Aranjamente florale DIY - 7 idei ingenioase
Un aranjament floral poate fi dăruit cu diverse ocazii, însă acesta poate fi folosit și pentru înfrumusețarea mesei sau a biroului tău de acasă ori de la muncă. Cum poți face acasă aranjamente florale care să-ți înfrumusețeze o cameră și să-ți dea o stare de spirit bună?
Nu trebuie să plătești sume foarte mari pe un aranjament floral pe care în câteva zile, din păcate, va trebui să îl arunci. Poți face aranjamente florale deosebite chiar la tine acasă, folosind flori de sezon și câteva lucruri pe care le ai la îndemână ori pe care le poți procura cu ușurință. Masa de prânz luată duminica, în familie, va avea un iz de sărbătoare dacă o decorezi cu o piesă centrală făcută din flori și alte „ingrediente”. Dar și faptul vă vezi acel aranjament zi de zi te face să te simți bine din punct de vedere psihic.
Idei de aranjamente florale DIY
Iată câteva idei din partea noastră dacă te gândești să faci acasă un aranjament floral:
Buchet de flori pus într-un ceainic
Cu ajutorul unui ceainic, poți face un aranjament floral deosebit. Tot ce trebuie să faci este să îți iei niște plante de sezon în diferite culori și de diferite dimensiuni, iar apoi să le introduci în ceainic. Efectul obținut va fi unul deosebit, iar invitații la masă vor fi încântați de ideea ta. Un asemenea aranjament floral poate fi oferit și în dar, iar pentru asta îl poți ambala într-o folie de împachetat transparentă, prinsă cu o fundă colorată.
Aranjament floral cu citrice
Poți folosi o vază transparentă sau poți folosi un borcan pentru a face acest aranjament. Taie felii de lămâie, lime și portocală, apoi umple o vază cu apă însă după ce ai așezat feliile de citrice pe pereții vazei. Umple apoi vaza cu flori, poziționând tulpinile acestora astfel încât feliile de citrice să stea fixe. Vei obține un aranjament floral fresh, ideal pentru sezonul cald.
Aranjamente florale în conservă
Și banalele conserve pot fi utilizate pentru aranjamente florale DIY. Spală bine conservele după ce le folosești, apoi vopsește-le în culorile dorite. Și utilizează-le pentru a-ți pregăti un aranjament floral pentru terasă sau grădină, dacă stai la curte, ori pentru balcon dacă stai la bloc.
Aranjament floral în vază multicoloră
Lipește pe o vază (sau de o sticlă mai largă) paie multicolore. Umple apoi recipientul cu un buchet de flori voluminoase precum liliacul. Efectul obținut va fi impresionant.
Aranjament floral în pahare de vin
Ai nevoie de 3 pahare de vin de dimensiuni diferite, de 3 bujori voluminoși și de câteva fire de floarea miresei. Pui puțină apă în fiecare pahar de vin, apoi pui câte un bujor în fiecare, asigurându-te că așezi la bază și câteva frunze verzi. De jur împrejurul fiecărui bujor vei presăra câteva fire de floarea miresei. La final, vei așeza paharele cu flori unele în altele pe mijlocul mesei.
Aranjament floral pentru terasă
Poate ai mai văzut pe rețelele de socializare cizme de cauciuc folosite pe post de vază sau de ghiveci. Dacă ți s-a părut o idee bună pentru un aranjament floral, iată cum procedezi. În fiecare cizmă de cauciuc pui câte o sticlă din plastic, al cărei gât îl vei tăia astfel încât să poată fi utilizată pe post de vază. Asigură-te că sticla nu iese din cizmă și nu se vede. Umple apoi sticlele cu lalele sau cu alte flori voluminoase. Amplasează cizmele pe terasă, astfel încât să înveselești atmosfera. Asigură-te că le schimbi apa din când în când. Cizmele pot fi folosite nu doar pentru aranjamente florale temporare, ci și ca ghiveci - doar că în acest caz le umpli cu pământ.
Aranjament floral în ceșcuțe
Dacă ai ceșcuțe de cafea pe care nu le mai utilizezi, căci în prezent cei mai mulți oameni beau cafea din căni, pune trei astfel de ceșcuțe pe o tavă și umple-le cu burete de flori. Scurtează tulpinile florilor pe care ai de gând să le folosești pentru acest aranjament floral, apoi înfige-le în buretele din ceșcuțe. Pune apă în burete, pentru a te asigura că florile primesc suficientă.
Ikebana la tine acasă
Ikebana este arta japoneză de aranjare a florilor, cu o semnificație profundă care pune accent pe armonie, echilibru și conexiunea cu natura. Cuvântul „ikebana” se traduce aproximativ ca „florile care trăiesc” sau „arta aranjării florilor vii”. Spre deosebire de aceste aranjamente florale occidentale, care pun accent pe abundență și simetrie, ikebana se concentrează pe simplitate, linii curate și spațiu negativ.
Poți face ikebana acasă, chiar dacă nu ai toate materialele tradiționale. Ai nevoie de:
- Flori și crenguțe (poți folosi orice ai la îndemână, chiar și crenguțe uscate sau frunze).
- O vază simplă sau un bol.
- Un kenzan (suport cu țepi pentru fixarea florilor) - dacă nu ai, poți improviza cu sârmă.
Ca principii de bază:
- Alege un punct focal, de obicei o ramură sau o floare mai înaltă, care reprezintă cerul (shin).
- Adaugă o ramură intermediară pentru om (soe).
- Adaugă un element mai jos, pentru pământ (hikae).
- Lasă spațiu gol între elemente pentru a crea o senzație de echilibru.
- Aranjează ramurile și florile astfel încât să creezi o compoziție asimetrică și naturală.
- Păstrează proporțiile și evită aglomerarea.
De exemplu, poți face un aranjament floral dintr-o ramură de magnolie sau orice ramură cu linii elegante, 3 trandafiri albi sau alte flori simple și rafinate, frunze lungi de bambus sau iarbă ornamentală. Ai nevoie și de o vază joasă și largă, de culoare neutră și un suport kenzan (sau un burete floral).
Alege o ramură cu formă interesantă și poziționeaz-o astfel încât să fie cea mai înaltă, dar să aibă o ușoară înclinare. Aceasta reprezintă legătura cu cerul. Adaugă trandafiri la o înălțime medie, ușor înclinați spre ramură - aceștia reprezintă oamenii. Apoi, adaugă frunzele de bambus la baza aranjamentului, într-o manieră care sugerează stabilitate - acestea reprezintă pământul. Păstrează simplitatea, evitând să umpli prea mult aranjamentul și lasă suficient spațiu gol pentru a crea echilibru vizual. Amplasează acest aranjament floral într-un loc bine luminat pentru a-i pune în valoare liniile delicate.
De ce e bine să ai aranjamente florale și alte plante în casă?
Florile și plantele în general aduc o mulțime de beneficii, atât pentru sănătate, cât și pentru starea de spirit. Plantele filtrează aerul, eliminând toxinele precum formaldehida și dioxidul de carbon și cresc umiditatea aerului, reducând uscăciunea care poate cauza iritații ale pielii și ale căilor respiratorii. De asemenea, rețin particulele de praf și sporesc curățenia aerului.
În plus, prezența plantelor în casă poate reduce stresul, anxietatea și tensiunea arterială. Flori precum lavanda sau iasomia au efecte calmante și pot ajuta la relaxare înainte de culcare. Simplul fapt de a privi plantele sau florile din cameră poate îmbunătăți starea de spirit și poate crea un sentiment de pace. Într-un spațiu urban, plantele aduc un pic din natură în viața de zi cu zi, contribuind la un mediu mai plăcut. Mai mult decât atât, studiile arată că spațiile verzi stimulează productivitatea și concentrarea.
Plante de interior și beneficii
- Sansevieria (Limba soacrei) purifică aerul, contribuind la eliminarea toxinelor. Este una dintre puținele plante care eliberează oxigen pe timpul nopții, deci e ideală pentru dormitor. Ușor de întreținut, această plantă nu necesită udare prea des.
- Pothos (Epipremnum aureum) absoarbe formaldehida, benzenul și monoxidul de carbon, crește rapid și este foarte rezistentă. Este perfectă pentru a adăuga o senzație de lux natural în cameră.
- Aloe Vera ajută la purificarea aerului prin eliminarea substanțelor chimice precum formaldehida, iar frunzele pot fi rupte și folosite pentru tratarea tăieturilor, arsurilor și altor probleme ale pielii. Este ușor de întreținut și arată frumos în orice cameră.
- Ficus elastica (Ficus de cauciuc) purifică aerul de toxine precum benzenul și formaldehida și ajută la creșterea umidității în cameră. Are frunze mari și lucioase care adaugă un aspect elegant camerei în care este pus.
- Lavanda are un efect calmant, reducând stresul și contribuind la un somn mai bun. Este perfectă pentru dormitor sau camera de relaxare.
- Areca (Palmier de interior) crește umiditatea în cameră, este benefic pentru piele și respirație, absoarbe toxinele și adaugă un aspect luxuriant casei.
- Calathea (Planta zebră) purifică aerul și necesită doar lumină indirectă. Este excelentă pentru a crea o imagine plăcută în cameră datorită frunzelor sale deosebite.
Ca recomandări generale, alege plante potrivite pentru nivelul de lumină din fiecare cameră: unele au nevoie de mai mult soare, altele pot sta și la umbră sau mai departe de fereastră. Atenție la câtă apă le pui, majoritatea plantelor de apartament preferă solul ușor uscat între udări, dar când îți iei o plantă de apartament e important să te informezi precis legat de cum trebuie udată. E important să aibă un ghiveci cu drenaj pentru a preveni acumularea apei la rădăcină. Nu uita să cureți frunzele periodic pentru a elimina praful și a menține plantele sănătoase.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
PMC - Effects of Indoor Plants on Human Functions: A Systematic Review with Meta-Analyses
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9224521/
Studiul „Effects of Indoor Plants on Human Functions: A Systematic Review with Meta-Analyses”, apărut în Int J Environ Res Public Health. 2022 Jun 17;19(12):7454. doi: 10.3390/ijerph19127454, autori: Ke-Tsung Han, Li-Wen Ruan, Li-Shih Liao
YouTube - Floral Arrangements for Beginners
https://www.youtube.com/playlist?list=PLKOZ0hUSeXHEpT6pM6RL0hAJDnN6JYmcH
Te-ar mai putea interesa și...