Cand avem nevoie de medicatie pentru tensiunea arteriala si colesterol?

Deși tensiunea mare și colesterolul mărit sunt factori de risc cunoscuți pentru infarct miocardic și accident vascular cerebral, uneori este nevoie doar de schimbări ale stilului de viață pentru a rezolva aceste probleme. Alteori, este necesar și tratament medicamentos.

Unele cazuri de hipertensiune și de colesterol mărit trebuie tratate cu medicamente, însă în alte situații schimbările stilului de viață haotic pot rezolva aceste probleme. Pacienții ar trebui să ia în considerare toate aspectele înainte de a începe un tratament medicamentos, dar, dacă medicul le prescrie medicamente, aceste trebuie luate regulat.

Iată ce e bine să știe pacienții:

Să fie conștienți de riscurile pentru sănătate

Persoanele peste 40 de ani ar trebui să fie conștiente că în zece ani ar putea suferi un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral dacă nu își verifică regulat starea de sănătate și nu respectă îndrumările medicilor. De aceea, în primul rând, este important ca valorile tensiunile arteriale să fie cunoscute (se pot măsura la cabinetul medicului de familie sau acasă, cu un tensiometru) și la fel nivel colesterolului, care se poate afla în urma analizelor de sânge uzuale.

Să nu se grăbească să ia medicamente dacă nu este neapărată nevoie

Dacă o persoană este diagnosticată cu tensiune mărită sau colesterol mărit, câteva schimbări ale stilului de viață ar putea fi suficiente pentru a gestiona tensiunea arterială ușor crescută și nivelul mărit al colesterolului. O alimentație mai sănătoasă, cu mai puține grăsimi animale, zahăr și sare și mai multe legume și fricte, precum și activitatea fizică regulată (măcar 30 de minute de 5 ori pe săptămână) pot îmbunătăți semnificativ tensiunea arterială și valorile colesterolului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Atenție, însă, la o tensiune de 140/90 sau mai mare care apare constant, adică atunci când deja vorbim de hipertensiune arterială, cel mai probabil este nevoie și de tratament medicamentos. Medicul specialist va opta fie pentru duretice, care ajută rinichii să elimine sodiul și apa din corp, fie pentru inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), blocante ale receptorilor angiotensinei sau blocante ale canalelor de calciu ori o combinație de două-trei medicamente.

Faptul că trebuie să iei medicamente nu înseamnă că nu mai trebuie să faci și modificări ale stilului de viață, cum ar fi limitarea consumului de cafea și de alcool, renunțarea la fumat și practicarea mișcării de intensitate moderată. Dacă ai vreodată tensiune arterială de peste 180/120 mmHg, aceasta este o urgență medicală și e indicat să suni la 112.

Să ia corect medicamentele care li se prescriu

Dacă medicul stabilește că este nevoie de medicamente, acesta va alege o opțiune cât mai potrivită pentru fiecare pacient în parte. Diureticele ar putea să contribuie în mod eficient la controlarea hipertensiunii sau este posobil să fie prescrise împreună cu un alt medicament, de exemplu IECA, sau cu un blocant al canalelor de calciu. 

De asemenea, dozele mici de statine recomandate pentru colesterol mărit, precum rosuvastatină, lovastatină, simvastatină sau altele pot să contribuie la prevenirea atacurilor de cord sau a accidentelor vasculare cerebrale.

Mit și adevăr în ceea ce privește tensiunea arterială și colesterolul

Un mit frecvent, în care multă lume crede, este că dacă nivelul colesterolului este mare, trebuie să iei neapărat medicamente. Acest lucru nu este mereu adevărat. În funcție de antecedentele tale medicale și de cât de mare este valoarea colesterolului, medicul specialist ar putea să te sfătuiască să încerci mai întâi să faci modificări în stilul de viață, înainte de a lua în considerare medicația pentru colesterol.

Aceste schimbări în stilul de viață ar include renunțarea la fumat, adoptarea unei diete cât mai sărace în conținutul de grăsimi trans și animale și exerciții fizice de intensitate moderată. Suplimentele cu acizi grași Omega 3 sau monacolina K extrasă din drojdia de orez roșu ar putea fi, de asemenea, de ajutor.

Uneori, aceste schimbări pot să scadă nivelul colesterolulu, aducându-l la valorile normale. Dacă aceste măsuri nu funcționează, medicul va lua în considerare recomandarea unor medicamente precum statinele sau fibrații.

La fel, dacă ai tensiunea ușor peste cea optimă, poate să nu fie nevoie ca medicul să-ți prescrie imediat medicamente, în funcție de valori și de starea ta generală de sănătate, ci să-ți recomande pentru început schimbări în stilul de viață. Cum spuneam, însă, dacă valorile tensionale sunt mari și medicul îți prescrie tratament medicamentos, acesta trebuie resptectat.

Tratamentul medicamentos pentru colesterolul mărit

Alegerea medicamentelor specifice sau a combinației de medicamente depinde de numeroși factori, printre care factorii de risc individuali (în cazul fiecărui pacient în parte), vârsta, starea actuală de sănătate și posibilele efecte adverse. Una dintre cele mai frecvente opțiuni de tratament sunt statinele. 

Acestea blochează o substanță de care ficatul are nevoie pentru a produce colesterolul, ceea ce face ca acest organ să elimine colesterolul din sânge. Statinele, totodată, ar putea să ajute corpul să reabsoarbă colesterolul din depozitele de pe pereții arterelor, având potențialul de a reduce efectele bolilor arteriale coronariene.

Tratamentul medicamentos pentru hipertensiunea arterială

Dacă schimbările pe care le faci în ceea ce privește stilul de viață nu sunt suficiente pentru reglarea tensiunii arteriale, va trebui să iei medicamentele prescrise de specialist. Pe lângă dieta pentru hipertensiune și activitatea fizică regulată, medicul îți poate indica, în unele situații, să urmezi o anumită terapie pentru a reduce valorile tensiunii arteriale.

Obiectivul tratamentului pentru tensiunea arterială în funcție de vârstă

Tensiunea arterială să ajungă sub pragul de 140/90 mm Hg, dacă ești un adult sănătos cu vârsta de 60 de ani sau mai mult;
Tensiunea arterială să ajungă sub pragul de 130/90 mm Hg, dacă ești un adult sănătos cu vârsta sub 60 de ani.

De reținut!

Tensiunea arterială optimă este mai mică de 120/80 mmHg. Pentru a atinge acest nivel, unele persoane au nevoie doar de schimbări în stilul de viață, altele au nevoie și de tratament medicamentos.
Nivelul normal al colesterolului total este mai mic de 200 mg/dL. Nivelul colesterolului rău – LDL ar trebui să fie sub 100 mg/dL. Pentru a atinge acest nivel, unele persoane au nevoie doar de schimbări în stilul de viață, altele au nevoie și de tratament medicamentos.

 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Hypertension - 2020 International Society of Hypertension Global Hypertension Practice Guidelines
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/HYPERTENSIONAHA.120.15026
Johns Hopkins - High Cholesterol: Prevention, Treatment and Research 
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/high-cholesterol/high-cholesterol-prevention-treatment-and-research

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0