De ce se imbolnavesc tinerii adulti de Hepatita C

Desi este considerata in general o boala care apare dupa 40 de ani, realitatea este ca Hepatita C afecteaza din ce in ce mai multi tineri. Iata care sunt principalele cauze ale imbolnavirii la persoanele sub 25 de ani.

1. Contactul sexual neprotejat

Desi Hepatita C se transmite doar prin contactul cu sangele persoanei infectate, contactul sexual poate contitui o sursa de infectare fiindca in timpul raporturilor sexuale, indiferent de natura lor (vaginal, oral, anal), pot exista riscuri de ranire superficiala. La nivelul organelor genitale sau in interiorul gurii pot fi iritatii, zgarieturi, rani care pot sangera, fara sa fie neaparat vizibile sau simtite de catre parteneri.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Protectia in timpul contactului sexual este asadar importanta, fiindca bolile se pot transmite nu doar prin intermediul fluidelor corporale (secretie vaginala, sperma, etc. ci si prin rani superficiale sangerande.

2. Folosirea in comun a obiectelor de igiena personala

Multi tineri nu isi dau seama ca atunci cand folosesc impreuna cu altcineva obiecte de igiena personala pot avea un risc sporti de a se infecta cu Hepatita C. De exemplu, daca imprumutam, chiar si o singura data, un aparat de ras sau o forfecuta de unghii de la un prieten.

Fiindca astfel de obiecte pot intra in contact cu sangele, sunt considerate surse de transmitere.

3. Tatuajele si piercing-urile

Daca aceste operatiuni sunt realizate cu instrumentar sterilizat corect, hepatita C nu reprezinta un pericol. Insa exista foarte multe saloane unde sterilizarea nu se face corect, sau multi artisti tatuatori independenti, care lucreaza cu propriile instrumente si nu sunt grijulii in privinta acestui aspect.

4. Consumul de droguri

Consumul de droguri, in special cel intravenos, este o sursa de infectare cu Hepatita C. Din pacate, multi tineri care consuma droguri folosesc o comun seringi, ace sau lame, si afla ulterior, dupa cativa ani, ca desi poate au reusit sa scape de viciul care le punea viata in pericol, sunt infectati cu hepatita C.

5. Informarea insuficienta

Putini tineri stiu despre existenta Hepatitei C sau, daca stiu, nu ii acorda atentie. Studiile arata ca majoritatea tinerilor au auzit de HIV/SIDA, de multe dintre bolile cu transmitere sexuala, insa nu isi pun problema unor astfel de boli infectioase cum este Hepatita C.

Informarea in randul tinerilor ar trebui sporita si realizata corect - este adevarat ca hepatita C nu se transmite extrem de usor, prin contact direct, imbratisare sau sarut, insa tinerii sunt pusi deseori in situatii in care pericolul de infectare este crescut.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0