Cauza a infertilitatii: afectiunile testiculare

Infertilitatea afecteaza multe cupluri, insa asta nu inseamna ca nu poate fi tratata. Un diagnostic de infertilitate este dat unui cuplu care nu a reusit sa conceapa un copil in decursul unui an de incercari. In unele situatii, partenerul de sex masculin este cel care are probleme la nivelul sistemului reproducator.

La barbati, infertilitatea poate avea multiple cauze, iar una dintre acestea se refera la functionarea testiculelor. Asa ca astazi incercam sa aflam mai multe despre afectiunile testiculare si cum pot acestea sa afecteze fertilitatea barbatului care isi doreste sa aiba un copil.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Testiculele sunt organele care produc si unde sunt stocati spermatozoizii. Daca acestea sunt deteriorate sau afectate, ele pot afecta grav calitatea spermei (lichidului seminal). Acest lucru se poate intampla ca rezultat al:

* unei infectii la testiculele pacientului

* cancerului testicular

* unei interventii chirurgicale la testicule

* unei probleme la testiculele pacientului, cu care barbatul s-a nascut (malformatie congenitala)

* situatiei in care unul dintre testicule (sau ambele) nu a coborat in scrot, acel "sac" de piele care contine, in mod normal, aceste organe (testiculul necoborat se numeste si criptorhidie)

* unui traumatism sau unei leziuni la testicule.

In mare, statisticile de peste hotare arata ca aproximativ o treime dintre cazurile de infertilitate pot fi atribuite factorilor ce tin de partenerul de sex masculin.

Cea mai frecventa cauza a infertilitatii

Expertii spun ca cei mai frecventi factori ai infertilitatii la barbati includ azoospermia (cand corpul nu produce niciun spermatozoid) si oligospermia (cand organismul produce prea putini spermatozoizi). Uneori, celulele sexuale barbatesti (adica spermatozoizii) au o forma anormala sau mor inainte de a putea sa ajunga la ovulul partenerei.

Desigur, in cazuri rare, infertilitatea la barbati poate fi cauzata de o afectiune genetica, cum ar fi fibroza chistica sau de o anomalie cromozomiala. In plus, statisticile arata ca aproape 30-40% dintre cazurile de infertilitate au la baza o cauza numita boli ale gonadelor (sau afectiuni testiculare).

Factori care contribuie la infertilitatea barbatilor

Exista foarte multi factori care pot contribui - intr-un fel sau altul - la infertilitatea barbatilor. Unele dintre aceste probleme pot fi anomalii structurale, tulburari ale productiei spermatozoizilor, probleme ce tin de ejaculare si afectiuni imunologice. Unii specialisti ii impart in doua categorii: factori productivi si factori obstructivi. De exemplu, in unele cazuri de infertilitate la barbati, productia de sperma este afectata, pe cand factorul obstructiv este cel care provoaca probleme in ceea ce priveste transportul spermatozoizilor.

Anomaliile structurale ale sistemului reproducator

Este posibil sa existe o anomalie in tractul sau aparatul reproducator al barbatului, ceea ce duce la potentiale obstructii care blocheaza partial sau total fluxul de spermatozoizi si/sau de lichid seminal. Unele dintre aceste anomalii pot fi prezente inca de la nastere (sunt congenitale), altele este posibil sa fi aparut dupa o infectie a tractului urogenital al barbatului, iar altele este posibil sa fi rezultat de pe urma unei interventii chirurgicale din trecut la care a fost supus barbatul.

Diagnostic

Cel mai important pas este ca barbatul sa isi programeze o vizita la cabinetul medicului curant sau la un medic urolog. Daca crezi ca in cazul cuplului vostru infertilitatea ar putea fi atribuita factorului masculin, cere-i medicului o trimitere la un medic urolog sau la un specialist in infertilitatea barbatilor, astfel incat ambii parteneri vor avea un diagnostic corect inainte de a incepe orice fel de tratament pentru infertilitate.

Nu uita!

Infertilitatea este o problema medicala si aproximativ 30% dintre cazurile de infertilitate se datoreaza factorului masculin. Pentru un diagnostic corect, este esential sa mergi la medic. Acesta va efectua un examen fizic, va discuta cu pacientul despre istoricul medical , despre potentialele probleme in ceea ce priveste fertilitatea, va examina prostata si va recomanda analize de sange, pentru testarea nivelurilor hormonilor, va recomanda analiza lichidului seminal (spermograma) si va interpreta apoi rezultatele acesteia.

In functie de ceea ce descopera medicul la prima serie de teste, el poate include unele teste suplimentare, cum ar fi verificarea anticorpilor antispermatozoizi in sperma sau un test care evalueaza abilitatea spermatozoizilor de a penetra membrana exterioara a ovulului.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/infertility/causes/
  • American Society for Reproductive Medicine - https://www.reproductivefacts.org/faqs/frequently-asked-questions-about-infertility/q02-what-causes-infertilitynew-page/
  • American Pregnancy Association - http://americanpregnancy.org/infertility/male-infertility/
  • The National Infertility Association - https://resolve.org/infertility-101/medical-conditions/male-factor/
  • The National Infertility Association - https://resolve.org/infertility-101/infertility-faq/male-fertility-workup/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0