5 plante de apartament sigure pentru copii și animalele de companie

Ornamentele florale pot înfrumuseța orice locuință, adăugând un plus de culoare și de energie spațiilor în care sunt așezate. Alegerea plantelor pe care le utilizăm pentru a completa designul casei noastre trebuie să se facă ținând cont și de membrii micuți ai familiei și totodată și de animalele de companie.

Orice plantă de apartament poate fi periculoasă, mai ales dacă copiii sau animalele de companie pot să aibă ușor acces la ea. Chiar și plantele considerate non-toxice au potențialul de a provoca reacții severe la anumite persoane. De exemplu, o plantă care nu este neapărat periculoasă este posibil să provoace o reacție alergică unui copil sau unui animal de companie cu pielea sensibilă. Cu toate acestea, beneficiile pentru sănătate ale plantelor de apartament depășesc riscurile, atâta timp cât le alegi cu grijă. Plantele purifică aerul, furnizează oxigen și adaugă culoare, astfel încât să completeze decorul.

Iată 5 plante de apartament recomandate dacă ai copii sau animale de companie:

1. Crăciunița (Cactusul de Crăciun )

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Crăciunița (Cactusul de Crăciun)  este o specie de cactus (fără spini), provenită din Brazilia, iar florile sunt fermecătoare, delicate şi graţioase, de culoare roşie, violet, roz sau albă. Așa cum îi spune și denumirea, înflorește în perioada iernii, din noiembrie până în ianuarie, motiv pentru care este folosită în decorarea casei de Crăciun. La noi în țară mai este cunoscută și sub numele de „Nu mă deranja” –  de la faptul că planta îşi pierde bobocii dacă este mişcată în faza de formare şi creştere a lor, aceştia fiind foarte fragili.

Crăciunița nu este o plantă pretenţioasă. Necesită să fie udată în tot timpul anului, mai abundent – în timpul înfloririi şi mai puţin – în perioada de repaus (august – octombrie). Vara poate sta foarte bine şi afară, dar nu direct sub razele puternice ale soarelui, ci în locuri mai umbrite. Se mută în interior prin luna octombrie, căldura din interior grăbeşte înflorirea.

2. Planta păianjen

Această plantă de apartament este excelentă din mai multe motive. Produce frunze frumoase, asemănătoare ierbii, care pot varia de la verde pal până la verde smarald. Este una dintre cele mai recomandate plante pentru toate casele pentru că este o sursă excelentă de purificare a aerului. De asemenea, este ușor de cultivat, chiar și în condiții de lumină scăzută. 

Este o plantă sigură pentru copii și pentru toate animalele de companie, dar cu toate acestea, dacă gustă din această plantă, pisicile și câinii se pot confrunta cu stare de rău. Aceasta nu este o reacție toxică, este doar o reacție normală apărută din cauza excesului. Ca să eviți astfel de  situații, așază  planta păianjen în locuri înalte, cum ar fi deasupra unui frigider sau a unei comode. În ceea ce privește îngrijirea este recomandat să fie plasată lângă o fereastră orientată spre nord sau într-un loc în care poate beneficia de lumină filtrată. Trebuie udată în mod regulat, însă mai puțin pe timpul iernii, căderea frunzelor reprezentând un indicator că a fost udată  excesiv

3. Planta de jad

Această plantă ce crește greu poate supraviețui câțiva zeci de ani dacă i se oferă minimul necesar: lumină puternică. Este o plantă de apartament foarte apreciată, pentru că nu consumă foarte multă apă, are un aspect interesant de copac, cu ramuri noduroase și suculente și frunze cărnoase. Este perenă, ceea ce o face plăcută ca plantă de casă pe tot parcursul anului. În condiții optime, anumite specii ale plantei de jad pot crește aproape de 1.8 metri înălțime, lucru mai puțin de dorit pentru cineva cu un spațiu limitat, dar cele mai multe dintre plantele de jad au aproximativ 30 centimetri înălțime.

În ceea ce privește îngrijirea, planta preferă temperatura camerei în timpul sezonului de creștere, dar se dezvoltă și mai bine dacă este așezată într-o zonă răcoroasă și udată atât cât să împiedice ofilirea frunzelor iarna. Planta de jad e sigură atât pentru copii, cât și pentru animalele de companie

4. Violeta de Parma-Africană

Dacă îți plac plantele înflorite, violetele sunt cea mai bună soluție După cum îi spune și numele, Violeta Africană (Saintpaulia) este originară din Africa, mai exact, Africa de Est, unde clima este tropicală. În unele case, aceste plante pot necesita iluminare specială înainte de  înflorire. Violetele Africane sunt, de asemenea, încărcate de semnificați istorice și simbolism. Aveau o mare cerere în Europa după descoperirea lor în anii 1800 și trebuiau crescute în seră. Sunt asociate cu maternitatea și sunt adesea oferite ca daruri de Ziua Mamei. 

Îngrijirea relativ simplă, înflorirea pe tot parcursul anului, existența unui număr mare de varietăți, care se deosebesc prin culoare, formă, mărime a florilor și a frunzelor, fac ca Violeta Africană să fie considerată regina plantelor de cameră. Planta e sigură pentru copii și pentru animalele de companie. 

5. Feriga Boston

Feriga Boston este sigură atât pentru copii, cât și pentru pisici și câini. Dacă este lăsată la îndemână, pisicile adoră să se joace cu frunzele acesteia. Ferigile cresc într-un mediu umed și se așază  într-un loc unde razele soarelui nu cad direct pe ele.  Arată superb dacă sunt puse în coșuri suspendate. Feriga de apartament preferă locurile semiumbrite. Prin urmare, este recomandat să o poziționezi într-un loc aproape de geam, însă în așa fel încât razele soarelului să nu bată direct pe ea, ci lumina să se reflecte în mod indirect.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Unsplash
Bibliografie:

https://dengarden.com/gardening/Non-Toxic-House-Plants-For-Homes-Children-Cats-and-Dogs
https://www.buzzfeed.com/tomvellner/pet-friendly-plants
https://www.realsimple.com/home-organizing/gardening/indoor/pet-safe-plants

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0