Ce spune floarea preferata despre personalitatea ta

Trandafiri, orhidee, tuberoze, crini, lalele, floarea-soarelui și multe altele... Floarea ta preferată ar putea deține "secretul" când vine vorba despre descreierea personalității tale. 

Relația dintre oameni și flori este una interesantă și deosebită. Oamenii au fost întotdeauna atrași în mod ciudat de flori, chiar și atunci când acestea nu oferă susținere fizică și când resursele financiare sunt reduse, mai ales că florile nu sunt întotdeauna ieftine. Iar prezența lor nu este una de care să depindă supraviețuirea sau vreo necesitate fiziologică stringentă.

Cu toate acestea, mulți dintre noi avem nevoie să admirăm florile, să le mirosim, să împodobim casa, balconul sau curtea. Oamenii depun efort fizic  în creșterea lor, pentru a se bucura de calitățile lor estetice. Desenele din piatră ale florilor au fost găsite în mormintele egiptene antice încă de acum 120.000 de ani, erau sărbătorite în festivaluri din epoca romană și, în China, au fost create din mătase acum 2000 de ani.

Studii despre conexiunea dintre oameni și preferințele pentru flori

Deși pare o speculație menită să ne amuze, specialiștii în terapii comportamentale au realizat și anumite studii care dovedesc conexiunea dintre oameni și preferințele pentru flori în general și o anumită specie, în particular.

Un studiu realizat la o catedră de științe comportamentale de la o universitate din Israel a analizat de exemplu, preferințele a 120 de studenți, 60 de băieți și 60 de fete. Rezultatele au dezvăluit elementele perceptiv-compoziționale interactive, precum și elementele întruchipate, relaționale și încorporate social ale plăcerii estetice asociate florilor. Implicațiile acestui studiu de caz sunt generalizate pentru a înțelege componentele multiple și interactive ale experiențelor estetice întruchipate ca o sursă profundă de plăcere prin stimularea interactivă și conectarea la lumea naturală.

Studiul a comparat patru flori diferite cărora le-au fost atribuite caracteristici diferite, în funcție de „personalitate” specifică a subiecților. Acestea depășeau proiecțiile perceptuale ale elementelor senzoriale precum mirosul, forma și culoarea. Floarea devine un „corp” plin cu care oamenii  interacționează, iar natura întrupată și relațională a florilor permite cuiva să proiecteze asupra lor caracteristici specifice propriei personalități.

Un alt studiu științific dedicat florilor a investigat modul în care culorea acestora - albă, roșie și galbenă a interacționat cu bunăstarea psihologică și fiziologică a indivizilor. Experimentul s-a desfășurat într-un cadru de birou, cu 50 de participanți. Participanții s-au uitat la fiecare culoare de floare timp de 3 minute. Electroencefalogramele (EEG), variabilitatea ritmului cardiac și conductivitatea pielii au fost măsurate pentru a evalua răspunsurile fiziologice, împreună cu chestionarul diferențial semantic (SD) și Profilul stărilor de dispoziție (POMS) pentru a evalua răspunsurile psihologice.

EEG-urile au arătat că valorile medii ale puterii relative alfa în lobul prefrontal au fost semnificativ mai mari la vizualizarea florilor galbene și roșii față de florile albe. În plus, variabilitatea ritmului cardiac a arătat că vizualizarea florilor galbene și roșii a crescut semnificativ activitatea nervilor parasimpatici. După vizualizarea florilor galbene și roșii, rezultatele medii pentru fiecare subcategorie a chestionarului POMS s-au îmbunătățit. Subscala vigoare (V) și valorile generale ale stării de dispoziție au fost îmbunătățite semnificativ. Rezultatele au arătat că vizualizarea florilor galbene și roșii a dus la un sentiment semnificativ mai mare de relaxare, veselie și confort decât vizualizarea florilor albe.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Creșterea și îngrijirea florilor și grădinăritul, în general, reprezintă un hobby plăcut, menit să ne relaxeze și îndepărteze de grijile cotidiene. Reprezintă din punctul de vedere al specialiștilor un comportament ce creează în mod clar emoții pozitive. O explorare a acestei relații de bază cu florile ne poate ajuta să înțelegem cum „funcționează” estetica întruchipată pentru a spori emoțiile pozitive într-un context străvechi și de durată al creșterii florilor.

Asocieri între flori și caracteristici de personalitate

Hai să vedem în continuare câteva speculații ale teoriilor prin care anumite flori sunt asociate cu caracteristici de personalitate ale admiratorilor lor.

Cei care iubesc orhideele se bucura de o viață plina de lux

Aceste flori exotice sunt sinonime cu lucrurile cele mai bune, spun specialiștii. Aceasta frumusețe vine adeseori cu un preț pe măsură, mai ales că cei care iubesc orhideele pot fi destul de temperamentali. Dacă un element nu se afla acolo unde trebuie, nu este în mediul sau, acești oameni pot refuza să coopereze cu ceilalți și își vor reține adevărata frumusețe.

Admiratorii lalelelor sunt ușor de mulțumit

Dacă lalelele sunt florile tale preferate, pentru care ai opta în orice moment, exista o șansă destul de mare să fii o persoana incredibil de pozitiva, relaxata și să ai o mulțime de prieteni apropiați. Laleaua poate să înflorească în unele dintre cele mai reci zile și, totodată, în unele dintre cele mai însorite zile din an. Ea se lasă dusa de val, fericita, urmând la propriu razele soarelui.

Calele arată că ești puternic și tăcut

Cei care se dau în vânt după cale apreciază designul minimalist și adoră o abordare a vieții de tipul "mai puțin înseamnă mai mult". Aceste flori nu necesită o îngrijire constantă și, spre deosebire de florile care necesita multă atenție, un buchet de cale domină încăperea folosindu-și doar frumusețea subestimată a simplelor siluete. Să nu uităm că delicatele cale nu fac mare valvă, însă ele vor rămâne puternice și vor rămâne pline de viață fară a necesita prea multa muncă de întreținere.

Iubitorii de hortensii sunt cei care muncesc în echipă

Hortensiile sunt flori de o mare eleganta și întotdeauna reușesc să îmbogățească alte aranjamente florale cu prezenta lor, oferind susținere și sprijin florilor mai fragile, spun specialiștii. Cu toate acestea, nu poți lasă hortensiile singure prea mult timp. Ele pot să para puternice la prima vedere, dar aceste flori se bazează pe ajutorul tău, la fel de mult cum și alte flori se bazează pe ele.

Cei care iubesc trandafirii sunt sofisticați - și puțin cam "înțepători"

Fie că preferințele tale se îndreaptă spre trandafirii albi, roșii sau de orice altă culoare, aceste flori sunt eterne, atemporale și romantice, spun specialiștii. Însă mare atenție: în ciuda aspectului lor evident, trandafirii sunt, totodată, foarte puternici și se apară singuri. Trandafirii se protejează sub un "zid" de petale și de spini, pentru protecție. Dacă sunt manevrați cu neatenție, poți avea de suferit, așa că aceste flori trebuie tratate cu respect și cu grija care li se cuvine.

Iubitorii bujorilor trăiesc clipa

Voluptuoși, luxurianți și foarte frumoși, bujorii rămân la mare căutare. Bujorul este o floare foarte îndrăgită, însă chiar și așa, el înflorește într-o perioada foarte scurtă de timp. Cel care adoră bujorii știe să trăiască clipa, să se bucure de prezent alături de bujorul înflorit, știe să îl aprecieze atât cât se poate, deoarece știe că cea mai mare parte a anului o petrece fără compania acestor flori.

Cel care iubește gardenia are nevoie de multă muncă pentru a fi într-o formă excelentă

Ești genul de persoană care nu poate să iasă din casă fară să se parfumeze? Dacă da, atunci florile tale preferate s-ar putea să fie gardeniile, care au cel mai memorabil parfum dulce, dintre toate florile. Chiar și așa, deși mirosul lor încântător te poate fermeca, gardeniile trebuie să fie apreciate de la distanță, pentru că așa e cel mai bine. Așadar, cei care iubesc gardeniile ar fi indicat să își verifice atitudinea și comportamentul daca nu vor să îi țină pe ceilalți la distanță.

Cei care iubesc irisul sunt creativi

Dacă floarea ta favorită este irisul, cel mai probabil ești genul de persoană creativă, care iubește arta. Te bucuri mult să fii muza cuiva și, în secret, îți dorești și speri să inspiri latura creativă și latura artistică a altor persoane. În definitiv, irisul a inspirat multe opere de artă de-a lungul istoriei și rămâne în continuare un simbol al regalității.

Cine iubește floarea-soarelui este optimist

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Așa cum probabil ai ghicit după numele acesteia, cei care iubesc floarea-soarelui au mereu o dispoziție caldă, sunt precum o sursă de căldură și radiază fericire. Ei sunt tipul de persoană care vede jumătatea plină a paharului, își îndreaptă întotdeauna atenția către partea bună a lucrurilor. Nimic nu îi poate face să se simță "la pământ", iar dacă își propun să prospere, își vor seta standarde foarte înalte.

Unele flori sunt iubite cu atât mai mult cu cât unii dintre noi le poarta numele sau își numesc copiii după floarea preferată. Iar o vorba românească alinta persoana iubită, chiar dacă nu are nume de floare și sună cam așa: " Spune numele iubitei de trei ori, să-ți miroasă gura a flori!".
 

Sursa foto: Shutterstock
Humans’ Relationship to Flowers as an Example of the Multiple Components of Embodied Aesthetics, 2018,Ephrat Huss, Kfir Bar Yosef and  Michele Zaccai - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5867485/ 
How Can Flowers and Their Colors Promote Individuals’ Physiological and Psychological States during the COVID-19 Lockdown? 20202, Junfang Xie, Binyi Liu and  Mohamed Elsadek - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8507779/ 


Te-ar mai putea interesa și... 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0