de carne; oasele pot împiedica gătirea temeinică.
Acoperă vasul cu un capac. Lasă suficient spațiu între mâncare și partea de sus a vasului, astfel încât capacul să nu atingă mâncarea. Căldura umedă care este creată va ajuta la distrugerea bacteriilor dăunătoare și va asigura o gătire uniformă.
Amestecă sau întoarce alimentele cu susul în jos (acolo unde este posibil) la jumătatea timpului de gătire pentru a uniformiza gătirea. Chiar dacă cuptorul cu microunde are o placă rotativă, este important să rotești și să întorci alimentele în timpul gătirii.
Urmează instrucțiunile de gătire de pe eticheta produsului (sau instrucțiunile rețetei). Dacă este dat un interval de timp, începe cu cele mai puține minute recomandate. În timpul gătirii alimentelor în cuptorul cu microunde calitățile nutriționale ale alimentelor nu sunt afectate. Există însă și excepții.
Folosirea cuptorului cu microunde pentru încălzirea unor alimente poate să afecteze valoarea nutrițională a acestora, dar poate totodată și să provoace mici „dezastre” în bucătărie.
Iată despre ce alimente este vorba:
Ouăle în coajă
Atunci când introduci ouăle cu tot cu coajă în cuptorul cu microunde, cu intenția de a le găti, ar trebui să te aștepți la o mică explozie. Întrucât aburii emanați nu au cum să iasă din coaja oului, este foarte posibil ca aceasta să crape. Mai degrabă, sparge ouăle într-un bol și abia apoi bagă-le în cuptorul cu microunde.
Broccoli
Cu toate că este un aliment bogat în nutrienți, dacă îl gătești/ încălzești în cuptorul cu microunde, broccoli-ul își va pierde din calitățile nutriționale. Mai degrabă, trage-l rapid la tigaie în puțin unt.
Laptele matern
Ar trebui să încălzești laptele pentru bebeluș folosind altă metodă întrucât în cuptorul cu microunde acesta nu se încălzește uniform, iar cel mic poate avea neplăcerea de a se frige cu laptele prea fierbinte. Dacă ai congelat lapte matern și vrei să îl folosești, ține-l în chiuvetă, sub un jet puternic de apă fierbinte.
Alimente pe care le-ai mai încălzit cel puțin o dată în cuptorul cu microunde
Pe măsură ce reîncălzești de mai multe ori mâncarea, aceasta își pierde din calitățile nutriționale. De aceea, este recomandat să mănânci alimentele proaspete sau reîncălzite o singură dată.
Fructele
Atunci când încălzești fructe în cuptorul cu microunde, vei avea de-a face cu o situație similară celei cu ouăle încălzite în coajă. Asta pentru că și coaja fructelor blochează aburii și umiditatea produselor în timpul încălzirii fructelor, fapt ce poate cauza o mică explozie. Evită această situație făcând câteva găuri cu o scobitoare în coaja fructelor înainte de a le încălzi în cuptorul cu microunde sau mărunțind fructele.
Ardeiul iute
Atunci când încălzești ardeiul iute în cuptorul cu microunde, se eliberează în aer capsaicina – substanța chimică responsabilă pentru gustul iute al acestuia. Așadar, e posibil să te alegi cu usturimi la nivelul ochilor și gâtului.
Carnea congelată
Nu e recomandat să decongelezi carnea folosind cuptorul cu microunde, dacă nu ai de gând să o gătești imediat. Dacă, pe de altă parte, o pregătești imediat ce o scoți din cuptorul cu microunde, nu este nicio problemă.
Iaurturile în recipientul lor
Iaurturile sau alte produse alimentare similare nu ar trebui încălzite în recipientelor lor, care nu sunt termorezistente. Mută aceste produse în boluri din ceramică sau sticlă și abia apoi încălzește-le.
Produsele procesate din carne
Carnea procesată are în compoziție substanțe chimice și conservanți care îi prelungesc perioada de valabilitate. Specialiștii atrag atenția că încălzirea acestora în cuptorul cu microunde poate duce la modificări chimice, afectând astfel sănătatea.
Alimentele cu frunze verzi
Dacă ai gătit pentru cină și ți-a mai rămas varză kale sau spanac, le poți consuma mai târziu după ce le-ai reîncălzit într-un cuptor obișnuit, mai degrabă decât într-un cuptor cu microunde. Când acestea sunt puse la reîncălzit în cuptorul cu microunde, nitrații naturali se pot transforma în nitrozamine, care pot fi cancerigene, arată studii mai vechi.
Pastele
Pastele rămase de la cină tind să absoarbă umezeala și să se usuce în frigider. Și gătirea la microunde le va usca și mai mult. Pastele cremoase reprezintă și mai mult o provocare, deoarece uleiul sau grăsimea au tendința de a se separa atunci când sunt reîncălzite în cuptorul cu microunde.
Cel mai bine ar fi să reîncălzești pastele pe plită, adăugând puțină apă sau sos, în funcție de felul de mâncare pregătit. Pentru pastele pe bază de roșii, adaugă în tigaie 2 linguri de apă per porție (și o lingură de ulei, dacă dorești) și folosește clești pentru a pune pastele în tigaie, astfel încât apa să învelească pastele cât mai uniform. Poți folosi smântână sau lactate pentru pastele pe bază de smântână sau ulei pentru paste pe bază de ulei. Gătește pastele până când sunt fierbinți, amestecând des.
Alimente prăjite
Cuptorul cu microunde va distruge textura crocantă și crocantă a alimentelor prăjite, cum ar fi nuggets de pui, cartofi prăjiți și pește prăjit. Pentru cele mai bune rezultate, reîncălzește alimentele prăjite în cuptor.
Morcovi
„Arcul” reprezintă scânteile produse în interiorul cuptorului cu microunde din reacția cuptorului cu microunde cu materiale metalice. Morcovii pot conține minerale din sol care pot provoca această scânteie.
Și același lucru este valabil și în cazul hot-dog-urile! În cazul hot-dog-urilor, arcul poate apărea din cauza amestecului neuniform de săruri și aditivi. Dacă se întâmplă acest lucru, oprește imediat cuptorul cu microunde și gătește-i altfel.
Pizza
În timp ce unii dintre noi preferăm să consumăm pizza rămasă de la cină rece, altora le place să o încălzească. Dacă te afli în ultima categorie, probabil că ai reîncălzit pizza în cuptorul cu microunde de multe ori. Chiar dacă cuptorul cu microunde este calea cea mai rapidă prin care poți să mănânci o felie fierbinte aburindă de pizza, poate, de asemenea, să facă crusta moale, iar toppingurile să se îmbibe în aluat. Așadar, dacă vrei să consumi o pizza cu cu o crustă frumoasă și crocantă, poți opta pentru una dintre aceste opțiuni:
- Reîncălzește feliile de pizza pe o foaie de copt acoperită cu folie în cuptorul încălzit. Poți încălzi foaia de copt mai întâi în timp ce cuptorul se preîncălzește, apoi să adaugi feliile de pizza. În felul acesta te asiguri că nu gătești prea mult toppingurile.
- Utilizează o tigaie din fontă sau antiaderentă pe plită. Pune pizza în tigaie, acoperă cu un capac și încălzește feliile la foc mediu-mic. Verifică feliile de pizza la fiecare două minute pentru a te asigura că crusta nu se rumenește prea repede și, dacă este necesar, redu focul.
Orezul
Potrivit Agenției pentru Standarde Alimentare, orezul încălzit în cuptorul cu microunde poate duce uneori la intoxicație alimentară. Problema cu orezul implică prezența obișnuită a unei bacterii foarte rezistente numită Bacillus cereus. Căldura ucide această bacterie, dar poate să fi produs spori care sunt toxici, conform descoperirilor oamenilor de știință – și rezistenți la căldură. O serie de studii confirmă că, odată ce orezul iese din cuptorul cu microunde și este lăsat afară la temperatura camerei, sporii pe care îi conține se pot înmulți și pot provoca intoxicații alimentare dacă îl mănânci.
B. cereus este un tip de bacterie care produce toxine. Aceste toxine pot provoca două tipuri de boli: o afecțiune care se manifestă prin diaree, iar cealaltă, numită toxină emetică, poate să ducă la apariția unor simptome precum greață și vărsături. Pentru a evita îmbolnăvirea, încălzește orezul pe ochiul de la aragaz.
Apa
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) atrage atenția că apa reîncălzită în cuptorul cu microunde poate duce la arsuri grave ale pielii sau răni prin opărire în jurul mâinilor și feței. Apa supraîncălzită nu pare să fiarbă și apare atunci când apa este încălzită într-o cană. Dacă a avut loc o supraîncălzire, o ușoară perturbare sau mișcare, cum ar fi ridicarea ceștii sau turnarea unei linguri pline cu cafea instant, poate duce la o „erupție” violentă, cu apa clocotită explodând din ceașcă. Așadar, evită să încălzești apa în cuptorul cu microunde și ai mereu grijă ce anume încălzești în acest aparat.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Food Safety and Inspection Service - Cooking with Microwave Ovens
https://www.fsis.usda.gov/food-safety/safe-food-handling-and-preparation/food-safety-basics/cooking-microwave-ovens
U.S. Food & Drug Administration - Microwave Ovens
https://www.fda.gov/radiation-emitting-products/resources-you-radiation-emitting-products/microwave-ovens
Te-ar mai putea interesa și...