Transmiterea pe cale sexuala a hepatitei B si C

Hepatita B se transmite extrem de usor pe cale sexuala, insa si hepatita C poate fi transmisa, in anumite conditii, in timpul unui contact sexual.

Hepatita este o afectiune inflamatorie a ficatului, cauzata, de cele mai multe ori, de o infectie virala. Metodele de transmitere a hepatitei difera in functie de tipul de hepatita.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Transmitere hepatita B prin contact sexual

Hepatita B se transmite prin contact sexual de 50-100 de ori mai usor decat virusul HIV. Virusul hepatitic B se regasaseste atat in saliva, cat si in secretiile veginale si sperma.

Sexul oral si, in mod deosebit, sexul anal, fie ca este vorba despre un context heterosexual sau unul homosexual, sunt cai prin care se transmite VHB (virusul hepatitei B). Pe de alta parte insa, VHB nu se transmite prin contact tactil, adica prin imbratisari sau strangeri de mana.

In ceea ce priveste sarutul frantuzesc, sanse de infectare exista, avand in vedere  ca virusul se regaseste in saliva bolnavilor de hepatita B. Mai mult decat atat, riscul este si mai mare in cazul pacientilor care poarta aparat dentar sau au rani deschise in cavitatea bucala.

Din fericire, exista un vaccin impotriva hepatitei B, care poate fi folosit in special de catre persoanele cu risc crescut de infectare.

Hepatita B poate cauza afectiune hepatica cronica si are potential fatal. Fiind considerat chiar si de 100 de ori mai infectios decat virusul HIV, virusul hepatitei B se regaseste in sperma, secretii vaginale, lacrimi, saliva, transpiratie si sange.

 

 

Transmitere hepatita C prin contact sexual

Hepatita C se transmite prin contactul cu sangele unei persoane infectate cu VHC (virusul hepatitei C) – iar in timpul contactului sexual acest lucru se poate petrece in caz de rani in zona genitala sau menstruatie la femei.

Statisticile indica faptul ca virusul hepatitei C este detectat cu o frecventa mai mare in randul persoanelor care au obiceiuri de natura sexuala promiscua precum intretinerea relatiilor sexuale cu prostituate sau un numar mare de parteneri sexuali (mai multi de 5 pe an). Persoanele din comunitatile gay, prostituatele, dar si persoanele care au mai multi parteneri sexual se afla in categoriile cu risc crescut de infectare cu hepatita C.

O persoana care se afla intr-o relatie monogama cu un pacient infectat cu virusul hepatitei C rareori contracteaza virusul.

In cazul hepatitei C, orice act sexual care poate cauza rani si sangerare poate cauza infectarea cu VHC. Asadar, sexul anal este mai riscant decat cel vaginal. Totodata, sexul oral prezinta risc scazut de transmitere in cazul hepatitei C.

Prezervativul reprezinta cea mai eficienta metoda de protectie atunci cand vine vorba despre transmiterea hepatitei pe cale sexuala, precum si a altor boli cu transmitere sexuala. Eficienta prezervativului in prevenirea infectarii este de 99%. Specialistii recomanda evitarea prezervativelor aromate sau care contin lubrifianti intrucat acestea pot degrada latexul, scazand eficacitatea prezervativului.

In ceea ce priveste prevenirea infectarii cu VHC, nu exista inca un vaccin impotriva hepatitei C, care sa fie folosit pentru evitarea infectarii, in ciuda expunerii la virus.

VHC poate cauza afectiune hepatica cronica si are, de asemenea, potential fatal. Transmis in mod exclusiv prin contactul direct cu sangele infectat, hepatita C se transmite rareori prin contact sexual, insa riscul exista.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0