Valeriana si tensiunea arteriala: cum te ajuta remediile din aceasta planta

Radacina de valeriana este un ingredient folosit frecvent in suplimentele alimentare si este folosita ca remediu naturist pentru a calma numeroase afectiuni, inclusiv insomnia si tensiunea nervoasa cauzate de anxietate.

Astazi ne indreptam atentia in directia proprietatilor pe care le are radacina de valeriana cand vine vorba despre tensiunea arteriala.

Ce este valeriana?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Valeriana este o planta perena, cu denumirea stiintifica de " Valeriana officinalis". Planta creste pe pajisti si in zone salbatice in multe zone din lume, inclusiv in Europa. Ea produce vara flori de culoare alba, violet sau roz, iar preparatele medicinale sunt realizate, de regula, din radacina de valeriana.

Pe langa faptul ca remediile din radacina de valeriana ajuta in cazul insomniilor si calmeaza anxietatea, aceasta planta mai are si alte proprietati. Valeriana, spun specialistii, scade tensiunea arteriala.

Acum ca stii deja ca radacina de valeriana poate avea efecte calmante la nivelul mintii si corpului, probabil ca te bucuri sa afli ca ajuta si la scaderea tensiunii arteriala, imbunatatind functionarea inimii.

Aceleasi substante active care fac ca radacina de valeriana sa fie atat de eficienta pentru controlul stresului si starilor anxioase pot sa ajute corpul sa regleze in mod corespunzator tensiunea arteriala.

Cum ajuta in controlul tensiunii arteriale

Hipertensiunea (sau tensiunea mare) este ceva ce probabil iti doresti sa eviti, mai ales ca ea creste riscul de a suferi un atac de cord sau un atac cerebral.

In acest sens, suplimentele ce sunt obtinute din radacina de valeriana pot sa ajute in mod natural la reducerea tensiunii arteriale si ajuta la mentinerea unor valori normale, ceea ce are un impact direct pozitiv asupra functionarii inimii.

Datorita efectelor sale benefice in ceea ce priveste tratamentul insomniei si efectelor anxiolitice, radacina de valeriana a fost studiata de oamenii de stiinta de-a lungul timpului, fiind considerata un potential tratament pentru hipertensiunea arteriala. Desigur, este absolut necesar sa ceri parerea unui medic inainte de a incerca sa folosesti remediile de valeriana pentru a tine sub control simptomele oricarei afectiuni - si nu ne referim aici doar la tensiunea arteriala mare.

Radacina de valeriana este vanduta in multe zone ca supliment alimentar si nu exista foarte multe studii pe tema diverselor preparate medicinale obtinute din planta.

Potrivit Centrului Medical al Universitatii din Maryland, oamenii de stiinta cred ca radacina de valeriana creste concentratia de GABA in creier.

GABA este un neurotransmitator, adica o molecula pe care celulele din creier si din sistemul nervos o folosesc pentru a comunica unele cu celelalte. GABA ajuta in reglarea neuronilor si are un efect calmant asupra sistemului nervos. Datorita acestui efect calmant, valeriana are efectul de a reduce valorile tensiunii arteriale, in special daca acest lucru este asociat cu stresul.

Nu exista multe studii care sa raspunda la intrebarea daca radacina de valeriana poate fi folosita in tratamentul hipertensiunii arteriale (sau tensiunii arteriale mari). Un studiu din jurnalul "American Family Physician", din 2003, noteaza ca s-au observat scaderi ale valorilor tensiunii arteriale la subiectii care au luat radacina de valeriana pentru efectul ei in ceea ce priveste stresul si anxietatea. Acest lucru indica faptul ca administrarea radacinii de valeriana ca supliment pentru stres poate sa scada tensiunea arteriala, care este unul dintre efectele pe care stresul si anxietatea le au asupra corpului uman.

Retine, asadar, daca vrei sa apelezi la aceasta planta medicinala, sa discuti mai intai cu medicul tau si sa il intrebi daca este indicat sa folosesti radacina de valeriana doar pentru a tine sub control hipertensiunea arteriala.

Un studiu randomizat controlat a comparat 120 mg de kava kava (Piper methysticum), o planta medicinala, 600 mg de valeriana si o capsula placebo, administrate zilnic, pe o perioada de 7 zile, remedii folosite in calmarea masurilor fiziologice ale stresului indus in conditii de laborator in cazul a 54 de voluntari sanatosi.

Rezultatele au aratat ca valeriana si kava kava au redus semnificativ tensiunea arteriala sistolica, ritmul cardiac si stresul autoraportat.

Contraindicatii si efecte adverse

[{ads-hipertensiune-second}]

Radacina de valeriana este in general recunoscuta ca fiind sigura, insa s-au raportat usoare efecte adverse in privinta ei. Posibile efecte adverse sunt: durerile de cap, ameteala, stomacul deranjat, neliniste. Desi este in general o planta medicinala considerata sigura, urmatoarele persoane nu ar trebui sa ia suplimente cu radacina de valeriana: femeile care sunt insarcinate si cele care alapteaza si copiii cu varste mai mici de 3 ani.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Articolul "Valerian", publicat in 2003 in American Family Physician, autori: Susan Hadley, Judith J. Petry.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0