Diagnosticul hipertensiunii

Hipertensiunea nu are simptome vizibile, astfel ca singurul mod de a descoperi daca suferi de acest lucru este sa iti monitorizezi tensiunea arteriala periodic. Adultii sanatosi, cu varste peste 40 de ani, ar trebui sa isi verifice tensiunea arteriala cel putin o data la 5 ani.

Daca ai un risc crescut de a dezvolta hipertensiune, ideal ar fi sa iti verifici tensiunea arteriala o data pe an. Este usor sa faci acest lucru si o simpla masurare iti poate salva viata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Verificarea tensiunii arteriale este disponibila:

  • In cabinetul medicului de familie,
  • In unele farmacii,
  • In unele centre medicale,
  • In unele sedii de companie,
  • La anumite evenimente medicale.


Rezultatul testului iti este oferit pe loc, fie de catre medic, fie il poti vedea pe display-ul aparatului numit tensiometru.

Daca tensiunea ta este ridicata, ti se poate recomanda repetarea masuratorilor si acasa pentru o mai mare precizie.

Daca la un prim test vei descoperi ca ai tensiunea arteriala marita, asta nu inseamna ca suferiti de hipertensiune.

Tensiunea arteriala poate fluctua pe parcursul unei zile. Daca esti stresat sau anxios atunci cand iti vizitezi medicul la cabinet, acest lucru poate duce la cresterea tensiunii arteriale. Poti citi pe doc.ro mai multe despre hipertensiunea de halat alb!

Daca rezultatul masuratorii va arata o tensiune arteriala crescuta, vei fi rugat sa iti monitorizezi tensiunea acasa cu un aparat pe care il vei purta timp de 24 de ore si care iti va verifica tensiunea pe tot parcursul zilei. Acest lucru iti va confirma daca suferi sau nu de hipertensiune. Aceasta metoda este cunoscuta sub numele de monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 de ore.

Tensiunea arteriala poate fi, de asemenea, masurata acasa folosind un aparat digital.

Ca si monitorizarea ambulatorie de 24 de ore, aceasta iti poate oferi o imagine mai clara a fluctuatiei tensiunii arteriale. Te poate ajuta sa iti monitorizezi tensiunea mult mai usor, pe termen lung.

Poti alege dintr-o varietate mare de aparate pentru monitorizare, care nu trebuie neaparat sa fie scumpe, si pe care le poti folosi atat acasa cat si cand esti plecat.

Este foarte important sa folosesti un aparat care a fost omologat in prealabil.

In ce consta diagnosticul hipertensiunii

Diagnosticarea hipertensiunii este un lucru simplu, el se face prin masurarea tensiunii arteriale cu ajutorul unui aparat numit tensiometru. Majoritatea medicilor de familie iti pot verifica tensiunea arteriala, ca parte dintr-o vizita de rutina la cabinetul lor. Daca nu se intampla asta, il poti ruga pe medicul tau sa iti masoare tensiunea arteriala la urmatoarea vizita.

Daca tensiunea ta arteriala este crescuta, medicul iti poate cere sa o masori de mai multe ori, in decursul urmatoarelor zile sau saptamani.

Un diagnostic de hipertensiune este rareori stabilit dupa doar o singura masurare.

Medicul tau trebuie sa vada dovada ca exista o problema continua in aceasta privinta. Sa nu uitam ca si mediul inconjurator poate contribui la cresterea tensiunii arteriale, cum ar fi stresul pe care il simti atunci cand te afli in cabinetul medicului tau. Totodata, valorile tensiunii arteriale pot sa aiba fluctuatii pe parcursul zilei.

Daca tensiunea ta arteriala ramane la valori mari, medicul tau cel mai probabil va efectua mai multe teste, pentru a elimina anumite afectiuni care se pot afla la baza acestor cresteri. Aceste teste pot fi:

  • sumarul de urina
  • screeningul pentru valorile colesterolului, precum si alte analize de sange
  • testul care analizeaza activitatea electrica a inimii tale, cu ajutorul electrocardiogramei (EKG sau ECG)
  • ultrasonografia la nivelul inimii sau rinichilor tai.


Aceste investigatii il ajuta pe medicul tau sa identifice orice fel de probleme secundare care iti cauzeaza cresterile tensiunii arteriale. Totodata, medicul poate vedea astfel si efectele pe care hipertensiunea arteriala le-ar putea avea asupra organelor tale importante.

In acest timp, medicul tau ar putea deja sa inceapa sa iti trateze hipertensiunea. Tratamentul precoce iti poate reduce riscul unor complicatii sau unor afectari grave la nivelul organelor.

Valorile tensiunii arteriale, la adulti

  • Valori considerate normale: tensiunea arteriala este sub 120/80 mm Hg (milimetri coloana de mercur)
  • Valori ridicate: presiunea sistolica este intre 120 si 129 mm Hg, iar presiunea diastolica este mai putin de 80 mm Hg.
  • Hipertensiune de stadiul 1: presiunea sistolica este cuprinsa intre 130 si 139 mm Hg, iar presiunea diastolica este intre 80 si 89 mm Hg.
  • Hipertensiune de stadiul 2: presiunea sistolica este egala cu 140 mm Hg sau peste acest prag, iar presiunea diastolica este de 90 mm Hg sau peste;
  • Criza hipertensiva: presiunea sistolica este peste 180 mm Hg sau presiunea diastolica este peste 120 mm Hg. Tensiunea arteriala situata intre aceste valori necesita de urgenta atentia personalului medical specializat.


Ce este presiunea arteriala sistolica: numarul acesta de deasupra (pe tensiometrul electronic) indica presiunea din arterele tale atunci cand inima ta bate si pompeaza sangele in exterior.

Ce este presiunea arteriala diastolica: al doilea numar, cel de sub primul (pe tensiometrul electronic), reprezinta valoarea presiunii din arterele tale, intre doua batati ale inimii.

 

[{ads-hipertensiune-second}]

Sursa foto: Shutterstock

Sursa informatii:

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0