Turmericul poate fi eficient în tratamentul gonartrozei [studiu]

Turmericul s-a dovedit a fi mai eficient decât placebo în reducerea durerilor de genunchi la pacienții cu gonartroză, denumită și osteoartrita articulației genunchiului, potrivit unui nou studiu¹.

Un extract de Curcuma longa (CL), cunoscut în mod obișnuit ca turmeric, s-a dovedit a fi mai eficient decât placebo pentru reducerea durerilor de genunchi la pacienții cu osteoartrita genunchiului. Cu toate acestea, remediul nu a influențat aspectele structurale ale gonartrozei, cum ar fi inflamația sau compoziția cartilajului evaluată utilizând RMN. Rezultatele acestui studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, au fost publicate în jurnalul medical Annals of Internal Medicine.

Campanie DOC-Time RMN

Turmericul poate ușura durerile persoanelor cu gonartroză

În ciuda poverii imense a acestei boli, în prezent nu există medicamente aprobate pentru tratarea osteoartritei care să modifice semnificativ traseul bolii. Tratamentele obișnuite, cum ar fi acetaminofenul și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, au efecte ușoare până la moderate și sunt asociate cu evenimente adverse. Ca atare, există o nevoie urgentă de medicamente mai sigure și mai eficiente pentru tratarea osteoartritei.

Cercetătorii de la Universitatea Tasmania, din Australia, au alocat aleatoriu 70 de participanți cu gonartroză simptomatică, care aveau dovezi ecografice ale efuziunii (umflarea în interiorul articulației genunchiului), pentru a primi fie două capsule pe zi de CL, fie placebo asociat timp de 12 săptămâni pentru a stabili eficacitatea CL în reducerea simptomelor genunchiului și a umflării articulațiilor. 

Schimbările în ceea ce privește durerea și modificările volumului de efuziune au fost evaluate prin chestionar standardizat, respectiv RMN, pe parcursul a 12 săptămâni. Cercetătorii au căutat, de asemenea, să observe schimbări în compoziția cartilajului, utilizarea medicamentelor pentru durere, calitatea vieții, măsurile de performanță fizică și evenimentele adverse.

După 12 săptămâni, savanții au descoperit că pacienții care luau suplimente de curcuma au raportat mai puține dureri decât cei din grupul placebo, fără evenimente adverse. În plus, participanții din grupul cu turmeric au luat mai puține medicamente pentru durere în comparație cu participanții la grupul placebo. 

Nu a existat nicio diferență în aspectele structurale ale osteoartritei genunchiului între cele două grupuri. Datorită efectului modest al extractelor de curcuma asupra durerilor de genunchi, dimensiunea mică a eșantionului studiului, durata scurtă de urmărire și centrul unic de cercetare, cercetătorii sugerează că sunt necesare studii multicentrice cu dimensiuni mai mari ale eșantionului și o durată mai lungă de urmărire pentru a evalua semnificația clinică a descoperirilor lor.

Cum se tratează în prezent gonartroza

Ca și în cazul altor afecțiuni artritice, tratamentul inițial al osteoartritei genunchiului nu este chirurgical. Medicul poate recomanda o serie de opțiuni de tratament.

Modificări ale stilului de viață. Unele schimbări în viața de zi cu zi pot proteja articulația genunchiului și pot încetini progresul artritei. Minimizează activitățile care agravează starea, cum ar fi urcarea scărilor. Trecerea de la activități fizice cu impact ridicat (cum ar fi jogging-ul sau tenisul) la activități cu impact redus (cum ar fi înotul sau ciclismul) va pune mai puțin stres pe genunchi. Pierderea în greutate poate reduce stresul la nivelul articulației genunchiului, ducând la mai puțină durere.

Fizioterapie. Exercițiile specifice fizioterapiei pot ajuta la creșterea flexibilității, precum și la întărirea mușchilor de la picioare. Medicul curant sau un kinetoterapeut te poate ajuta să dezvolți un program de exerciții individualizat care să răspundă nevoilor și stilului tău de viață.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Dispozitive de asistare. Utilizarea dispozitivelor, cum ar fi un baston, purtarea de pantofi sau inserții absorbante de șocuri sau purtarea unei bretele sau a unui manșon la genunchi poate fi de ajutor. O astfel de bretea ajută la stabilitate și funcție și poate fi util în special dacă artrita este centrată pe o parte a genunchiului. Există două tipuri de bretele care sunt adesea folosite pentru osteoartrita genunchiului: un tip care deplasează greutatea de la porțiunea afectată a genunchiului, și un alt tip care ajută la susținerea întregii greutăți a genunchiului.

Alte remedii. Aplicarea căldurii sau a gheții, utilizarea unguentelor sau a cremelor pentru atenuarea durerii sau purtarea unor benzi elastice pentru a oferi sprijin genunchiului și o ușurare a durerii.

Medicamente. Mai multe tipuri de medicamente sunt utile în tratarea osteoartritei genunchiului. Deoarece oamenii răspund diferit la terapia medicamentoasă, medicul va lucra îndeaproape cu pacientul. pentru a stabili medicamentele și dozele care sunt sigure și eficiente. Analgezicele fără prescripție medicală și medicamentele antiinflamatoare sunt de obicei prima alegere a terapiei pentru gonartroză. Un alt tip de calmant al durerii este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS). Un inhibitor COX-2 (celecoxib, meloxicam) este un tip special de AINS care poate provoca mai puține efecte secundare gastrointestinale. Corticosteroizii (cunoscuți și sub numele de cortizon) sunt agenți antiinflamatori puternici care pot fi injectați în articulație. Medicamentele antireumatice precum metotrexatul, sulfasalazina și hidroxiclorochina sunt prescrise în mod obișnuit pentru a încetini progresia bolii. Vascosuplimentarea implică injectarea de substanțe în articulație pentru a îmbunătăți calitatea fluidului articular. Glucozamina și sulfatul de condroitină, substanțe care se găsesc în mod natural în cartilajul articular, pot fi luate ca suplimente alimentare; de ajutor pot fi și nutraceuticele cu ulei de pește.

Terapii alternative. Multe forme alternative de terapie sunt nedovedite științific, dar pot fi încercate pentru gestionarea gonartrozei, cu condiția să fie vorba de personal calificat care să le execute. De asemenea, medicul curant trebuie informat legat de aceste proceduri. Terapiile alternative pentru tratarea durerii includ utilizarea acupuncturii și a terapiei cu puls magnetic. Acupunctura folosește ace fine pentru a stimula anumite zone ale corpului, pentru a calma durerea sau pentru a amorți temporar o zonă. Terapia cu puls magnetic este nedureroasă și funcționează prin aplicarea unui semnal pulsat pe genunchi, care este plasat într-un câmp electromagnetic.

Tratament chirurgical. Medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală dacă durerea cauzată de gonartroză provoacă dizabilități și nu este ușurată cu tratament nechirurgical. Tratamentul chirugical în gonartroză poate fi de mai multe feluri: grefarea cartilagionosă (grefarea de noi celule cartilaginoase într-o zonă limitată), osteotomia și realinierea osoasă, protezarea articulară (înlocuirea articulației afectate cu una artificială). Intervenția chirurgicală este recomandată a se face înainte de apariția unor complicații precum pierderea masei musculare sau deformările articulare. La fel ca în toate intervențiile chirurgicale, există unele riscuri și posibile complicații, pe care medicul le va lua în discuție înainte de operație.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Annals of Internal Medicine - Effectiveness of Curcuma longa Extract for the Treatment of Symptoms and Effusion-Synovitis of Knee Osteoarthritis
https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M20-0990
1. Studiul „Effectiveness of Curcuma longa Extract for the Treatment of Symptoms and Effusion–Synovitis of Knee Osteoarthritis”, apărut în Annals of Internal Medicine (2020) DOI: 10.7326/M20-0990, autori: Zhiqiang Wang et al.
Orthoinfo - Arthritis of the Knee
https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/arthritis-of-the-knee/

 


Te-ar mai putea interesa si...

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0