Tratamentul medicamentos in gonartroza

Tratamentul medicamentos în gonartroză cuprinde mai multe clase de medicamente care pot fi administrate sistemic, intraarticular sau topic, deci local. Iată despre ce este vorba!

Gonartroza este o boală cronică, pe termen lung, care nu se vindecă, tratamentul fiind un instrument prin care pacientul să își țină sub control durerea și alte simptome ale afecțiunii. Având în vedere că acest tratament se adresează unui pacient cu o afecțiune cronică, trebuie foarte bine puse în balanță riscurile și beneficiile. 

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Tratamentul gonartrozei poate fi non-medicamentos sau medicamentos 

Tratamentul în gonartroză include terapie non-medicamentoasă (care include educarea pacientului despre ce măsuri de stil de viață poate lua) și terapie medicamentoasă. Exercițiile fizice specifice pentru gonartoză mențin intervalul de mișcare și măresc capacitatea tendoanelor și mușchilor de a absorbi stresul în timpul mișcării articulațiilor, încetinind evoluția bolii. Exercițiile de întindere trebuie făcute zilnic, iar exercițiile în apă se pot dovedi, de asemenea, utile.

Tratamentul medicamentos în gonartroză este un adjuvant al celui bazat pe exerciții fizice. Un pacient cu artroză, dar fără alte boli asociate cardiovasculare, afecțiuni ale tractului gastrointestinal superior (afecțiuni actuale sau din trecut) sau boli renale cronice reprezintă un pacient care are mai multe opțiuni terapeutice decât un altul cu boli asociate.

Tratamentul medicamentos indicat în gonartroză

Prima clasă de medicamente care este folosită pentru controlul durerii în artroză genunchiului este cea a analgezicelor de tip paracetamol. La acestea se adaugă antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), care se folosesc la scară largă pentru efectul lor împotriva inflamației și a durerilor articulare.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

Având în vedere că, de cele mai multe ori, pacienții cu artroză care recurg la un astfel de tratament sunt vârstnici care au frecvent și alte boli asociate, trebuie ținut cont de reacțiile adverse pe termen scurt și lung asociate administrării de antiinflamatoare nesteroidiene.

Pentru limitarea efectelor adverse, se recomandă folosirea celei mai mici doze la care pacientul are efect benefic și perioada cea mai scurtă cu putință a acestui tratament. De asemenea, se recomandă asocierea medicației de protecție gastrică la pacienții cu risc gastrointestinal.

Precauție se cere și în cazul persoanelor cu afectare renală cronică. Recomandarea se face de către medicul specialist, în mod individual, după luarea în considerare a beneficiilor și riscurilor.

Lipsite de reacțiile adverse gastrointestinale ale antiinflamatoarelor nesteroidiene clasice sunt medicamentele AINS COX-2 specifice. Dar, având în vedere că întotdeauna trebuie să fie luată în discuție o balanță clară între riscuri și beneficii, cât și faptul că studiile de lungă durată au arătat apariția evenimentelor cardiace la utilizarea îndelungată a acestor medicamente, se impune prudență în folosirea acestora la pacienții vârstnici și cu patologie asociată.

Antialgicele

Antialgicele de tip tramadol, din clasa opioidelor, pot fi folosite pe perioade scurte în cazul durerilor artrozice mari, care nu au cedat la celelalte clase de medicamente administrate în doză adecvată și pe perioada corespunzătoare. În acest caz, tratamentul trebuie inițiat și continuat cu monitorizarea atentă a pacienților și cu indicații clare în ceea ce privește modul în care acesta se întrerupe.

Relaxantele musculare

Relaxantele musculare (ciclobenzaprină, metaxalonă) calmează durerea care apare în mușchii încordați prin încercarea de a susține articulațiile la persoanele cu gonartroză. Pentru vârstnici, însă, aceste medicamente pot să nu fie potrivite, deoarece pot provoca mai multe efecte adverse.

Corticosteroizii orali

Corticosteroizii orali nu trebuie administrați pe termen lung. Administrarea intraarticulară poate contribui la reducerea durerii pe termen scurt și la creșterea flexibilității articulațiilor la unii pacienți.

Injecțiile cu acid hialuronic

Formulările de acid hialuronic pot fi injectate în genunchi o dată la 6 luni și oferă o oarecare calmare a durerii la unii pacienți pentru perioade prelungite de timp. Un tratament înseamnă între una și cinci injecții săptămânale. Injecțiile cu acid hialuronic se dovedesc eficiente pentru multe persoane, însă pentru pacienții cu osteoartrită severă eficiența poate fi limitată.

Ce suplimente pot fi recomandate pacienților cu gonartroză?

Suplimentele nutritive de tipul condroitin-sulfatului (condroitina este o componentă importantă a cartilajului articular), glucozamin-sulfatului (glucozamină) sau amestecurilor de uleiuri vegetale din soia și avocado sunt produse lipsite de toxicitate, toleranța lor este bună, dar nu trebuie uitat că efectul benefic apare după un timp mai îndelungat de administrare.

Suplimentarea cu vitamina D3 ar putea încetini progresia artrozei, arată unele cercetări, așa că pacienții care suferă de dureri articulare pot încerca, la recomandarea medicului, acest tip de suplimente. La nivel molecular, forma activată a vitaminei D (1α,25(OH)2D3) joacă un rol în încetinirea degenerării cartilajului articular. 

Vitamina D3 se atașează de receptorii care îi corespund, declanșând o serie de semnale care duc la hipertrofia/dezvoltarea excesivă condrocitelor (celulelor cartilaginoase mature). Lipsa vitaminei D3 este un factor de risc pentru artroză, iar persoanele cu o grosime redusă a cartilajului sunt mai predispuse să aibă o lipsă de vitamina D3 în organism.

Alți cercetătorii spun că rolul suplimentării cu vitamina D3 în tratamentul sau în prevenția artrozei genunchiului rămâne nesigur și că este nevoie de mai multe studii pe această temă, care să investigheze rolul vitaminei D3 în regenerarea cartilajului articular, pentru a se ajunge la concluzii mai clare. De-a lungul timpului, vitamina D3 a fost asociată cu regenerarea cartilajului în cazul celor care suferă de artroză, însă mecanismul exact al acestui proces nu a fost bine definit.

Campanie DOC-Time RMN

Tratamente potențiale pentru gonartroză

Unele cercetări au arătat că injecțiile cu plasmă bogată în trombocite sunt superioare acidului hialuronic pentru ușurarea durerii, însă nu modifică progresia bolii. Alte cercetări sugerează că terapia cu celule stem mezenchimale pentru repararea cartilajului dă rezultate pozitive în gonartroză, dar această abordare este considerată experimentală, cu dovezi limitate.

Și anticorpii monoclonali împotriva factorului de creștere a nervilor sunt testați ca tratament pentru durerea cronică asociată cu gonartroza, dar este nevoie de studii științifice ample pentru a se ajunge la concluzii mai clare.

În concluzie, există diverse abordări pentru tratamentul gonartrozei, și fiecare pacient în parte va primi un tratament adecvat pentru starea lui și în funcție de ce alte boli mai are. Deși gonartroza nu se vindecă, respectarea tratamentelor indicate de medic contribuie la ținerea sub control a bolii și la o calitate cât mai bună a vieții pacientului.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Osteoarthritis (OA)
https://www.msdmanuals.com/professional/musculoskeletal-and-connective-tissue-disorders/joint-disorders/osteoarthritis-oa#v906202
NCBI - Recent advances in the treatment of osteoarthritis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7199286/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0