Evolutia simptomelor in hepatita C

Hepatita de tip C este o infectie cauzata de virusul hepatic C, care ataca ficatul si cauzeaza inflamatie la nivelul acestui organ.

Specialistii estimeaza ca, la nivel global, 3% din populatie este infectata cu virusul hepatic C, insa din cauza ca aceasta afectiune este “tacuta” si isi ascunde mult timp simptomele, multi dintre cei infectati nu au habar ca poarta acest virus.

Simptome hepatita C

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Simptomele hepatitei C pot fi cu usurinta trecute cu vederea atunci cand afectiunea se afla in faza incipienta, ori pot fi confundate cu simptome ale altor afectiuni.

Adesea, simptomele hepatitei C apar la nivelul articulatiilor, la nivel muscular ori la nivel cutanat, fapt care poate trimite medicii pe teren gresit in momentul unui control de rutina.

Iata cateva simptome care pot aparea la hepatita C in stadiu incipient:

 • Artralgie (n.r. durere articulara)
 • Parestezie
 • Mialgie (n.r. durere musculara)
 • Prurit
 • Sindromul ochiului uscat
 • Neuropatie senzitiva

Pe masura ce boala evolueaza si simptomele se modifica, agravandu-se pe zi ce trece. Astfel, apar complicatiile precum:

Encefalopatia hepatica – poarta si denumirea de coma hepatica si afecteaza creierul, atacat de substantele toxice pe care ficatul bolnav nu mai este capabil sa le elimine din organism.

Ascita – ascita este acumularea de lichid in zona abdominala, care cauzeaza o crestere rapida in greutate si de multe ori este insotita de icter, greturi, varsaturi si dureri abdominale puternice.

Varicele esfoagiene – aceste varice apar in momentul in care hepatita C evolueaza si apare ciroza hepatica. Aceste varice apar din cauza formarii unor noduli de regenerare pe ficat, noduli care blocheaza venele prin intermediul carora sangele este transportat la ficat. Astfel, aceste vene se dilata si apar varicele esofagiene. Varicele esofagiene sunt clasificate in functie de gradul de severitate, incepand de la varice de gradul 1 si pana la varice de gradul 4, care sunt foarte mari. In cazul in care varicele esofagiene se rup, apare hemoragia interna.

 

 

Exista si alte simptome, mai putin comune si mai greu de asociat cu afectiunile hepatice, care apar dupa infectarea cu virusul hepatic C – iata despre ce simptome este vorba:

 • Afectiuni cutanate la nivelul palmelor: eritem palmar, tremor al mainilor, aparitia petelor albe pe unghii
 • Icter
 • Cresterea in volum a glandei paratiroide
 • Fetor hepatic (simptom al insuficientei hepatice)
 • Ginecomastie (n.r. dezvoltarea sanilor la barbati)
 • Edem la nivelul gleznelor
 • Caderea parului de pe corp

Diagnosticare hepatita C

Cu cat hepatita C este diagnosticata mai rapid, cu atat este mai bine intrucat pacientul poate trata afectiunea inainte ca simptomele sa evolueaze si complicatiile sa apara.

Odata diagnosticata hepatita C, medicii trebuie sa fie foarte atenti la simptomele asociate care ar putea indica: afectiuni la nivelul glandei tiroide, HIV, hepatita de tip B, depresie, alcoolism ori dependenta de droguri. Adesea, aceste afectiuni sunt detectate odata cu depistarea virusului hepatic C. Medicul trebuie sa stie despre existenta acestor afectiuni pentru a prescrie tratamentul cel mai eficient si pentru a nu pune in pericol starea de sanatate a bolnavului de hepatita C, administrand medicamente care ar putea avea un impact negativ asupra afectiunilor asociate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0