Paracetamolul, nerecomandat pacientilor cu hepatita C

Hepatita C este o afectiune infectioasa a ficatului, cauzata de virusul hepatic C, care se transmite prin sange. Pacientii diagnosticati cu hepatita C ar trebui sa respecte o serie de indicatii si recomandari facute de medic, pentru a preveni aparitia leziunilor la nivelul ficatului.

Una dintre recomandarile oferite pacientilor diagnosticati cu hepatita C consta in evitarea unor medicamente, printre care si acetaminofenul (n.r. paracetamol). Paracetamolul solicita foarte tare si un ficat sanatos, iar atunci cand vine vorba despre un ficat infectat cu virusul hepatitic C (VHC), lucrurile se complica.

Paracetamolul este adesea folosit pentru tratarea durerilor de cap, a durerilor musculare si a altor simptome specifice racelii. Acest medicament nu se ia pe baza de reteta de la medic, asa ca oricine poate urma un tratament pe baza de paracetamol, fara a primi in prealabil indicatiile unui specialist.

Luat in doze normale, paracetamolul nu prezinta niciun  risc. Insa daca paracetamolul nu este luat in acord cu indicatiile de pe prospectul medicamentului, iar doza zilnica recomandata este depasita, ficatul intampina probleme in procesarea sa si astfel apar problemele de natura hepatica. Acest lucru se intampla si in cazul tratamentului indelungat pe baza de paracetamol. Luat pe o perioada mai lunga, acetaminofenul nu mai poate fi procesat in mod adecvat de catre ficat, asa ca incepe sa se depoziteze la nivelul ficatului. Acumularile formate afecteaza buna functionare a celulelor hepatice.

Pacientii sanatosi care depasesc doza de acetaminofen recomandata de specialisti risca sa aiba probleme cu ficatului, poate chiar sa sufere de insuficienta hepatica. Au existat cazuri de pacienti sanatosi care au avut nevoie de transplant de ficat in urma unei supradoze de acetaminofen.

In cazul persoanelor diagnosticate cu hepatita C, riscul la care acestea se expun urmand un tratament pe baza de paracetamol este si mai mare.

 

 
 

De pilda, doza maxima recomandata de paracetamol pentru un pacient sanatos este de 3,250 mg pe zi. Asta inseamna in jur de 6 tablete de 500 mg in decursul a 24 de ore. In cazul pacientilor cu hepatita C insa, 3,250 mg de acetaminofen pe zi inseamna supradoza. De aceea, pacientii bolnavi de hepatita C nu trebuie sa ia paracetamol fara recomandarea medicului intrucat riscurile la care se expun acestia sunt foarte mare. Medicul gastroenterolog este cel in masura sa spuna pacientului daca are voie sa ia o cantitate redusa de paracetamol sau nu.

Substantele active din paracetamol care sunt daunatoare ficatului se regasesc si in alte medicamente precum calmantele sau medicamentele pentru dureri. De aceea, este foarte important ca pacientul cu hepatita C sa citeasca prospectul medicamentelor pe care le ia. Ideal ar fi ca, odata ce primeste diagnosticul de hepatita C, pacientul sa nu mai ia medicamente fara recomandarea medicului specialist, pentru a se asigura ca nu isi pune ficatul in pericol.

Consumul de alcool este complet interzis in timpul tratamentului cu paracetamol, fie ca ai sau nu ai hepatita C. Atat acetaminofenul, cat si alcoolul sunt procesate de ficat, ceea ce inseamna ca acest organ este suprasolicitat si poate avea probleme din cauza acestei combinatii, chiar daca este un ficat sanatos.  

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0