Artroza soldului: simptome si complicatii

Artroza șoldului afectează multe persoane la nivel mondial, de aceea e bine să știi care sunt simptomele în coxartroză și ce complicații poate avea această afecțiune.

Din 1990 până în 2019, incidența globală (deci numărul de cazuri noi) a osteoartritei de șold numită și coxartroză a crescut de la 0,74 milioane la 1,58 milioane, reflectând o creștere totală de 115,40%. În ceea ce privește prevalența combinată a osteoartritei de șold și de genunchi, cercetări recente au indicat faptul că există peste 300 de milioane de cazuri la nivel mondial.

Tipuri de artroză și localizările bolii

Artroza este mai frecventă în cazul femeilor decât al bărbaților și poate fi primară sau secundară. Artroza primară este mai generalizată, afectează degetele, coloana vertebrală, șoldurile și genunchii. Cea secundară apare după o leziune sau inflamație la o articulație sau ca urmare a unei alte afecțiuni care poate afecta compoziția cartilajului, cum ar fi hemocromatoza. Artroza șoldului este în mică măsură asociată cu obezitatea sau cu traumatismele șoldului.

Recomandările Experților DOC

Clinic, coxartroza se manifestă prin dureri locale sau iradiate la nivelul crestelor iliace, feselor și genunchiului ipsilateral (de aceeași parte a corpului). Durerile sunt accentuate de mers, mai ales de urcatul și coborâtul scărilor. Rotația internă este prima afectată. În formele severe de coxartroză, pot apărea o scurtare a unui membru inferior, precum și poziții defectuoase ale piciorului. Este foarte important de diferențiat durerea generată de coxartroză de cea iradiată de la nivelul coloanei lombare.

Radiologic, afectarea în coxartroză poate fi: polară superioară (cea mai frecventă), medială (cea mai rară) sau concentrică (asociată în general cu artroza primitivă). Boala poate să se complice cu osteonecroză de cap femural, protruzia capului femural, bursită trohanteriană, afectarea genunchiului ipsilateral (de aceeași parte a corpului) sau contralateral (localizat în partea opusă).

Alte localizări posibile, dar mult mai rare ale procesului artrozic sunt:

Cotul

Artroza cotului apare fie posttraumatic, fie la persoanele care desfășoară activități manuale intense. În timp, apare limitarea mișcărilor sau chiar anchiloza cotului.

Piciorul

Cea mai frecventă localizare a artrozei la picior o reprezintă articulația metatarso-falangiană a halucelui (degetul mare de la picior), un proces degenerativ favorizat și de încălțămintea neadecvată. Subluxația primei falange și dezvoltarea osteofitelor generează halux valgus (monturi).

Umărul

Lipsa unor presiuni sau sarcini semnificative la acest nivel face ca artroza să apară doar excepțional la acest nivel.

Ce simptome are o persoană cu coxartroză?

Cele mai întâlnite simptome în coxartroză sunt durerea de șold și scăderea sau limitarea gamei de mișcări. De cele mai multe ori, artroza șoldului progresează lent și multe persoane încearcă să ignore semnele până când vor observa că activitățile de zi cu zi sunt afectate de faptul că nu își mai pot mișca șoldul așa cum ar fi normal.

Iată o listă cu simptome pe care le poate avea o persoană afectată de coxartroză:

Durere în zona șoldului, zona inghinală, în spate sau coapsă

Durerea și redoarea (rigiditatea) în zona inghinală, în zona feselor sau coapselor pot fi simptome de coxartroză. Durerea poate să radieze în jos, spre coapsă, și poate cauza chiar și durere de genunchi.

Mișcări limitate

În coxartroză, mișcările sunt limitate (rotația șoldului nu mai este atât de ușor de realizat). Artroza șoldului poate face foarte dificile anumite mișcări, cum ar fi depărtarea picioarelor, întinderea picioarelor (persoana afectată nu poate întinde un picior) sau situația în care pacientul nu poate să își rotească întregul picior în acea direcție (rotație internă).

Umflarea cronică a șoldului

Articulația afectată de coxartroză poate fi iritată și se umflă drept rezultat al fricțiunii dintre femur și acetabul.

Senzația că, în timpul mersului, șoldul trosnește

Articulația produce anumite zgomote articulare, iar acestea se numără printre simptomele de coxartroză.

Schiopătatul

Dacă o persoană începe să șciopăteze din cauza durerilor de șold, acesta poate fi un alt semn al coxartrozei.

Pierderea funcției articulației șoldului

Activitățile care implică aplecarea pot fi foarte dificile sau imposibil de realizat pentru cineva care suferă de coxartroză.

Rigiditate matinală sau după repaus

Șoldul poate să devină rigid după somn sau după o perioadă mai lungă de repaus. Pacienții cu coxartroză observă că durerea și rigiditatea articulară sunt frecvente dimineața, când se dau jos din pat, sau în momentele când se ridică de pe scaun, după o perioadă mai lungă în care au stat așezați.

Complicații în coxartroză

Pe lângă faptul că provoacă durere, există și multe alte moduri în care artroza șoldului poate afecta viața pacienților. Coxartroza poate duce la numeroase complicații, mai ales dacă nu este tratată corespunzător.

Perturbarea somnului

Din cauza durerii de șold, pacientul nu mai poate să doarmă bine noaptea, ceea ce va avea și alte efecte negative asupra stării sale de sănătate fizică și psihică.

Scăderea productivității

Pacientul se confruntă cu o reducere a productivității, nu mai poate îndeplini cu ușurință activitățile normale de zi cu zi, cum ar fi treburi casnice, îmbrăcat etc.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Creșterea în greutate

Printre complicațiile coxartrozei se numără și creșterea în greutate. Durerea și rigiditatea articulației șoldului scad dorința pacientului de a fi activ. Persoana afectată nu își mai dorește să facă mișcare, deoarece simptomele coxartrozei îi scad capacitatea de a face exerciții simple sau, pur și simplu, de a se deplasa. Lipsa activității fizice poate duce la acumularea kilogramelor nedorite.

Anxietate și depresie

Durerea cauzată de artroza șoldului poate afecta în mod negativ sănătatea mintală a pacienților, care pot dezvolta anxietate sau depresie.

Alte complicații

Alte complicații care pot să apară la o persoană cu coxartroză, de la caz la caz, includ osteonecroza de cap femural, fracturile de stres, sângerări sau infecție în articulația afectată, deteriorarea tendoanelor și a ligamentelor din apropierea articulației șoldului.

În concluzie, principalele simptome ale coxartrozei sunt durerea și rigiditatea articulară, care împiedică persoana afectată să se miște normal și să-și îndeplinească activitățile zilnice obișnuite. Printre complicațiile artrozei șoldului se numără perturbarea somnului, acumulare kilogramelor în plus și scăderea productivității.

De aceea, atunci când apar simptome care pot duce cu gândul la coxartroză, e indicat să se meargă la un consult medical. Există multe opțiuni de tratamente pentru artroza șoldului care pot reduce simptomele boli, pot încetini evoluția acesteia și pot îmbunătăți calitatea viații pacientului.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BMC - Global, regional, and national burdens of hip osteoarthritis from 1990 to 2019: estimates from the 2019 Global Burden of Disease Study
https://arthritis-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13075-021-02705-6
Studiul „Global, regional, and national burdens of hip osteoarthritis from 1990 to 2019: estimates from the 2019 Global Burden of Disease Study”, apărut în Arthritis Res Ther 24, 8 (2022). https://doi.org/10.1186/s13075-021-02705-6 , autori: Fu, M., Zhou, H., Li, Y. et al. 
Arthritis Foundation - Osteoarthritis of the Hip
https://www.arthritis.org/health-wellness/about-arthritis/understanding-arthritis/hip-osteoarthritis


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0