Ce se intampla in creier atunci cand ajutam pe cineva?

Când faci un bine cuiva, îți faci și ție bine. Studiile științifice arată că e mai benefic pentru fiecare dintre noi să oferim ajutor cuiva, decât să facem ceva în folosul personal. Iată ce se întâmplă în creier când faci fapte bune și cum să devii mai empatic!

Știai că dacă faci fapte bune și dacă te implici în activități de voluntariat, te simți mai fericit și mai împlinit și, în plus, ți se reduce stresul?

Faptele bune activează zona din creier responsabilă cu recompensa

Cercetătorii de la Universitatea Pittsburgh, SUA, au făcut recent un studiu care arată că este mai benefic pentru organism când ajutăm o altă persoană decât atunci când facem ceva pentru noi înșine. Studiul a fost efectuat cu un eșantion de 45 de voluntari, care au fost îndemnați să facă o faptă de pe urma căreia să beneficieze ei înșiși, o persoană oarecare sau un anumit prieten care avea nevoie de o mână de ajutor. Apoi, activitatea cerebrală a voluntarilor a fost monitorizată.

S-a observat astfel că persoanele care au ales să facă o faptă în folosul unui prieten au avut o activitate cerebrală mai intensă în cele două zone ale creierului considerate centri ai recompensei. Totodată, activitatea a scăzut în zonele din creier responsabile cu răspunsul organismului la stres, cu reglarea tensiunii arteriale, precum și cu inflamația. Acest lucru înseamnă că ajutorul oferit altor persoane este benefic nu numai pentru minte și suflet, ci și pentru trup.

Empatia se învață, inclusiv la maturitate

Oamenii sunt ființe sociale și tânjesc, fie că își dau sau nu seama, după acceptarea și aprecierea celor din jur. Atunci când omul are ocazia să îl ajute pe cel apropiat lui, se simte bine, simte că este util și trage speranța că, la rândul sau, va primi ajutor la nevoie.

Empatia, iubirea apropelui și dorința de a-i ajuta pe cei din jur sunt comportamente care se pot învăța nu doar în copilărie, ci pe întreg parcursul vieții. Educația de acasă este, însă, extrem de importantă în acest sens. De pildă, părinții care observă că cel mic nu are dorința de a împărți cu cei din jur lucrurile sale ori de a-i ajuta pe aceștia la nevoie, își pot concentra metodele de educare pe dezvoltarea empatiei.

Puterea exemplului este cea mai eficientă în cazul copilului, așa că părintele trebuie să îi ofere un model demn de urmat în acest sens. De aceea, dacă părintele îi va ajuta pe cei din jur atunci când situația o permite și îi va explica și copilului de ce procedează așa și cât de important este să ne ajutăm unii pe alții dacă avem acest prilej, cel mic va rămâne cu această idee în minte și când va crește.

Pune-te în pielea altora

O modalitate de a învăța empatia la maturitate este de a te pune în pielea altcuiva. Dacă simți că nu cunoști oamenii, că nu înțelegi de ce se poartă sau reacționează în anumite feluri, începe prin a te gândi cum ai fi tu în locul lor. Ce mai poți face e să citești articole despre tipurile de personalități, despre ce îi face pe oameni să se poarte într-un fel sau altul și să stai mai mult de vorbă cu colegii de muncă și cu alte persoane din afara cercului tău social actual, purtând conversații sincere.

Profită de șansa de a te conecta emoțional cu oamenii

Când o persoană ți se deschide despre sentimentele pe care le are, despre dorințele de viitor sau despre ceva ce o deranjează, privește acest lucru ca pe o oportunitate de a te identifica direct cu acea persoană. Străduiește-te să asculți activ pentru a-i înțelege punctul de vedere, fără a încerca să rezolvi imediat problema. S-ar putea să nu te fi aflat niciodată în poziția lor exactă, dar îți poți imagina sau te poți gândi la o situație în care ai avut sentimente și emoții similare.

Recunoaște că ești părtinitor

Cu toții avem părtiniri înnăscute, cel mai frecvent centrate în jurul rasei, sexului, vârstei sau altor caracteristici vizibile ale unei persoane. Aceste prejudecăți ne limitează, însă, capacitatea de a empatiza cu ceilalți, deoarece provoacă percepții false, ceea ce, mai departe, ne influențează acțiunile. Multe dintre aceste prejudecăți sunt inconștiente, deci e nevoie de exercițiu pentru a le minimiza.

Cum poți și tu să îi ajuți mai mult pe cei din jur?

Lipsa timpului și stilul de viață agitat pe care îl adoptăm ne pot împiedica să oferim celor din jur ajutorul de care aceștia ar avea, de fapt, nevoie. De multe ori, ne mulțumim cu prea puțin și nu suntem foarte exigenți cu noi înșine atunci când vine vorba despre ajutarea cuiva care are nevoie.

Poți începe cu fapte bune îndreptate spre oamenii apropiați ție, din familie, dintre prieteni, apoi din comunitatea în care trăiești. Află care sunt cei ce au nevoie de ajutor și oferă-le un sprijin, fără să atragi prea mult atenția asupra situației. Dacă nu știi pe cine și cum poți ajuta, înscrie-te într-un program de voluntariat. Poți contribui cu bani, dar și cu muncă în folosul persoanelor care se află într-o situație delicată, ori cu timpul tău oferit unor oameni care au nevoie de el mai mult decât ai tu.

Ajută un prieten la ananghie

Dacă ai un prieten care trece printr-o perioadă mei dificilă – a divorțat sau a suferit un accident -, chiar dacă el nu cere vreun ajutor, spune-i că se poate baza pe tine în orice privință. Poate are nevoie de cineva cu care să stea, pur și simplu, de vorbă sau de cineva care să-l ajute să facă ceva prin casă și nu îndrăznește să ceară timpul nimănui, pentru că știe cât este de prețios.

Ușurează munca unor proaspeți părinți

Fie că e vorba de cineva din familie, dintre rude sau prieteni, care are un copil mic, e bine de știut că experiența de proaspăt părinte este una obositoare și, nu de puține ori, debusolantă. Cu atât mai mult dacă ai copii și știi chiar tu ce înseamnă să te ocupi de cei mici, oferă-le părinților sprijinul tău. Mai ales pentru o tânără mamă a cărei viață a fost schimbată total de apariția copilului, acapartă de oboseală și nopți nedormite, poate fi o adevărată mană cerească puțin ajutor din afară.

Ajută un străin

De câte ori nu ți s-a întâmplat să te oprească cineva pe stradă și te întrebe unde este un anume magazin sau hotel sau stație de autobuz? Poate uneori te grăbești, poate ești într-o dispoziție nu tocmai bună, dar amintește-ți că atunci când faci fapte bune, te vei simți tu însuți mai bine. Dacă nu știi unde este ce te întreabă persoana respectivă, în loc să ridici din umeri și să pleci, caută pe harta ta din telefon și aproape sigur îi vei putea da indicațiile dorite. Un gest mic pentru tine poate fi unul salvator pentru persoana care avea nevoie de el.

De asemenea, mai poți face fapte bune în afara casei dacă ești atent cu ce se întâmplă pe lângă tine: ajută un bătrân să urce în autobuz, lasă în fața ta la supermarket pe cineva care se grăbește tare, ajută o mamă cu un cărucior să coboare niște trepte etc.

Donează sânge

Multe intervenții chirugicale și situații de urgență necesită cantități apreciabile de sânge în fiecare zi, așa că sângele donat nu este niciodată prea mult. În principiu, pentru a putea dona sânge, trebuie să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani, o greutate corporală de peste 50 kg, pulsul regulat, între 60 și 100 bătăi/minut și tensiunea arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg.

De asemenea, nu trebuie să fi trecut în ultimele 6 luni prin intervenţii chirurgicale, nu trebuie să fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării și nu trebuie să fii în tratament pentru hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. De asemenea, nu pot dona sânge femeile însărcinate, cele imediat după naștere și cele aflate în perioada menstruală.

Ajută comunitatea

Dacă nu știi prea bine cum să te porți în preajma oamenilor pe care nu îi cunoști, încearcă întâi un tip de ajutor general. De exemplu, cumpără o pungă cu produse alimentare și donează-o unui spațiu în care știi că se oferă de mâncare oamenilor străzii.

Discută cu bătrânii singuri

O oră, două petrecute la azilul de bătrâni din cartierul tău poate că nu înseamnă foarte mult pentru tine, însă pentru oamenii care simt cu disperare nevoia de comunicare și de atenție a celor din jur poate însemna enorm. Același lucru îl poți face și cu bătrânii din imediata apropiere, cum ar fi vecinii. Cei care sunt singuri și nu au cu cine schimba prea multe vorbe se vor bucura de atenția acordată.

Joacă-te cu copiii fără părinți

De asemenea, poți merge la o casă de copii, unde îți poți petrece timpul ajutându-i pe cei mici la teme sau jucându-te cu ei. Dacă simți că o asemenea activitate te-ar copleși, oferă-te să ajuți la activitățile gospodărești – poți curăța legume pentru prepararea meselor ori poți contribui la curățenie.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Good Deeds Day - 52 Good Deed Ideas to Make a Positive Impact
https://www.good-deeds-day.org/52_good_deed_ideas/
Pub Med - Neural Correlates of Giving Social Support: Differences Between Giving Targeted Versus Untargeted Support
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30148747/
Studiul „Neural Correlates of Giving Social Support: Differences Between Giving Targeted Versus Untargeted Support”, apărut în Psychosom Med. 2018 Oct;80(8):724-732. doi: 10.1097/PSY.0000000000000623, autori: Tristen K. Inagaki și Lauren P. Ross


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0