

Bauturile energizante si hepatita acuta
Bauturile energizante si hepatita acuta
Bauturile energizante si hepatita acuta
Un caz medical din SUA a pus comunitatea medicilor in dificultate pana la stabilirea diagnosticului. In urma cercetarilor facute pe aceasta tema s-a ajuns la concluzia ca intoxicatia cu bauturi energizante poate mima simptomele hepatitei C.
Un barbat in varsta de 50 de ani, fara nicio afectiune cronica, a ajuns la spital de urgenta prezentand simptome specifice hepatitei: durere abdominala, greata, icter si urina inchisa la culoare.
In urma discutiei cu medicii, s-a descoperit ca barbatul nu consuma alcool, droguri, nu fuma si nu a primit transfuzii niciodata. Totusi, inainte de internare, barbatul consumase 5 bauturi energizante pe zi pret de 3 saptamani.
Testele de laborator au scos la iveala faptul ca pacientul prezinta toate simptomele hepatitei C, insa totodata s-a descoperit si ca nu virusul hepatic C a fost cel care a cauzat afectiunea. In sangele bolnavului s-a descoperit prezenta anticorpilor specifici hepatitei C, care nu apar in sange decat la 10 saptamani dupa expunerea la virus. Avand in vedere ca pacientul prezenta simptome deja de cel putin 2 saptamani, medicii au constatat o anormalitate intrucat anticorpii indicau mai degraba hepatita C cronica, nu una acuta.
In urma unei biopsii s-a constatat ca ficatul pacientului era afectat de consumul de bauturi energizante, nicidecum de un virus, asa cum s-a crezut in prima faza.
In sangele pacientului s-au descoperit cantitati mari de vitamina B12, dar si de folati serici, ingrediente care se regasesc in bauturile energizante. Din fericire, pacientul s-a vindecat complet dupa oprirea consumului de bauturi energizante.
Un caz similar a fost descoperit in anul 2011 tot in SUA, atunci cand o femeie in varsta de 22 de ani a dezvoltat hepatita acuta in urma consumului a 10 doze de bauturi energizante pe zi, pret de 2 saptamani. In aceasta situatie, medicii au banuit ca naicina din bauturile energizante este de vina. Consumand 10 doze de energizant pe zi, femeia de 22 de ani ingera o cantitate de aproximativ 300 de miligrame de niacina.
Efectul bauturilor energizante asupra ficatului
Bauturile energizante nu sunt contraindicate numai din caza cantitatii mari de cofeina, ci si din cauza cantitatilor mari de vitamina B (n.r. niacina).
O doza de energizant poate contine pana la 40 mg de niacina, adica 200% din doza zilnica recomandata. In cazul in care se consuma mai multe doze pe zi, cantitatea de niacina ingerata depaseste cu mult limitele admise.
Cu toate ca vitaminele par inofensive, poate chiar benefice, consumul excesiv de vitamine poate cauza probleme serioase. Vitamina B in exces se acumuleaza la nivelul ficatului, intoxicandu-l. Hepatotoxicitatea este, din fericire, un fenomen reversibil, ceea ce inseamna ca oprirea consumului de energizante va remedia problema.
Supradoza de niacina este intalnita destul de rar, insa cateva cazuri de hepatotoxicitate cauzata de aceasta vitamina confirma faptul ca este periculoasa.
Oamenii de stiinta inca fac cercetari pe aceasta tema, nefiind confirmata in mod oficial legatura dintre consumul de energizante si hepatita acuta. Totodata insa, acestia ne avertizeaza cu privire la riscurile la care ne expunem consumand asemenea bauturi.
Sursa foto: Shutterstock