Care sunt factorii favorizanti (generali si locali) in gonartroza

În ceea ce privește factorii favorizanți pentru artroză, există unii precum ereditatea, vârsta sau genul, care nu pot fi influențați. Alți factori, însă, depind de fiecare persoană în parte să îi țină sub control.

Factori favorizanți locali în gonartroză

În ceea ce privește factorii favorizanți locali, există două situații care predispun la artroză: solicitarea anormală a unor articulații normale din punct de vedere anatomic și solicitarea normală a unor țesuturi și structuri modificate din punct de vedere anatomic.

Prima situație înseamnă în general activitatea sportivă intensă. Sportivii de performanță fac artroză la articulațiile mari cum ar fi genunchii și șoldurile, boală care apare mai devreme decât la persoanele care nu au o activitate sportivă atât de intensă.

Campanie DOC-Time RMN

Solicitarea anormală a articulațiilor normale înseamnă și eforturile fizice repetate legate de activitatea profesională (așa-numita artropatie ocupațională). Persoanele care, prin natura meseriei, stau mult timp într-o poziție nefiziologică, cum sunt cele care lucrează de exemplu în parchetări, faianțări etc. au un risc mai mare să dezvolte artroză. În aceste cazuri, se recomandă măsuri de protejare a articulației afectate.

Factorii favorizanți generali pentru gonartroză

În cazul gonartrozei, există, cum spuneam, o serie de factori favorizanți care nu pot fi influențati, precum ereditatea, vârsta și genul unei persoane. Aceștia sunt:

Istoricul familial de gonartroză

Gonartroza este uneori ereditară, adică se întâlnește la persoane din aceeași familie. Dacă părinții sau frații cuiva suferă de gonartroză, și persoana respectivă este mai predispusă să facă această boală, deși nu se cunoaște cauza pentru care boala se moștenește în familie. Unele mutații genetice ar putea face o persoană mai susceptibilă să dezvolte gonartroză, dar afecțiunea ar putea fi cauzată și de anomaliile moștenite ale formei oaselor care înconjoară articulația genunchiului.

Vârsta înaintată

Gonartroza este în mod direct legată de uzură și de distrugerea articulațiilor. Boala devine tot mai frecventă de la o anumită vârstă încolo. Potrivit cercetătorilor, mai mult de o treime dintre adulții cu vârste de peste 65 de ani au simptome de artroză. Deși adulții de orice vârstă pot să dezvolte gonartroză, prevalența afecțiunii crește rapid începând cu vârsta de 45 de ani și continuă să crească după această vârstă.

Acest lucru se întâmplă deoarece articulațiile genunchilor se confruntă cu uzura și cu distrugerea cartilajului, care se subțiază progresiv și devine mai puțin flexibil, făcând articulația mai predispusă la artroză.

Genul feminin

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să dezvolte gonartroză. Deși boala afectează atât femei cât și bărbați, se pare că este mai frecventă, după vârsta de 55 de ani, la femei.

Cu toate acestea, riscul de a dezvolta gonartroză se poate reduce prin controlul factorilor care țin de stilul de viață, cum ar fi:

Suprasolicitarea

Având în vedere că folosirea excesivă a articulațiilor poate duce la gonatroză, riscul poate fi scăzut prin atenția acordată acestui aspect. Există, de exemplu, acele leziuni ale articulațiilor de tip repetitiv, cauzate de muncă sau de sport (la adulții tineri, leziunea genunchiului crește riscul de gonartroză în viitor de aproximativ șase ori). Persoanele cu anumite ocupații, care fac des mișcări cum ar fi îngenuncherea, ghemuirea sau ridicarea de greutăți mari, sunt mai susceptibile să facă gonartroză din cauza presiunii constante asupra articulației.

Obezitatea

Printre elementele conectate cu gonartroza, unul trebuie în mod deosebit subliniat și anume obezitatea. S-a pus problema dacă artroza, prin reducerea mobilității și prin apariția sedentarismului pe care le determină, favorizează creșterea în greutate sau dacă, din contră, obezitatea favorizează apariția și agravarea artrozei.

Asocierea dintre obezitate și artroză este mai evidentă la femei – în cazul acestora, gonartroza bilaterală este forma de artroză cea mai evidentă clinic. Însă toți pacienții cu gonartroză și obezitate ar trebui să între într-un program de educație alimentară pentru a-și reduce greutatea corporală. O scădere în greutate cu 5-10 kilograme reduce semnificativ durerile articulare și îmbunătățește mobilitatea articulară a pacienților.

Postura

Faptul că o persoană stă așezată sau stă în picioare având o postură incorectă îi poate solicita articulațiile, iar acest lucru, mai departe, crește riscul de artroză.

Alte boli

Persoanele cu poliartrită reumatoidă, al doilea cel mai frecvent tip de artrită, au un risc mai mare de gonartroză. Și pacienții cu tulburări metabolice, cum ar fi supraîncărcarea cu fier sau excesul de hormon de creștere sunt mai susceptibili să facă gonartroză.

Se poate preveni gonartroza?

În principiu, cu cât o persoană înaintează în vârstă, cu atât are un risc mai mare de a face gonartroză, din cauza uzurii naturale a cartilajului. Așadar, nu se poate spune că gonartroza poate fi prevenită în totalitate. Ce se poate face, însă, este să se scadă presiunea zilnică asupra articulațiilor, situație care contribuie la reducerea riscului de boală.

Menținerea unei greutăți normale este una dintre cele mai bune măsuri care pot fi luate în încercarea de a preveni gonartroza, prin scăderea presiunii asupra articulațiilor. Dacă o persoană este supraponderală (are câteva kilograme în plus) sau obeză (are multe kilograme în plus) și nu știe cum să revină la greutate normală, e indicat să ceară sfatul medicului de familie.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Un stil alimentar cu mai multe legume, leguminoase, fructe și proteine slabe și mai puține grăsimi animale și zahăr ajută la scăderea în greutate. Efectul este sporit de activitatea fizică efectuată regulat. Atenție, în cazul persoanelor cu obezitate, poate fi mai sigur ca mai întâi să piardă câteva kilograme cu ajutorul alimentației, și ulterior să introducă și mișcarea în rutina lor. Un adult are nevoie de măcar două ore și jumătate de mișcare moderată pe săptămână: mers pe jos în pas vioi, mers pe bicicletă, înot etc.

Deși sportul este indicat pentru păstrarea sănătății și pentru prevenirea gonartrozei, este la fel de important să nu se exagereze cu eforturile, să se respecte perioada de încălzire corectă de dinainte de activitatea sportivă și să se acorde atenție eforturilor din viața de zi cu zi.

Înainte de a începe o activitate sportivă, se vor face 5-10 minute de încălzire, cu exerciții de stretching (întinderi, rotiri, îndoiri) efectuate cu blândețe. De asemenea, în ceea ce privește eforturile din viața de zi cu zi, cum ar fi căratul sacoșelor de cumpărături, e nevoie de mici schimbări. În loc să se ducă greutatea în mâini, e mai indicat ca acele greutăți să fie transportate cu un căruț sau troler, de exemplu.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BMC Musculoskeletal Disorders - Risk factors and the natural history of accelerated knee osteoarthritis: a narrative review
https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12891-020-03367-2
Studiul „Risk factors and the natural history of accelerated knee osteoarthritis: a narrative review”, apărut în BMC Musculoskelet Disord 21, 332 (2020). https://doi.org/10.1186/s12891-020-03367-2, autori: Driban, J.B., Harkey, M.S., Barbe, M.F. et al. 
BMJ Journals - Risk of knee osteoarthritis after different types of knee injuries in young adults: a population-based cohort study
https://bjsm.bmj.com/content/54/12/725
Studiul „Risk of knee osteoarthritis after different types of knee injuries in young adults: a population-based cohort study”, apărut în British Journal of Sports Medicine 2020, 54:725-730, autori: Snoeker B., Turkiewicz A., Magnusson K., et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0