Ce este terapia de substituție hormonală

Estrogenul este responsabil pentru majoritatea modificărilor deranjante dinaintea instalării menopauzei și în perioada imediat următoare rarefierii semnificative a ciclului sau chiar dispariția acestuia.

Administrarea acestui hormon este recomandată chiar înaintea dispariției complete a sângerării menstruale, deci așa numita perioadă de perimenopauză, pentru ca trecerea să se facă lin și efectele să fie cu adevărat benefice - atât în atenuarea simptomatologiei binecunoscute, cât și în protejarea sănătății cardiovasculare și osoase.

Studiile clinice au identificat atât “fereastra de oportunitate” cât și perioada maxima în care terapia de substituție ar putea avea efect, iar aceasta este de maxim 5 ani de la intrarea în menopauză și trebuie menținută în jur de 10 ani.

Beneficiile terapiei de substituție hormonală

⁃    ameliorarea majorității simptomelor de menopauză: bufeuri, transpirații nocturne, indispoziție, uscăciune vaginala, libidou scăzut.
⁃    previne apariția osteoporozei și osteopenia
⁃    beneficii asupra sănătății cardiovasculare pe termen lung
⁃    beneficii în prevenirea bolilor neurologice, precum demențele vasculare, boala Alzheimer
⁃    previne cancerul de colon
⁃    împiedică degradarea  colagenului
⁃    îmbunătățește starea de dispoziție
⁃    susține  memoria
⁃    menține echilibrul postural, împiedică tasarea vertebrala și scăderea în înălțime
⁃    scade riscul de fracturi
⁃    reduce riscul de diabet
⁃    previne obezitatea

Cine poate face terapia

Medicul personal ginecolog sau endocrinolog îți face recomandarea începerii tratamentului potrivit ca formulă, compoziție dar și forma  de administrare (pilule, gel, plasturi, dispozitive intravaginale etc.)

Newsletter DOC dedicat

La prima consultație are loc o anamneză amănunțită, mai ales istoricul heredocolateral al pacientei - eventual informații privind testarea genetică BRCA1 și BRCA2,  dar și obiceiurile de viață ale persoanei (fumează, este predispusă sau a suferit vreun accident vascular, suferă de tromboză venoasă profundă, prezintă cardiopatii, boli de sânge, are boli hepatice infecțioase ori afecțiuni renale cronice).

Pentru femeile cu hipertensiune arteriala sau oscilantă se recomanda stabilizarea tensiunii arteriale înainte de a începe terapia de substituție.

Cum se desfășoară terapia

Tratamentul hormonal se începe cu doza cea mai mică pentru o primă fază de 3 luni, pentru a gestiona cel mai bine și eventualele efecte secundare și ajusta tratamentul. Doza va  fi crescută ulterior daca este nevoie. 

Efectele tratamentului se resimt după câteva săptămâni, iar la început poți avea câteva reacții adverse. De aceea este recomandat un tratament inițial de probă de 3 luni. Dacă acesta nu este eficient, se poate modifica doza sau tipul de tratament.

Tipuri de terapie hormonală

Terapia constă în administrarea acelor hormoni al căror nivel scade la menopauză și  înlocuiește practic,  hormonii, adică estrogen – sub forma de estradiol, estrona și estriol și  progestogen – progesteron sintetic – sub forma de didrogesteron, medroxiprogesteron, noretisteron și levonorgestrel sau combinații din cele doua în funcție de nevoile, problemele, riscurile, profilul hormonal al fiecărei femei. 

Alți medici optează pentru o combinație de hormoni (ajustează terapia hormonală) prin asigurarea și de suplimente benefice ce conțin fitoestrogeni, acizi grași Omega 3 pentru cele la care se regăsesc valori mari ale grăsimilor în sânge, extracte diverse care ameliorează bufeurile (vitamina E, luminiță nopții, extract de limba mielului, catina, acizi grași Omega 3).

Există numeroase tipuri de terapie de substituție - pentru majoritatea femeilor este indicată o combinație de hormoni, estrogen și progesteron; femeile care au suferit operații de histerectomie parțială sau totală pot lua numai estrogen, deci fară progesteron. 

Administrarea se poate face prin comprimate orale sau prin căi non-orale, considerate ca fiind superioare comprimatelor. 

Aici vorbim atât de piele prin plasturi, cât și de administrarea vaginală - la nivelul căreia se realizează o absorbție  superioară, datorită  bunei vascularizații și în plus este evitată calea digestivă și hepatica în absorbție. 

Modalitățile non-orale în terapia hormonală de substituție sunt:

•    patch-uri transdermice (plasturi)
•    gel cutanat
•    geluri și creme vaginale
•    inele vaginale 
•    implanturi și dispositive intrauterine

Din punct de vedere al schemelor de tratament, administrarea poate fi continuă sau ciclică - cu respectarea unor pauze de administrare.

Administrarea continuă se recoamndă femeilor care nu au mai avut menstruație timp de un an și înseamnă administrarea zilnică de estrogen și progesteron, fară pauza, sau doar de estrogen, așa cum decide medicul.

Se descriu două tipuri de terapie hormonală ciclică:

-    schema lunară – estrogen zilnic + progestogen ultimele 14 zile ale ciclului menstrual recomandată femeilor care încă mai prezintă ciclu;
-    schema la 3 luni – estrogen zilnic + progestogen 14 zile la 3 luni recomandată femeilor cu menstruații neregulate. Tratamentul va crea o menstruație la 3 luni.


Terapia hormonală poate fi administrată

•    pe termen scurt, în perioada de tranziție către menopauză, timp de 2-3 ani
•    pe termen lung, daca este începută în “fereastra de oportunitate”, cât mai curând după instalarea menopauzei (max 3-5 ani de la ultima menstruație) și continuată în doză redusă pe termen lung: peste 5 ani, preferabil peste 10 ani

Comprimate hormonale

Comprimatele se iau de regulă o dată pe zi și reprezintă forma cea mai comună și cea mai simplă de terapie de substituție hormonală.

Sunt disponibile comprimate numai cu estrogen sau comprimate combinate, însă administrarea orală poate avea un risc mai crescut în tromboze și accidente vasculare decât administrarea transcutanată sau vaginală. 

Plasturi

Sunt mai comod de administrat însă au și unele limitări – aplicările se vor muta mereu în alta zona, trebue ținut un jurnal al datelor, se vor evita băile lungi, înotul, pot lasă urme care se îndepărtează cu alcool. Sunt disponibile sub forma doar cu estrogen sau combinate.

Avantajul administrării transdermice constă în riscuri mai mici față de comprimate, referitor în special la indigestie sau la formarea cheagurilor de sânge.

Gel transdermic cu estrogen

Gelul se aplică pe piele o dată pe zi și este absorbit în organism. Similar patch-urilor, aceasta cale de administrare reduce riscul formării cheagurilor de sânge. Daca uterul este prezent, se administrează separat și o formă de progestogen, pentru a reduce riscul cancerului de endometru.

Dispozitivul intrauterin cu progestogen

Acționează timp de 5 ani și are totodată rol contraceptiv, fiind de preferat a se folosi în perioada de perimenopauză.

Cât durează terapia de substituție hormonală

Fiecare femeie va primi de la medic un plan de tratament individualizat și adaptat pe parcurs. Oprirea tratamentului hormonal se va face lent, prin scăderea dozelor.

Daca după întreruperea terapiei de substituție hormonală simptomele neplăcute se reinstalează și sunt deranjante, tratamentul se poate relua.

Riscuri și reacții adverse

Cele mai comune efecte adverse sunt
•    tensiune în sâni
•    cefalee
•    greață
•    indigestie
•    dureri abdominale
•    sângerare vaginală
•    formare acheagurilor de sânge și accidente vasculare
•    cancer de sân - se impune monitorizarea imagistică regulată

Alte treatmente utilizate în gestionarea menopauzei pot fi antidepresivele, clonidine, tibolona – terapie sintetică asemănătoare combinației estro-progesteronice ce prezintă și ușor efect androgenic, mai puțin eficientă și recomandată celor care au avut ultima menstruație în urma cu peste un an.

Suplimentele benefice ajustării simptomatologiei specifice menopauzei, scăderea calității pielii și tenului, dar și riscurile deteriorării cardiovasculare conțin fitoestrogeni, acizi grași Omega 3, mai ales la femeile cu dislipdemii, valori mari ale grăsimilor în sânge, extracte diverse care ameliorează bufeurile (vitamina E, luminiță nopții, extract de limba mielului, cătină, acizi grași Omega 3).

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Herrington D.M., Werbel B.L., Riley W.A., Pusser B.E., Morgan T.M. Individual and combined effects of estrogen/progestin therapy and lovastatin on lipids and flow-mediated vasodilation in postmenopausal women with coronary artery disease. J. Am. Coll. Cardiol. 1999;33:2030–2037. doi: 10.1016/S0735-1097(99)00128-X.

Thurston R.C., Sutton-Tyrrell K., Everson-Rose S.A., Hess R., Powell L.H., Matthews K.A. Hot flashes and carotid intima media thickness among midlife women. Menopause. 2011;18:352–358. doi: 10.1097/gme.0b013e3181fa27fd.

Hulley S.B., Grady D. The WHI estrogen-alone trial–do things look any better? JAMA. 2004;291:1769–1771. doi: 10.1001/jama.291.14.1769


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0