Cum sa previi boala Alzheimer incepand de azi

Alzheimer este cel mai comun tip de demență. Din păcate, nu există tratament pentru această afecțiune, ceea ce înseamnă că prevenția este extrem de importantă.

Boala Alzheimer se instalează cu mulți ani înainte de a se manifesta. Evoluția acesteia este treptată și adesea diagnosticul se pune în stadiu avansat, atunci când funcțiile cognitive ale pacientului sunt deja afectate.

Oamenii de știință spun că, în marea majoritate a cazurilor, boala Alzheimer, ca și alte afecțiuni cronice, se dezvoltă probabil ca urmare a interacțiunilor complexe dintre mai mulți factori, inclusiv vârsta, genetica, mediul, stilul de viață și condițiile medicale coexistente. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Chiar dacă anumiți factori de risc, cum sunt vârsta și genetica nu pot fi schimbați, hipertensiunea arterială, de exemplu, poate fi ținută sub control pentru a ajuta la reducerea riscului de a fi diagnosticat cu Alzheimer.  

Principalul simptom al acestei boli constă în tulburările de memorie majore, însă apar și alte manifestări precum pierderea interesului pentru activități care preocupau pacientul în trecut, apariția problemelor de vorbire, de coordonare, instalarea simptomelor depresive, problemelor de orientare și nu numai. Așadar, în timp, pacientul diagnosticat cu Alzheimer își pierde capacitatea de a se îngriji singur, având astfel nevoie de îngrijire și supraveghere permanentă.

Există câteva lucruri pe care le poți face în tinerețe, pentru a te proteja la bătrânețe. 

Iată ce obiceiuri sănătoase poți adopta pentru reducerea riscului de Alzheimer!

Practică exerciții fizice zilnic 

Sportul este asociat cu îmbunătățirea funcțiilor cognitive și cu un risc scăzut de tulburări de tot felul. Cu toate că studiile arată că sportul trebuie să fie practicat în mod regulat și intens, chiar și activitățile de intensitate moderată precum plimbatul s-au dovedit a fi eficiente. Evită stilul de viață sedentar specific zilelor noastre și încearcă să faci mișcare cel puțin 30 de minute pe zi.

Menține-ți creierul activ în permanență 

O minte activă are șanse reduse de a dezvolta orice formă de demență. Menține-ți mintea în alertă citind, jucând jocuri de societate, făcând integrame și practicând meditație.

Adoptă o dietă echilibrată

Nenumărate studii făcute în ultimii ani au analizat legătura dintre dietă și instalarea Alzheimerului. Acestea cercetări arată că o alimentație sănătoasă pentru inimă poate ajuta și la protejarea creierului.  Ca să menținem sănătatea inimii, este important să limităm aportul de zahăr și de grăsimi saturate și să includem în meniul zilnic fructe, legume și cereale integrale. Dieta mediteraneană pune accent pe fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, pește și alte fructe de mare, grăsimi nesaturate precum uleiurile de măsline și cantități mici de carne roșie, ouă și dulciuri.

Dieta MIND (Mediterranean–DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) este un hibrid dintre dieta mediteraneană și DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Mai multe studii au arătat că tratarea și reducerea hipertensiunii arteriale poate ajuta la reducerea riscului de demență. Similar cu dieta mediteraneană, dieta MIND include legume, în special legume cu frunze verzi; fructe de pădure; cereale integrale; fasole; nuci; una sau mai multe porții pe săptămână de pește și ulei de măsline. 

Cercetările au arătat, de asemenea, că o dietă care include consumul regulat de pește este asociată cu o funcție cognitivă mai ridicată și cu un declin cognitiv mai lent odată cu înaintarea vârsta. De asemenea, dieta MIND limitează porțile de carne roșie, dulciuri, brânză, unt/margarină și mâncare rapidă/prăjită.

Ține sub control hipertensiunea

Se știe că dacă ții sub control tensiunea arterială se reduce riscul de a te îmbolnăvi de boli de inimă sau de a face un accident vascular cerebral. Însă specialiștii spun că gestionarea hipertensiunii ar putea ajuta la prevenirea sau amânarea bolii Alzheimer. Hipertensiunea arterială, în special la vârsta mijlocie, este considerată un factor de risc pentru declinul cognitiv la bătrânețe. 

Un studiu clinic amplu, efectuat pe mai mulți ani, numit SPRINT-MIND (Systolic Blood Pressure Intervention Trial: Memory and Cognition in Decreased Hypertension) a analizat efectele scăderii tensiunii arteriale la peste 8.000 de adulți care aveau 50 de ani sau mai mult și cu risc crescut de boli cardiovasculare. 

La finalul studiului, oamenii de știință au ajuns la concluzia că scăderea tensiunii arteriale sistolice la sub 120 mmHg, mai degrabă decât standardul de 140 mmHg, a redus semnificativ riscul de boală cardiacă. În plus, scanările creierului au arătat, de asemenea, că această scădere intensivă a încetinit acumularea de leziuni ale substanței albe - modificări anormale ale creierului asociate cu demența.

Într-un alt studiu, cercetătorii au examinat datele pe termen lung (monitorizare medie între șapte și 22 de ani) de la aproximativ 31.000 de adulți peste 55 de ani. Rezultatele studiului au arătat că gestionarea tensiunii arteriale crescute cu medicamente pentru tensiunea arterială a redus riscul de demență la pacienții cu tensiune arterială normală, care nu iau medicamente pentru tensiunea arterială.

Cu toate acestea, un studiu observațional pe mai mult de 17.000 de adulți a arătat că tensiunea arterială sistolică mai mare (în special la aproximativ 185 mmHg) a fost asociată cu un risc mai scăzut de demență în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 60 și 70 de ani, ceea ce este în contradicție cu constatările de la SPRINT-MIND.  

Aceste descoperi arată că este nevoie în continuare de studii și cercetări suplimentare în ceea ce privește modul în care nivelul tensiunii arteriale influențează riscul de demență la diferite vârste, precum și factorii de risc cardiovascular.

În timp ce cercetările continuă, experții recomandă menținerea sub control a hipertensiunii arteriale, căci doar așa se poate diminua riscul de apariție al altor probleme de sănătate.  

Renunță sau limitează consumul de alcool 

Lipsa consumului de alcool, precum și consumul moderat de alcool reduc riscul de Alzheimer. În timp, consumul excesiv de alcool poate favoriza apariția hipertensiunii arteriale sau leziunilor cerebrale, ambele crescând riscul de demență. Și fumatul crește, de asemenea, riscul de a dezvolta demență, inclusiv boala Alzheimer. Renunțarea la fumat diminuează și alte riscuri, precum accidentul vascular cerebral, diabetul de tip 2 și hipertensiunea arterială.

Implică-te în activități sociale 

Numeroase studii indică faptul că menținerea legăturilor sociale puternice și o viață activă din punct de vedere social, pe măsură ce îmbătrânim, ar putea reduce riscul de declin cognitiv și Alzheimer. Specialiștii spun că asta se datorează mecanismelor directe prin care stimularea socială și mentală întărește conexiunile dintre celulele nervoase din creier.

Voluntariatul sau înscrierea într-un grup ori într-o organizație sunt asociate cu îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Interacționarea cu persoanele străine care au aceleași interese face bine minții, menținând-o activă. Așadar, activitățile sociale scad predispoziția pentru Alzheimer.
Ia inițiativă 

Fii întotdeauna atent la corpul și mintea ta și acționează în favoarea acestora. Infarctul, diabetul și afecțiunile cardiace cresc riscul de apariție a Alzheimerului. Așadar, dacă știi că ai asemenea probleme, mergi din timp la medic și asigură-te că faci tot posibilul pentru a reduce riscurile.

Meșterește 

Găsește-ți un hobby care să implice confecționarea unor lucruri. Un studiu făcut în Germania a scos la iveală faptul că activitățile creative precum meșteritul unor lucruri îmbunătățesc funcțiile cognitive, reducând riscul de Alzheimer. Poți lucra cu lemnul, cu lutul, poți confecționa obiecte sau poți tricota – important este să faci ceva care să îți solicite atenția și concentrarea.

Organizează petreceri

Oricât de ciudat ar suna, organizarea petrecerilor îți poate menține mintea sănătoasă. Asta pentru că organizarea unui eveniment social implică luarea unor decizii complexe, care stimulează mai multe zone din creier. În timpul organizării unei petreceri te gândești la rețelele sociale deja existente, calculezi porțiile, estimezi cantitățile necesare – tot ce faci îți pune mintea la contribuție.

Protejează-te

Specialiștii spun că ar exista o legătură strânsă între riscul de declin cognitiv și trauma craniană gravă, mai ales atunci când vătămarea implică pierderea conștienței. Leziunile traumatice ale creierului sunt cauzate de o lovitură la cap – mai ales atunci când persoana este inconștientă. Din pricina acestor leziuni, în creier are loc un proces în care substanțele care provoacă boala Alzheimer se acumulează în jurul zonei rănite.

Prin urmare, este important ca atunci când practicați anumite sporturi, să vă protejați capul, de exemplu, în timpul mersului pe bicicletă, când lucrezi pe un șantier sau când călărești. Sunt necesare totuși mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin riscul de demență pe termen lung implicat în sporturile de contact, precum rugby sau fotbal.  

Previne sau corectează pierderea auzului

Pierderea auzului este un factor de risc foarte important pentru demență 1, arată un studiu recent. Oamenii de știință sunt de părere că pierderea auzului împiedică creierul să funcționeze așa cum ar trebui. Un alt lucru important de menționat este că pierderea auzului îi face pe oameni să fie mai puțin implicați social, ceea ce este important pentru a rămâne stimulați intelectual.  Tratarea pierderii auzului (folosind aparate auditive) poate reduce riscul de demență.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Dementia prevention, intervention, and care: 2024 report of the Lancet standing Commission”. The Lancet. 2024; Livingston G, Huntley J, Liu KY, et al. 
https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0140673624012960
National Institute of Aging - What Do We Know About Diet and Prevention of Alzheimer’s Disease?
https://www.nia.nih.gov/health/alzheimers-and-dementia/what-do-we-know-about-diet-and-prevention-alzheimers-disease
CDC - Reducing Risk for Dementia
https://www.cdc.gov/alzheimers-dementia/prevention/index.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0