3 cani de cafea pe zi injumatatesc riscul de deces in caz de coinfectie VHC/HIV

Riscul de deces in caz de hepatita C este injumatatit de consumul zilnic de cafea. Alti factori care contribuie la diminuarea acestui risc sunt: tratamentul antiviral pentru hepatita C, renuntarea la fumat si tratarea HIV, daca este cazul.

Hepatita C este o afectiune contagioasa a ficatului, declansata de infectarea cu virusul hepatic C (VHC). Netratata, aceasta afectiune duce la aparitia fibrozei hepatice si creste riscul de ciroza si de cancer la ficat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit specialistilor, consumul a 3 cani de cafea pe zi este asociat cu reducerea riscului de deces in randul persoanelor care sufera de coinfectie a hepatitei C cu HIV. Oamenii de stiinta au ajuns la aceasta concluzie in urma unui studiu realizat pe o perioada de 5 ani, care a analizat legatura dintre consumul de cafea si decesul in randul persoanelor infectate atat cu VHC cat si cu HIV. Acest studiu a scos la iveala faptul ca beneficiile cafelei in randul acestor pacienti, comparativ cu ceilalti oameni, sunt mult mai mari, cafeaua avand capacitatea de a reduce riscul de deces din cauza coinfectiei.

Studiul acesta este primul care investigheaza relatia dintre consumul de cafea si mortalitatea in caz de coinfectie VHC-HIV. Acest studiu este facut intr-un moment oportun, acum ca exista un tratament care poate eradica VHC. Chiar si dupa eliminarea virusului hepatitei C in urma tratamentului antiviral, pacientii cu HIV prezinta risc cresut de deces din cauza accelerarii procesului de imbatranire sau a altor complicatii ce pot aparea.

 

 

Mai multe studii facute in trecut au sugerat faptul ca aceasta bautura este benefica pentru ficat, mai ales in cazul persoanelor diagnosticate cu hepatita de tip C. In randul populatiei sanatoase, 3 cani de cafea consumate pe zi sunt asociate cu o reducere a riscului de deces cu pana la 14%, asta pentru ca aceasta bautura contine polifenoli care reduc inflamatia din organism si protejeaza totodata ficatul. In randul celor cu coinfectie VHC si HIV, riscul de deces este cu 50% mai mic.

Oamenii de stiinta suspecteaza insa ca si cafeaua decofeinizata are aceleasi efecte benefice in cazul persoanelor cu hepatita C infectate si cu HIV. Trebuie insa sa se faca mai multe studii pe aceasta tema pentru ca banuiala acestora sa fie confirmata.

Rezultatele acestui studiu sunt extrem de importante, acestea demonstrand faptul ca, pe langa tratamentul antiviral care este esential in tratarea hepatitei C, pacientul poate face cateva schimbari la nivelul stilului de viata, schimbari care ii pot imbunatati starea de sanatate. Sporirea sperantei de viata in caz de infectie cu HIV depinde atat de tratarea hepatitei C, cat si de adaptarea stilului de viata.

Consumul de cafea, renuntarea la fumat, practicarea unui sport – toate acestea sunt de ajutor pentru pacientii cu coinfectie VHC si HIV.

In cazul persoanelor care nu tolereaza cantitati mari de cafea ingerate zilnic, specialistii recomanda cafeaua decofeinizata sau extractul de cafea, insa acesta din urma numai dupa consultarea medicului specialist.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0