Hepatita C, sarcina si nasterea

Daca va doriti un bebelus, trebuie sa aveti grija din timp de sanatatea sa. Iar in ceea ce priveste hepatitele, testele de depistare a unei posibile infectii trebuie facute cu 6 luni inainte de conceptie, alaturi de alte investigatii.

Mamici cu diagnostic de hepatita C

In cazul in care analizele de sange indica faptul ca aveți deja virusul hepatitei C in corp, specialistii va pot recomanda terapiile disponibile la ora actuala. Acestea pot dura pana la un an, iar dupa aceasta perioada, ar trebui sa mai asteptati inca 6 luni pana la conceptie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Explicatia este simpla: terapiile antivirale pot avea efecte teratogene pentru bebelus si de aceea, nu se fac in timpul sarcinii. In cazul diagnosticarii unei viitoare mamici cu vurusul hepatic C, se asteapta momentul nasterii pentru a se incepe tratamentul afectiunii hepatice.

Din cauza riscurilor in ceea ce priveste defectele din nastere ale fatului din cauza tratamentului agresiv pentru hepatita C, este extrem de important ca, in timpul unui asemenea tratament, femeia sa se protejeze atunci cand intretine raporturi sexuale pentru a evita o sarcina.

Conform Organizației Mondiale a Sanatatii, se estimeaza ca 150 de milioane de persoane din intreaga lume au hepatita cronica de tip C. In timp, multe dintre acestea pot face ciroza sau cancer hepatic. Virusul se transmite prin tranfuzii cu sange infectat, contact sexual, prin seringi infectate sau prin proceduri medicale cu instrumente nesterilizate.

Virusul se poate transmite de la mama la fat, insa riscul este mic.

Desi unele voci medicale au sustinut ca cezariana implica un risc mai mic de transmitere a virusului decat nasterea naturala, totusi studiile au aratat un risc similar.

 

 

Cand boala se depisteaza la femeia deja insarcinata

Daca hepatita este depistata la inceputul sarcinii, medicul poate recomanda chiar intreruperea acesteia si inceperea tratamentului. La sase luni dupa incheierea acestuia, o noua sarcina se poate finaliza cu un bebelus perfect sanatos.

Specialistii inca studiaza efectele pe care virusul hepatic le are asupra sarcinii, insa acestia sunt aproape siguri ca fatul se va naste, intr-o asemenea situatie, prematur ori va avea o greutate sub limita normala la nastere.

Totodata, femeile insarcinate care au depatita de tip C au sanse mari sa dezvolte diabet gestational.

Sansele transmiterii virusului hepatic C de la femeia insarcinata la fat

Potrivit specialistilor, sansele ca fatul sa fie infectat cu virusul hepatic C de la mama in timpul sarcinii sunt de 1 la 20. Nu exista dovezi care sa confirme faptul ca nasterea prin cezariana reduce complet riscul de transmitere a virusului hepatic C.

Chiar daca sansele ca bebelusul sa fie infectat cu hepatita de tip C, daca mama sa este purtatoarea acestui virus, cel mic trebuie sa faca analizele dupa ce implineste varsta de 1 an.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca nu esti infectata cu virusul HIV, alaptatul nu reprezinta o problema atunci cand mama este diagnosticata cu hepatita de tip C. Totusi, daca proaspata mamica urmeaza un tratament pentru hepatita de tip C, alaptatul este contraindicat intrucat tratamentul afecteaza calitatea laptelui.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0