Factorii de risc implicati in aparitia osteonecrozei

Osteonecroza reprezinta consecinta afectarii circulatiei vasculare la nivel osos care duce la necroza tesutului. Osteonecroza genunchiului a fost impartita in doua entitati distincte: osteonecroza spontana a genunchiului (SPONK) si osteonecroza secundara.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Ce este osteonecroza si ce cauze are

In osteonecroza, leziunea se poate extinde la platoul subcondral si duce la prabusirea segmentului necrozat si, in consecinta, la artroza secundara. Dintre articulatiile la care poate aparea osteonecroza, genunchiul se afla pe locul al doilea, pe primul loc in ceea ce priveste frecventa aparitiei osteonecrozei aflandu-se articulatia soldului.

 

Din numarul total de pacienti care fac osteonecroza, aproximativ 10% din cazuri de osteonecroza apar la nivelul genunchiului.

Factorii cauzatori

- Traumatismele pot fi un factor cauzator al osteonecrozei la femeile cu varsta de peste 60 ani, care sunt diagnosticate cu osteoporoza. Osul osteoporotic este mai susceptibil la microfracturi produse de traumatisme minore, ceea ce duce la acumularea de lichid in spatiul medular. Edemul intraosos determina o presiune crescuta in interiorul cavitatii maduvei, care poate conduce, la randul sau, la ischemie si necroza.

- O alta cauza posibila poate fi afectarea vascularizatiei la nivelul osului subcondral, avand ca rezultat ischemia si edemul osos. Edemul duce la o crestere a presiunii intraosoase care compromite si mai mult fluxul sanguin, accentuand astfel ischemia si necroza.

Factorii de risc sunt reprezentati de: 

•    tratamentul cortizonic, care duce la cresterea in marime a celulelor adipoase ce afecteaza circulatia sangvina si apare ischemia, 
•    lupus eritematos sistemic,
•    coagulopatii (deficitul de proteina C si S), 
•    consumul de alcool.
 

 

Cand apare osteonecroza si cum este diagnosticata

Osteonecroza spontana a genunchiului apare in mod tipic la persoane cu varsta mai mare de 55 ani, femeile sunt de trei ori mai frecvent afectate in comparatie cu barbatii, afectarea articulara este unilaterala, durerea debuteaza brusc si creste in intensitate atunci cand pacientul sta in picioare sau urca scarile. Durerea secundara osteonecrozei se accentueaza noaptea, spre deosebire de durerea artrozica.

Osteonecroza secundara apare la persoane de pana la 55 ani, femeile sunt afectate in aceeasi masura ca si in cazul osteonecrozei spontane, de multe ori sunt afectati ambii genunchi, dar pot fi afectate si alte articulatii. Durerea este una insidioasa, de lunga durata, pacientii au simptome si semne sugestive pentru lupus eritematos sitemic, de exemplu.

Diagnosticul este ghidat de semnele si simptomele de osteonecroza, de identificarea factorilor de risc asociati si confirmat prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) ori prin radiografie. 

 
 

Osteonecroza este o boala devastatoare, care poate duce la o forma in stadiu avansat de artroza a diverselor articulatii, inclusiv la nivelul genunchiului. Exista in total trei categorii de osteonecroza care afecteaza genunchiul, spun expertii:

  1. osteonecroza spontana a genunchiului (abreviata SONK sau SPONK)
  2. osteonecroza secundara
  3. si osteonecroza post-artroscopica.

 

Indiferent de categoriile de osteonecroza care afecteaza genunchiul, tratamentul acestei boli are drept obiectiv sa incetineasca opreasca progresia ei sau sa intarzie debutul unei forme de artroza (gonartroza) in stadiu final la nivelul genunchiului.

Chiar si asa, odata ce prabusirea substantiala a suprafetei articulare a avut loc sau odata ce au aparut semnele unei artrite degenerative, artroplastia la nivelul articulatiei este cea mai indicata optiune de tratament.

Osteonecroza spontana, numita si boala Ahlback

Osteonecroza spontana a genunchiului, numita si boala Ahlback, este rezultatul unei insuficiente vasculare catre o parte a genunchiului, rezultand in necroza si distrugerea osului afectat. Factorii de risc posibili care pot duce la dezvoltarea osteonecrozei la genunchi sunt:

  • Folosirea medicamentelor din clasa corticosteroizilor
  • Lupusul eritematos sistemic
  • Alcoolismul
  • Pancreatita
  • Siclemia (sau anemia cu celule in secera)
  • Artrita reumatoida
  • Boala Caisson
  • Boala Gaucher.

Ce simptome are osteonecroza la genunchi

Pacientul cu osteonecroza la nivelul genunchiului prezinta urmatoarele simptome:

  • debutul subit al durerii severe de genunchi, durerea creste in intensitate in timpul noptii si odata cu activitatea / efortul
  • efuziune (revarsare a lichidului articular)
  • ca urmare a durerii, gama de miscari este limitata
  • sensibilitate in zona condilului femural medial.

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0