Ce complicatii are gonartroza la persoanele care au trecut de 50 de ani

Gonartroza este diagnosticată de obicei la persoane de vârsta a doua sau a treia, iar boala poate avea numeroase complicații. Este important ca afecțiunea să fie ținută sub control cu ajutorul tratamentului, pentru a se menține cât mai mult calitatea vieții.

Osteoartrita genunchiului sau artroza genunchiului, cunoscută sub numele de gonartroză, se dezvoltă în timp, din cauza uzurii normale și a degradării articulațiilor ori din cauza unor traumatisme suferite anterior. Unele tratamente pot ajuta la reducerea simptomelor artrozei, însă niciun tratament nu poate încetini degradarea cartilajului, iar boala nu este reversibilă.

Dacă ai artroză la genunchi, uneori vei observa că îți este dificil să te miști, că îți este dificil să îndoi genunchiul, să urci și să cobori scările, ori să urci un deal, în parc. Această mobilitate redusă îți crește riscul de accidentare și riscul de traumatisme, cum ar fi faptul că te împiedici mai des sau chiar cazi. Dacă durerea și mobilitatea redusă sunt suficient de severe și nu răspund la alte tratamente, medicul îți poate recomanda o intervenție chirurgicală efectuată cât mai repede.

Complicații în gonartroză

Complicațiile care în goanrtroză apar la persoanele care trec de 50 sau 60 de ani pot include, printre altele:

  • descompunerea rapidă și completă a cartilajului, rezultând în condroliză (distrugerea țesutului cartilaginos), apărând, astfel, fragmente intraarticulare
  • necroza osului (osteonecroză), complicație care poate necesita o intervenție chirurgicală pentru a se îndepărta zona afectată a osului
  • fractură de oboseală sau fractură de stres (apar fracturi la nivelul oaselor, care se dezvoltă treptat, ca răspuns la traumatismele repetate)
  • o sângerare în interiorul articulației
  • infecție în interiorul articulației
  • deteriorarea sau ruptura tendoanelor și ligamentelor din apropierea articulației genunchiului, ceea ce duce la pierderea stabilității.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Gonartroza, sursă de anxietate și depresie

Pentru multe persoane trecute de 50 de ani, gonartroza este o sursă de durere cronică, o durere care pur și simplu extenuează pacientul și îi afectează viața. În plus, această durere cronică poate duce și la probleme din sfera anxietății și depresiei.

Un studiu a investigat ce asociere există între depresie, anxietate și artroză, iar oamenii de știință au descoperit că simptomele artrozei pot afecta în mod negativ sănătatea mentală a pacienților. Peste 40% dintre participanții la acel studiu au prezentat anxietate și depresie, ca rezultat al simptomelor artrozei.

În cadrul acestei cercetări, au fost evaluați pacienți cu artroză la nivelul membrelor inferioare, cărora li s-au aplicat chestionare. Participanții au fost apoi evaluați pe baza unui interviu clinic structurat, de către un psihiatru. În total, au fost investigate 42 de paciente, cu vârstă medie de 63,3 ani, iar prevalența anxietății sau a depresiei a fost de 40,7%. În plus, dizabilitățile au fost mai mari în cazul pacientelor cu depresie sau anxietate.

Cercetătorii au tras concluzia că există o relație puternică între sănătatea mintală, durere și dizabilitate și, prin urmare, medicii curanți ar trebui să adopte pentru pacienții cu artroză aceștia o abordare multidisciplinară pentru a ține sub control simptomele bolii și a le scădea riscul de anxietate și depresie.

Caută ajutorul unui psiholog dacă ai simptome de anxietate sau depresie

Un diagnostic de gonartroză poate fi, la început, compleșitor, iar faptul că apar complicații ale acestei boli poate îngreuna și mai mult situația. La fel ca mulți alți pacienți cu o afecțiune cronică, și persoanele care au gonartroză se pot simți anxioase sau deprimate. 

Dacă și tu suferi de gonartroză și te confrunți cu simptome de anxietate sau depresie, cere sfatul medicul de familie, care îți poate recomanda fie un psihoterapeut, fie un grup de pacienți care suferă de aceeași boală, cu care poți sta de vorbă despre provocările pe care le întâmpini.

Kilogramele în plus, factor de risc important pentru gonartroză

Artroza este o cauză de top a durerii și dizabilității în cazul persoanelor de vârste înaintate, care duce la o calitate redusă a vieții. În acest sens, cercetătorii au încercat să determine ce alte dovezi există în privința factorilor de risc pentru debutul durerii de genunchi și artrozei în cazul persoanelor de 50 de ani și celor trecute de 50 de ani.

Principalii factori asociați cu debutul durerii de genunchi au fost supragreutatea, obezitatea, sexul feminin, un traumatism anterior suferit la genunchi. Desigur, pe lângă aceștia, există și alți factori de risc asociați cu durerea de genunchi la pacienții de peste 50 de ani. Pentru a evita complicațiile la acest grup de vârstă, experții spun că obezitatea îndeosebi trebuie să fie o țintă importantă în prevenția dezvoltării durerii de genunchi și a complicațiilor care o pot însoți.

Ce alte complicații mai poate avea gonartroza?

Perturbarea somnului

Articulațiile dureroase pot face ca pacientul cu artroză să dezvolte tulburări de somn. Rigiditatea articulară și gama limitată de mișcare pot împiedica, de asemenea, persoana afectată să se simtă confortabil întinsă în pat.

Scăderea productivității

Persoanele de 50-60 de ani se află încă în câmpul muncii, iar dacă sunt afectate de artroză pot lipsi de la serviciu mai multe zile pe an din cauza durerilor articulare cronice. Gonartroza poate duce, de asemenea, la scăderea capacității de a efectua activități obișnuite de zi cu zi, cum ar fi îmbrăcatul sau treburile casnice.

E nevoie de tratament peste gestionarea gonartrozei

Deși gonartroza nu se vindecă, există tratamente care urmăresc să gestioneze simptomele și să îmbunătățească funcția, flexibilitatea și echilibrul articulațiilor. Exercițiile fizice sunt cheia pentru flexiblitate și păstarea unei greutăți corporale normale, însă trebuie urmate recomandările medicului legat de ce exerciții se pot face în siguranță.

Persoanele cu gonartroză trebuie să evite forme de mișcare precum alergarea, baschetul sau alte sporturi care pun presiune mare pe articulații și să se axeze pe exerciții de stretching (îndoiri, întinderi), mers pe jos, mers pe bicicletă, înot sau yoga.

Pentru a ușura durerile din gonartroză, pacienților li se recomandă acetaminofen sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul. Injecțiile cu corticosteroizi pot fi administrate direct în articulații pentru a ajuta la reducerea umflăturilor și ameliorarea durerii, iar injecțiile cu acid hialuronic pot oferi o amortizare suplimentară articulațiilor. Dacă alte tratamente nu funcționează, medicul poate sugera o intervenție chirurgicală pentru a înlocui articulațiile bolnave.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthdirect – Osteoarthritis
https://www.healthdirect.gov.au/osteoarthritis#complications
NCBI – Knee Osteoarthritis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507884/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0