

7 plante de apartament rezistente, care nu necesita multa ingrijire
7 plante de apartament rezistente, care nu necesita multa ingrijire
7 plante de apartament rezistente, care nu necesita multa ingrijire
Plantele de apartament nu numai că îți decorează casa, însă îmbunătățesc și calitatea aerului pe care îl respiri așa că nu e rău să ai cel puțin o plantă decorativă în casă. Dacă te sperie gândul că plantele necesită multă atenție, te invităm să citești acest articol pentru a descoperi ce plante de apartament nu au nevoie de multă atenție și mult timp din partea ta.
Așa cum există persoane care adoră să aibă grijă de plante, sunt și persoane care și-ar dori măcar o plantă în casă, dar sunt ocupate cu alte activități, nu se pricep deloc la grădinărit și se gândesc că poate nu își vor aminti să o ude la timp sau să îi ofere o îngrijire mai complexă. De aceea, e bine de știut că unele plante de apartament nu au nevoie de cine știe ce atenție pentru a le merge bine.
Plante de apartament care nu au nevoie de atenție excevsivă
Iată despre ce plante este vorba:
Bambusul de apartament (Bambuseae)
Bambusul se află în topul plantelor de apartament ușor de îngrijit. Acesta trebuie pus într-un recipient transparent, poate fi vorba despre o vază sau, pur și simplu, un pahar mai mare, alături de câteva pietre în care să își fixeze rădăcinile bambusul. O dată la câteva zile, atunci când îți amintești, schimba apa bambusului. În ceea ce privește lumina, bambusul nu are nevoie de foarte multă lumină, așa că nu trebuie să îți faci griji nici în această privință.
Filodendronul (Philodendron bipinnatifidum)
Despre filodendron se spune că este folosit pe post de plantă decorativă pentru interior încă din vremurile victoriene. Întrucât este o plantă de origine tropicală, filodendronul poate sta zile întregi fără să fie udat, însă trebuie neapărat să îl pui într-un loc bine luminat. Atenție dacă ai copii sau animale, pentru că dacă e ingerat provoacă iritații.
Cactusul orhidee (Epiphyllum)
Spre deosebire de alte tipuri de cactus, cactusul orhidee nu te înțeapă dacă îl atingi. Aceasta este una dintre acele plante de apartament ideale pentru persoanele care nu au prea mult timp la dispoziție pentru că nu trebuie să fie udate decât o dată pe săptămână. Mai mult decât atât, aceasta nu necesită mutarea în alt ghiveci odată cu trecerea timpului.
Arborele jad (Crassula ovata)
Plantele suculente sunt foarte frumoase și multe persoane vor să le aibă în casă. Dacă îți dorești și tu una, nu sta pe gânduri și fă achiziția, chiar dacă nu ești genul de persoană care să dedice prea mult timp îngrijirii plantelor. Arborele jad nu este o plantă sensibilă și se descurcă și cu puțină atenție din partea ta. Acesta are nevoie de puțină lumina naturală și de apă o dată la câteva zile.
Orhideea
Pe cât de frumoasă este orhideea, pe atât de puțină atenție necesită. Poate că pare genul de plantă care trebuie tratată cu atenție, însă nu este deloc așa. Orhideea are nevoie de lumină (nu să stea în soare direct toată ziua, dar să aibă lumină bună) și de o udare pe săptămână pentru a se simți și arăta bine. Dacă este fericită cu îngrijirea pe care i-o acorzi, orhideea înflorește o dată sau chiar de două ori pe an și rămâne înflorită între 8 și 10 săptămâni.
Aglaonema (Aglanoema commutatum)
Această plantă de origine chinezească este extrem de rezistență și nu necesită o îngrijire aparte. Udă plantă o dată la câteva zile, însă ai grijă să nu îi oferi prea multă apă pentru că îi displace. Asigură-te că nu rămâne apă în recipientul în care se scurge apa din ghiveci pentru ca surplusul nu îi priește deloc.
Planta-păianjen (Clorophytum comosum)
Originară din Africa de Sud, planta-păianjen a devenit una dintre cele mai comune plante de apartament în România, iar asta și pentru că este foarte rezistentă. Această plantă trebuie să fie udată o dată la câteva zile.
Ce beneficii îți aduc plantele de apartament?
Plantele de apartament aduc o serie de beneficii atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea psihică. Iată câteva dintre ele:
- Plantele absorb dioxidul de carbon și eliberează oxigen în timpul procesului de fotosinteză. Ele pot, de asemenea, să absoarbă toxine din aer, cum ar fi formaldehida și benzenul, contribuind la un mediu interior mai curat.
- Studiile au arătat că prezența plantelor poate reduce nivelul de stres și anxietate. Plantele contribuie la crearea unui mediu mai relaxant și plăcut, ceea ce poate îmbunătăți starea generală de bine.
- Plantele eliberează vapori de apă în aer printr-un proces numit transpirație, ajutând la menținerea unui nivel optim de umiditate în interior. Acest lucru poate fi deosebit de benefic în lunile de iarnă, când aerul din interior poate deveni foarte uscat.
- Unele cercetări au arătat că prezența plantelor în spațiile de lucru poate crește productivitatea și concentrarea. Plantele ajută la reducerea oboselii psihice și pot stimula creativitatea.
- Plantele pot absorbi, deflecta sau reflecta sunetele, contribuind astfel la reducerea zgomotului ambiental. Acest aspect este util mai ales în spațiile de birouri sau în locuințele situate în zone aglomerate.
- Plantele adaugă frumusețe și viață oricărui spațiu interior, făcându-l mai atrăgător și mai primitor. Ele pot fi folosite pentru a adăuga culoare și a crea puncte focale în decorul interior.
- Îngrijirea plantelor poate avea un efect terapeutic, ajutând la combaterea depresiei și anxietății. Activitatea de a îngriji plantele poate oferi un sentiment de realizare și responsabilitate. Depresia vine de multe ori cu lipsa oricărei dorințe de viață, deci, mai ales pentru persoanele singure, a avea chiar și o mică responsabilitate, cum ar fi udarea unor plante de apartament sau curățarea de frunze, poate ajuta persoana să își adune forțele și să facă ce are de făcut de-a lungul zilei, chiar dacă nu se simte în stare de mare lucru.
Este politicos să oferi cadou plante de apartament cadou?
Plantele de apartament pot fi un cadou politicos și adesea foarte apreciat, atâta timp cât sunt alese cu grijă și cu atenție la preferințele și nevoile destinatarului. Dacă știi că persoana nu mai are alte plante și că nu își dorește să aibă o plantă în grijă, sigur că nu îi vei duce un asemenea cadou. E important să duci o plantă cadou doar cuiva care ar aprecia gestul. Spre deosebire de florile tăiate care se ofilesc după câteva zile, plantele de apartament pot dura ani la rând, devenind o amintire vie a gestului tău frumos.
Încearcă, deci, să afli, în cazul în care nu știi deja, dacă persoana căreia îi oferi planta apreciază și are grijă de plante. Nu toată lumea are timp sau înclinație pentru grădinărit și, până la urmă, chiar și o plantă care nu necesită mare atenție, tot poate fi o grijă în plus.
În primul rând, verifică dacă persoana căreia vrei să-i faci cadou o plantă de apartament nu are alergii. Unele plante pot produce polen sau se pot dovedi iritante pentru anumite persoane.
Asigură-te că planta pe care o alegi se potrivește cu condițiile de locuit ale destinatarului (lumină disponibilă, spațiu, temperatură etc.).
Alege plante care sunt ușor de întreținut, mai ales dacă destinatarul nu are multă experiență în îngrijirea plantelor. Exemple bune ar fi suculentele. Plantele pot avea diverse semnificații simbolice, cum ar fi norocul (planta de jad) sau pacea și armonia (crinul păcii).
La ce plante de apartament să fii atent?
Există câteva plante care nu sunt recomandate pentru a fi ținute în apartament, fie din cauza toxicității lor, fie pentru că necesită condiții speciale de îngrijire dar, dacă vrei să le ai, e bine să ții cont să nu fie atinse sau înghițite de copii ori de animalele de casă.
Trestia de zahăr (Dieffenbachia): Sucul acestei plante este foarte toxic, mai ales pentru copii și animale de companie. Poate provoca iritații severe ale gurii și gâtului dacă este ingerat.
Filodendronul: Așa cum am discutat, deși este ușor de îngrijit, filodendronul are și o parte negativă. Conține cristale de oxalat de calciu care pot cauza iritații orale și digestive, probleme respiratorii și iritații ale pielii.
Urechea elefantului (Caladium): Și această plantă conține oxalat de calciu și este periculoasă pentru animalele de companie și copii.
Euforbia (Euphorbia): Sucul lăptos al acestei plante poate cauza iritații severe ale pielii și ochilor. Unele specii sunt extrem de toxice dacă sunt ingerate.
Leandru (Nerium oleander): Leandrul este extrem de toxic dacă este ingerat, afectând inima și sistemul nervos. Chiar și inhalarea fumului de la arderea frunzelor poate fi periculoasă.
Crinul (Lilium): Crinii sunt foarte toxici pentru pisici, provocând insuficiență renală acută.
Cactus cu țepi ascuțiți: Deși nu sunt toxici, acești cactuși pot cauza răni dureroase, mai ales în locuințele cu copii mici și animale de companie.
Feriga curgătoare (Asparagus): Fructele sunt toxice și pot provoca probleme digestive dacă sunt ingerate.
Iedera diavolului (Epipremnum aureum): Acreastă plantă conține oxalat de calciu, fiind toxic pentru pisici, câini și oameni dacă este ingerat.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Good Housekeeping - 25 Poisonous Plants That Are Deadly and Dangerous Additions to Your Indoor or Outdoor Space
https://www.goodhousekeeping.com/home/gardening/advice/g1174/deadly-poisonous-plants/
NCBI - Indoor Companion Animal Poisoning by Plants in Europe
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7427442/
Studiul „Indoor Companion Animal Poisoning by Plants in Europe”, apărut în Front Vet Sci. 2020; 7: 487. Published online 2020 Aug 7. doi: 10.3389/fvets.2020.00487, autori: Alessia Bertero, Paola Fossati, Francesca Caloni
Te-ar mai putea interesa și...