Ce suplimente nutritive sa ai in vedere daca suferi de gonartroza

Numeroase cercetări, dar și dovezi anecdotice, sugerează că anumite suplimente alimentare pot să ajute la calmarea durerii și la redobândirea gamei de mișcări în cazul persoanelor cu gonartroză.

Gonartroza este o boală complexă, cu multe fațete, astfel că nu există un singur tratament care să funcționeze în toate cazurile, deși în ultimii ani s-au dezvoltat multe opțiuni terapeutice care sunt acum la îndemâna pacienților pentru a-și gestiona afecțiunea.

Tratamentele nu vindecă gonartroza, dar țin sub control simptomele

Astfel, există și sunt în cercetări în continuare tratamente¹ care vizează cartilajul articular, terapii regenerative cu celule stem, terapii care se adresează osului subcondral, tratamente care vizează mediatorii și căile inflamatorii, tratamente care abordează durerea sau care vizează îmbătrânirea.

Campanie DOC-Time RMN

Pe lângă tratamentele indicate de medicul curant, pacientul cu gonartroză poate lua în calcul și unele suplimente alimentare ca terapie adjuvantă. Gonartroza nu se vindecă, deci toate remediile sunt numai pentru a ușura simptomatologia pacientului.

Există o mulțime de suplimente naturale pentru gonartroză, de la glucozamină și condroitină la curcumină, promovate ca fiind de ajutor în calmarea durerii de genunchi și în combaterea rigidității articulare. Înainte de a încerca oricare dintre aceste suplimente, chiar dacă sunt naturale, e important ca pacientul să ceară sfatul medicului, deoarece unele pot avea efecte secundare sau pot interfera cu medicamentele.

Suplimente pentru gonartroză care pot ușura simptomele bolii

Unele cercetări științifice, precum și dovezile anecdotice sugerează că există o serie de suplimente alimentare care le-ar putea fi utile pacienților cu gonartroză. Iată despre ce este vorba:

Curcumina și resveratrolul

Suplimentele nutritive pe baza de curcumină² și de resveratrol au o gamă variată de acțiuni antiinflamatoare. Curcumina este o substanță care se găsește în turmeric. Sursele de resveratrol includ strugurii, vinul, fructele de pădure, arahidele și ciocolata neagră.

Turmericul și, prin urmare, substanța activă (curcumina) au început să fie analizate în laborator în ultimii 30 de ani, iar proprietățile lor au fost studiate apoi la oameni, pentru a vedea care sunt efectele asupra inflamației din organism și a osteoartritei, în special. Studiile au arătat rezultate promițătoare în ceea ce privește efectele asupra osului și cartilajului.

Acizii grași Omega-3

Și acizii grași Omega 3 pot avea un spectru larg de acțiuni antiinflamatoare. Studiile au arătat că persoanele cu poliartrită reumatoidă cărora li s-au administrat mari doze de acizi grași Omega-3 DHA și EPA au reușit să își reducă doza de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. În cadrul acestor studii, oamenii luau de regulă până la 2-4 grame de acizi grași zilnic.

Dacă vrei să încerci aceste suplimente, cere sfatul medicului, pentru a afla care sunt dozele recomandate. Dacă se iau în doze prea mari pe termen lung, aceste suplimente pot provoca greață, indigestie și diaree sau constipație.

Glucozamina

Efectele glucozaminei nu se văd, de regulă, decât după aproximativ 6 luni de folosire, raportează persoanele care o folosesc sub formă de suplimente pentru gonartroză. Efectele benefice ale substanței includ reducerea durerii, reducerea redorii articulare (acea rigiditate resimțită mai ales dimineața), îmbunătățirea funcției de mișcare și reducerea zonelor umflate. 

Însă, în ciuda popularității ei, glucozamina a avut rezultate neconcludente în unele studii clinice la care au participat persoane cu artroză, deși alte studii au indicat faptul că glucozamina poate încetini progresia artrozei. Să nu uităm că glucozamina este necesară pentru sănătatea și pentru menținerea cartilajului și pentru menținerea altor structuri articulare și are proprietăți antiinflamatoare atunci când este luată ca supliment alimentar.

Tămâia indiană (Boswellia serrata)

Boswellia serrata (tămâia indiană) este un extract folosit din timpuri străvechi ca remediu pentru artrită. Se pare că extractul de Boswellia³ scade inflamația și contribuie la sănătatea articulațiilor. De asemenea, extractele de Boswellia stimulează activitatea antiinflamatoare, acolo unde inflamația cronică este prezentă. Prin faptul că opresc acțiunea citokinelor pro-inflamatoare, extractele de Boswellia pot ajuta la controlul artrozei și la reducerea deteriorării articulațiilor.

Gheara diavolului (Harpagophytum procumbens)

Această plantă pare să reducă durerea în caz de artroză, fie că este administrată singură, fie în combinație cu antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Unele cercetări au arătat că, după 4 luni de tratament, suplimentele pentru artroză cu Gheara diavolului  funcționează aproape la fel de bine ca un medicament folosit pentru tratarea acestei boli în ceea ce privește durerea de genunchi.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Studiul a folosit un produs obținut din pudră de Gheara diavolului, iar la sfârșitul perioadei de studiu, unii participanți au putut să își reducă dozele de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și de medicamente antialgice (pentru reducerea durerii).

Pycnogenolul

Se crede că pycnogenolul, un extract de scoarță de pin, are proprietăți antiinflamatorii. O revizuire sistematică a constatat că există dovezi științifice limitate despre potențialele efectele benefice ale acestui extract, însă ar putea fi luat în considerare ca remediu cu administrare de câteva luni la rând.

Studiile arată o oarecare reducere a durerii și o îmbunătățire a funcției de mișcare a genunchiului dacă se iau tablete de 50 mg zilnic timp de trei luni. Efectele secundare pot include tulburări de stomac și simptome sporite ale bolilor autoimune, așa că trebuie neapărat cerut sfatul medicului înainte de a se administra acest supliment pentru gonartroză.

S-adenozil-L-metionina (SAMe)

SAMe este o substanță pe care corpul o produce în mod natural, dar este utilă în gonartroză sub formă de suplimente? Studiile privind suplimentele de SAMe pentru osteoartrită au avut rezultate mixte. Unele au descoperit că sunt la fel de eficiente ca antiinflamatoarele nesteroidiene în ușurarea durerii și a funcției articulare, dar altele nu au arătat niciun beneficiu. 

Deși S-adenozil-L-metionina este în general un supliment sigur de administrat, ar putea fi riscant pentru persoanele cu tulburare bipolară sau care au sistemul imunitar compromis și poate interacționa cu anumite medicamente, inclusiv antidepresive și levodopa (tratament pentru boala Parkinson).

Cum știi ce supliment ar trebui luat pentru gonartroză?

Deși există multe suplimente alimentare care ar putea funcționa ca adjuvante în terapia gonartrozei, nu se știe ce anume funcționează și la cine, dar se pot face încercări. Important este ca orice suplimente alimentare va testa pacientul cu gonartroză, acesta să ceară mai întâi sfatul medicului curant, pentru a se asigura că acele suplimente nu îi fac mai mult rău decât bine.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Recent advances in the treatment of osteoarthritis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7199286/
1. Studiul „Recent advances in the treatment of osteoarthritis”, Version 1. F1000Res. 2020; doi: 10.12688/f1000research.22115.1, autori: Susanne Grässel, Dominique Muschter
BMJ Journals - Therapeutic effects of turmeric or curcumin extract on pain and function for individuals with knee osteoarthritis: a systematic review
https://bmjopensem.bmj.com/content/7/1/e000935
2. Studiul „Therapeutic effects of turmeric or curcumin extract on pain and function for individuals with knee osteoarthritis: a systematic review”, apărut în BMJ Open Sport & Exercise Medicine, 2021, 7:e000935. doi: 10.1136/bmjsem-2020-000935, autori: Paultre K, Cade W, Hernandez D, et al.
NCBI - Effectiveness of Boswellia and Boswellia extract for osteoarthritis patients: a systematic review and meta-analysis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7368679/
3. Studiul „Effectiveness of Boswellia and Boswellia extract for osteoarthritis patients: a systematic review and meta-analysis”, apărut în BMC Complement Med Ther, 2020, doi: 10.1186/s12906-020-02985-6, autori: Ganpeng Yu et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0