Cancer testicular: cauze, simptome, factori de risc & tratament

Cancerul testicular este cancerul care apare la nivelul testiculelor, amplasate in scrot. Testiculele sunt cele care produc hormonii reproducatori masculini si sperma.

Comparativ cu alte tipuri de cancer, cancerul testicular este destul de rar. Acesta este tratabil, de cele mai multe ori, chiar si dupa ce se raspandeste.

Cauzele cancerului testicular

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu este foarte clara cauza exacta a cancerului care apare la nivelul testiculelor. Medicii sustin insa ca acest tip de cancer apare in urma alterarii celulelor sanatoase de la nivelul unui testicul. Atunci cand apare o anomalie la nivel celular, celulele se pot multiplica in mod necontrolat, aparand astfel tumorile.

Simptomele cancerului testicular

Semnele si simptomele care indica prezenta acestui tip de cancer sunt urmatoarele:

  • Aparitia unui nodul sau marirea in volum a testiculelor
  • Senzatia de greutate la nivelul scrotului
  • Durere difuza in abdomen sau la nivelul organelor reproducatoare
  • Colectarea unui fluid la nivelul scrotului
  • Durere sau disconfort la nivel testicular
  • Durere de spate

Cancerul ataca, de multe ori, un singur testicul, insa exista si cazuri in care ambele sunt afectate de aceasta afectiune.

E indicat ca barbatul sa apeleze la medic imediat ce observa aparitia disconfortului, a durerii sau a inflamarii la nivelul testiculelor. Daca aceste simptome persista mai bine de 2 saptamani, este absolut necesar un control medical.

Factorii de risc cancer testicular

Exista o serie de factori care cresc riscul barbatului de a face cancer testicular:

  • Criptorhidism – concret, in timpul dezvoltarii fatului, unul dintre testicule nu coboara in scrot. Barbatii care au un testicul ce nu coboara prezinta risc crescut de cancer testicular, comparativ cu barbatii care nu au aceasta problema.
  • Dezvoltarea anormala a testiculelor – sindromul Klinefelter sau alte afectiuni care determina dezvoltarea anormala a testiculelor sporeste, de asemenea, sansele de a dezvolta cancer la nivel testicular.
  • Istoric in familie – barbatii care au in familie cazuri de cancer testicular prezinta risc crescut de  dezvolta, la randul lor, acest tip de cancer.
  • Varsta – acest tip de cancer poate sa apara la orice varsta, insa in general este depistat la barbatii cu varste cuprinse intre 15 si 35 de ani.

 

 

Tratamentul pentru cancer testicular

In urma stabilirii diagnosticului de cancer testicular, precum si in urma stabilirii stadiului de evolutie a bolii, medicul va recomanda tratamentul cel mai potrivit pentru fiecare pacient in parte.

Tratamentul chirurgical poate fi folosit pentru tratarea cancerului testicular. Prin interventia chirurgicala se poate indeparta testiculul bolnav, dar se pot elimina si nodulii limfatici apropiati, care au fost invadati de celulele canceroase.

Radioterapia este, de asemenea, folosita in tratarea cancerului testicular. Razele X sunt folosite pentru uciderea celulelor cancerose. Aceasta procedura poate fi recomandata dupa indepartarea pe cale chirurgicala a unui testicul.

Si chimioterapia este folosita in tratarea acestui tip de cancer. Medicamentele folosite in timpul acestui tip de terapie au rolul de a ucide celulele canceroase care au migrat din zona tumorii principale. Chimioterapia poate fi folosita ca tratament principal, insa poate fi recomandata inainte sau dupa indepartarea chirurgicala a tumorei sau a nodulilor limfatici.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0