Cum sa previi boala Alzheimer incepand de azi

Alzheimer este cel mai comun tip de dementa. Din pacate, nu exista tratament pentru aceasta afectiune, ceea ce inseamna ca preventia este extrem de importanta.

Boala Alzheimer se instaleaza cu multi ani inainte de a se manifesta. Evolutia acesteia este treptata si adesea diagnosticul se pune in stadiu avansat, atunci cand functiile cognitive ale pacientului sunt deja afectate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Principalul simptom al acestei boli consta in tulburarile de memorie majore, insa apar si alte manifestari precum pierderea interesului pentru activitati care preocupau pacientul in trecut, aparitia problemelor de vorbire, de coordonare, instalarea simptomelor depresive, a problemelor de orientare si nu numai. Asadar, in timp, pacientul diagnosticat cu Alzheimer isi pierde capacitatea de a se ingriji singur si are nevoie de ingrijire si supraveghere permanenta.

 

Exista cateva lucruri pe care le poti face in tinerete, pentru a te proteja la batranete – iata ce obiceiuri sanatoase poti adopta pentru reducerea riscului de Alzheimer:

Practica exercitii fizice zilnic – sportul este asociat cu imbunatatirea functiilor cognitive si cu un risc scazut de tulburari din acest punct de vedere. Cu toate ca studiile arata ca sportul trebuie sa fie practicat in mod regulat si intens, chiar si activitatile de intensitate moderata precum plimbatul s-au dovedit a fi eficiente. Evita stilul de viata sedentar specific zilelor noastre.

Mentine-ti creierul activ in permanenta – o minte activa are sanse reduse de a dezvolta orice forma de dementa. Mentine-ti mintea in alerta citind, jucand jocuri de societate, facand integrame si practicand meditatie.

Adopta o dieta mediteraneana – nenumarate studii facute in ultimii ani au analizat legatura dintre dieta si instalarea Alzheimerului. S-a constatat astfel ca persoanele care adopta o dieta mediteraneana au sanse mai mici sa dezvolte Alzheimer sau alte tipuri de dementa.

Renunta sau limiteaza consumul de alcool – lipsa consumului de alcool precum si consumul moderat reduc riscul de Alzheimer.

 

 

Implica-te in activitati sociale – voluntariatul sau inscrierea intr-un grup ori intr-o organizatie sunt asociate cu imbunatatirea functiilor cognitive. Interactionarea cu persoanele straine care au aceleasi interese face bine mintii, mentinand-o activa. Asadar, activitatile sociale scad predispozitia pentru Alzheimer.

Ia initiativa – fii intotdeauna atent la corpul si mintea ta si actioneaza in favoarea acestora. Infarctul, diabetul si afectiunile cardiace cresc riscul de aparitie a Alzheimerului. Asadar, daca stii ca ai asemenea probleme, mergi din timp la medic si asigura-te ca faci tot posibilul pentru a reduce riscurile.

Mestereste – gaseste-ti un hobby care sa implice confectionarea unor lucruri. Un studiu facut in Germania a scos la iveala faptul ca activitatile creative precum mesteritul unor lucruri imbunatatesc functiile cognitive, reducand riscul de Alzheimer. Poti lucra cu lemnul, cu lutul, poti cofectiona obiecte DIY sau poti tricota – important este sa faci ceva care sa iti solicite atentia si concentrarea.

Organizeaza petreceri – oricat de aberant ar suna, organizarea petrecerilor iti poate mentine mintea sanatoasa. Asta pentru ca organizarea unui eveniment social implica luarea unor decizii complexe, care stimuleaza mai multe zone din creier. In timpul organizarii unei petreceri te gandesti la retelele sociale deja existente, calculezi portiile, estimezi cantitatile necesare – tot ce faci iti pune mintea la contributie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0