In ce consta tratamentul chirurgical in coxartroza

Numită uneori și boală degenerativă a articulațiilor, artroza este o afecțiune comună, pe care mulți oameni o fac la vârsta a doua sau la vârsta a treia. Artroza poate să apară în orice articulație din corp, însă cel mai adesea, ea afectează articulațiile care susțin greutatea corpului, cum ar fi șoldul (caz în care vorbim de coxartroză) ori genunchii (în acest caz, este vorba de gonartroză).

Ce cauzează artroza?

Există mai mulți factori care cresc predispoziția unei persoane de a dezvolta artroza. Printre aceștia, sunt Aceștia includ:

Ereditatea

Unii oameni au un defect moștenit la una dintre genele responsabile de producerea cartilajului. Acest lucru implică o anomalie la un cartilaj, ceea ce duce la o deteriorare mai rapidă a articulațiilor. Persoanele născute cu anomalii articulare sunt mai predispuse să dezvolte artroza, iar cei născuți cu o anomalie a coloanei vertebrale (cum ar fi scolioza sau curbura coloanei vertebrale) au mai multe șanse de a dezvolta osteoartrita coloanei vertebrale.

Obezitatea 

Obezitatea crește riscul de artroză a genunchiului, șoldului și coloanei vertebrale. Menținerea greutății ideale sau pierderea excesului de greutate poate ajuta la prevenirea  artrozei acestor zone sau la scăderea ratei de progresie odată ce artroza este instalată.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Accidentările

Leziunile contribuie la dezvoltarea artrozei. De exemplu, sportivii care au leziuni legate de genunchi pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta artroză la genunchi. În plus, persoanele care au suferit o leziune gravă a spatelui pot fi predispuse să dezvolte artroza coloanei vertebrale. Persoanele care au avut un os rupt în apropierea unei articulații sunt predispuse să dezvolte artroză în acea articulație.

Utilizarea excesivă a articulațiilor

Folosirea excesivă a anumitor articulații crește riscul de apariție a artrozei. De exemplu, persoanele care lucrează la locuri de muncă care necesită îndoirea repetată a genunchiului prezintă un risc crescut de a dezvolta artroza genunchiului.

Alte boli care te predispun la artroză

Persoanele cu artrită reumatoidă, al doilea cel mai frecvent tip de artrită, sunt mai predispuse să dezvolte artroză. În plus, anumite afecțiuni rare, cum ar fi supraîncărcarea cu fier sau excesul de hormon de creștere, cresc riscul de a dezvolta artroză.

Tratamentul chirurgical în coxartroză (artroza șoldului)

În funcție de starea articulației șoldului, medicul îți poate recomanda intervenția chirurgicală dacă durerea artrozică îți provoacă dizabilitate, este chinuitoare și nu este calmată de metodele nonchirurgicale de tratament.

Tratamentele conservatoare ale proceselor inflamatorii și degenerative de la nivelul articulatiei soldului  nu elimină si cauza acestora, au un efect temporar și efecte secundare semnificative,limitând indicațiile pentru utilizarea lor pe termen lung. Endoproteza este capabilă să rezolve permanent problema și să asigure funcționarea normală a articulației

Iată ce opțiuni există pentru pacienții cu coxartroză avansată, care au nevoie de intervenție chirurgicală:

Osteotomia

Procedura înseamnă rezecția unui os, făcută în scop terapeutic. Fie capul femurului, fie acetabulul (acea cavitate în care se articulează capul femurului) este tăiat și realiniat pentru a lua presiunea exercitată pe articulația șoldului. Procedura aceasta este folosită doar rareori pentru a trata coxartroza, așa că este bine să știi că există și alte metode chirurgicale. Osteotomia este folosită pentru a alinia, deci, în mod corespunzător oasele și pentru a reduce frecarea dintre acestea.

Protezele de resurfatare

Termenul folosit de experții americani este "hip resurfacing". În această procedură de înlocuire a șoldului, osul deteriorat și cartilajul degradat din acetabul sunt îndepărtate și înlocuite apoi cu un înveliș de metal. Capul osului femural nu este eliminat, în schimb, el este acoperit cu un strat de metal.

Înlocuirea totală a șoldului sau artroplastia

Este procedura prin care se înlocuiește articulația șoldului cu o structură artificială (proteză de șold). Astfel, medicul va îndepărta atât acetabulul distrus, cât și capul femural afectat de boală și apoi va poziționa noile suprafețe articulare (din metal, plastic sau ceramică), pentru a restabili funcția articulației șoldului.

Chiar dacă este o intervenție chirurgicală majoră, operația de înlocuire a șoldului este considerată mai puțin invazivă în comparație cu cea prin care se înlocuiește genunchiul, iar pacienții se recuperează mai ușor de pe urma operației la sold.

În timpul operației se inseră implanturi de înaltă calitate care sunt neutre si perfect compatibile cu organismul. Chirurgia de șold se efectuează sub anestezie generală sau rahianestezie. În timpul înlocuirii parțiale de șold, chirurgul îndepărtează capul femural și gâtul, care este înlocuit de proteză.

Dacă chirurgul ortoped efectuează o înlocuire completă a articulatiei coxofemurale, împreună cu proteza femurală se efectuează si o înlocuire a întregii suprafețe articulare. În perioada postoperatorie, pacienții vor efcetua proceduri de  reabilitare completă pentru a reveni la un stil de viață normal.

Confrom  Bethesda Orthopaedic Institute, cea mai  avansată tehnologie de protezare a soldului se poate realiza prin metoda  „SUPERPATH™” asistată percutanat, care implică salvarea mușchilor și tendoanelor din jurin timpul  intervenției chirurgicală de înlocuire totală a șoldului. Această tehnică construiește un implant tradițional de șold pe loc, fără a tăia mușchi sau tendoane. În plus, acest lucru se face fără a fi nevoie de  luxarea șoldului în timpul intervenției chirurgicale, un element comun tuturor celorlalte tehnici chirurgicale de înlocuire a șoldului.

Popularitatea și concentrarea considerabilă a pacientului asupra înlocuirii șoldului minim invazive trebuie luate în considerare în ceea ce privește ceea ce este important. Înlocuirea șoldului în forma sa tradițională este  fiabilă. Ceea ce este cu adevărat important este să se permită pacienților mișcare nerestricționată după operație și să se permită întărirea nerestricționată a mușchilor după intervenție chirurgicală. De asemenea, este important să poți vedea și proteja mușchii majori din jurul articulației și să fii sigur că componentele se potrivesc și sunt bine așezate, fără a rupe osul. Dacă acest lucru este realizat, pacienții se vor recupera rapid și sigur.

Protecția șoldului SUPERPATH™ este o nouă tehnică care utilizează capsulotomia superioară care permite implantarea componentelor totale ale șoldului sub vedere directă printr-o singură incizie. Tehnica permite recuperarea care este la fel de rapidă ca o abordare mini-posterioară în timp ce conferă stabilitate articulației șoldului, care este egală cu alte expuneri care păstrează capsula articulației șoldului posterioară și rotatorii externi scurti. Acest lucru are ca rezultat o recuperare foarte rapidă, fără restricții. Avantajele sunt:

  • Timpi de recuperare mai scurti
  • Fără limitări de activitate
  • Mai puțină durere
  • Scăderea luxației
  • Mai puține cicatrici
  • Senzație de șold mai naturală

În plus, această abordare supercapsulară poate fi ușor convertită în abordări mini sau standard mai utilizate pe scară largă în timpul intervenției chirurgicale. Astfel, incizia nu obligă chirurgul să facă compromisuri în intervenția chirurgicală, mai ales dacă reconstrucția este deosebit de dificilă.

Deși există multe modalități de a accesa articulația șoldului pentru a efectua o înlocuire totală a șoldului, această metodă este una dintre cele mai sigure și mai eficiente modalități de a păstra și proteja toate structurile importante din jurul articulației șoldului și de a facilita atât recuperarea timpurie, cât și pe termen lung. funcţie.

Tratamentul chirurgical poate îmbunătăți calitatea vieții pacientului cu artroză

Operația de înlocuire a șoldului (de protezare) poate îmbunătăți calitatea vieții pacientului. Uneori, sunt posibile și complicații, iar cea mai frecventă complicație este dislocarea șoldului. Pacientul trebuie să respecte indicațiile post-operatorii și recomandările medicului, trebuie să își îngrijească și să își protejeze zona operată, pentru a reduce riscul de dislocare a șoldului recent operat.

Potrivit unei statistici de la University of Washington, rata de succes pe 10 ani pentru operațiile de înlocuire a șoldului este mai mare de 90%. Pentru pacienții care sufereau de ani buni de coxartroză, operația la șold poate fi o etapă importantă, care le poate schimba viața.

Mare atenție, însă: cel mai mare risc este că pacientul să dezvolte o complicație gravă: tromboză venoasă profundă, iar rezultatul poate fi embolia pulmonară.

În ce condiții se recomandă fiecare procedura chirurgicală

Artroplastia sau înlocuirea totală a șoldului poate fi indicată dacă articulația este sever afectată. Operația de osteotomie poate fi indicată în formele mai puțin severe de coxartroză. În această procedură, se taie și se repoziționează suprafețele articulației, într-un mod în care se permite apoi părții sănătoase a articulației șoldului să poată susține mare parte din greutatea corpului.

Ce trebuie să știi despre recuperarea după intervenția chirurgicală

După oricare tip de intervenție chirurgicală la care este supus pacientul cu coxartroză, există și o perioadă de recuperare. Timpul de recuperare și de reabilitare depinde, deci, de tipul operației.

Medicul specialist poate recomanda fizioterapie pacientului, pentru a-l ajuta să redobândească rezistență în zona șoldului și pentru a-și recăpăta mobilitatea articulației. După procedură, pacientul va fi nevoit să folosească un baston, să meargă cu ajutorul cârjelor sau să folosească un cadru pe o anumită perioada de timp.

Pacientul începe, de la caz la caz, să lucreze împreună cu un fizioterapeut, care îl poate ajuta să își recupereze mai repede funcția noului șold. În 24 de ore de la operația de artroplastie, pacientul va reuși să facă un număr mic de pași. Pentru că primește medicamente contra durerii, primii pași făcuți nu vor fi atât de dureroși, însă activitatea necesită un anumit efort din partea pacientului. Acesta va fi externat din spital la 3 sau 4 zile după operație, iar apoi va continua să facă ședințe de fizioterapie, preț de câteva săptămâni.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

https://www.cdc.gov/arthritis/basics/osteoarthritis.htm

American Academy of Orthopaedic Surgeons - https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/osteoarthritis-of-the-hip/

https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/hip-replacement-surgery

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0