Ce ulei de corp te ajuta sa ai o piele mai frumoasa?
Ce ulei de corp te ajuta sa ai o piele mai frumoasa?
Ce ulei de corp te ajuta sa ai o piele mai frumoasa?
Te-ai gândit vreodată că ai putea înlocui clasicele creme de corp cu uleiuri naturale? Posibilități sunt multe și chiar mai sănătoase decât unele creme din comerț, pline de parabeni sau alte substanțe nesănătoase, așa că discutăm în acest articol despre ce ulei de corp poți alege pentru îngrijire în funcție de tipul de piele și de eventualele probleme ale acesteia.
Uleiurile de corp sunt hidratante și ajută la stabilizarea metabolismului pielii uscate, crescând nivelul lipidelor în stratul superior și redând astfel vigoarea pielii. Au, de asemenea, conținut de vitamine, precum A și E, care ajută la regenerarea pielii. Însă un ulei de corp poate fi potrivit nu doar pentru pielea uscată, ci și pentru o piele grasă sau una sensibilă. Multe persoane aleg să folosească ulei de cocos, însă în afară de acesta, mai există și altele cu proprietăți benefice pentru piele, fie că vorbim de ulei de argan, de jojoba sau de struguri.
Ce ulei de corp poți alege?
Iată câteva idei de uleiuri de corp pe care să le folosești în rutina ta zilnică de îngrijire:
Ulei de jojoba
Ca și consistență, uleiul de jojoba seamănă mai mult cu o ceară atunci când este păstrat la temperatura camerei. Conține vitaminele A și E și acizi grași de înaltă calitate, precum Omega 9. Se absoarbe rapid în piele, fără să lase urme grase și este un adevărat miracol pentru pielea uscată, dar poate fi utilizat și de persoanele cu piele grasă, deoarece ajută la reglarea producției de sebum și are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene. Folosirea acestui ulei de corp li se recomandă, de asemenea, femeilor însărcinate, pentru a preveni apariția vergeturilor.
Ulei de argan
Uleiul de argan este unul dintre cele mai folosite ingrediente pentru tratamente cosmetice. Datorită conținutului său bogat în acid linoleic, este un bun combatant al acneei. În plus, prin ingredientele sale ajută în cazul arsurilor solare, iar conținutul de vitamina E îl face un bun antiinflamator și antioxidant. Este ideal să folosești ulei de argan dacă ai pielea uscată, dacă suferi de dermatite sau dacă lupți pentru prevenirea ridurilor. Poate fi folosit și ca tratament pentru păr despicat și unghii care se exfoliază.
Ulei de susan
Conținutul său bogat de fitosteroli, tocoferol și acizi grași nesaturați fac din uleiul de susan un produs de calitate, hidratant, recomandat pentru piele foarte uscată. Un alt atu este că protejează împotriva soarelui, deși nu este atât de puternic încât să poată fi folosit pe post de cremă cu factor de protecție solară.
Ulei de migdale dulci
Bogat în vitamine din grupurile B, dar și în vitamina E, este foarte bun dacă dorești o piele cât mai elastică. Se recomandă mai ales pentru îngrijirea pielii delicate a bebelușilor. Proprietățile sale îl recomandă și ca ulei bun pentru un masaj de relaxare.
Ulei de nuci de macadamia
Acest ulei de corp este foarte benefic pentru pielea uscată. Conține acizi grași care redau echilibrul pielii și ajută la regenerarea acesteia. Uleiul de nuci de macadamia se absoarbe rapid în piele.
Ulei de mușețel
Acest ulei este cunoscut pentru proprietățile sale calmante și antiinflamatorii, deci poate fi folosit pentru pielea iritată sau sensibilă, ajutând la reducerea roșeții și inflamației.
Ulei de semințe de struguri
Este un ulei ușor, bogat în antioxidanți și acizi grași Omega-6. Are proprietăți astringente care ajută la tonifierea pielii și la reducerea porilor dilatați, deci uleiul din semințe de struguri poate fi folosit cu încredere și de persoanele cu pielea grasă.
Ulei de măsline
Acest ulei pe care îl folosești preponderent în bucătărie este folosit și ca ingredient de bază în săpunuri, datorită proprietăților sale de a curăța, mai ales pielea sensibilă; conține vitamina E, care ajută la elasticitatea pielii și contribuie la tratarea pielii uscate și a părului uscat.
Cum utilizezi un ulei de corp?
Utilizarea corectă a unui ulei de corp poate îmbunătăți hidratarea pielii și îi poate conferi un aspect sănătos și strălucitor. Asigură-te că pielea ta este curată înainte de aplicarea uleiului. Folosește un gel de duș sau un săpun blând pentru a îndepărta murdăria și excesul de sebum. Exfoliază pielea o dată sau de două ori pe săptămână pentru a îndepărta celulele moarte și a permite uleiului să fie absorbit mai eficient.
Cel mai bun moment pentru a aplica un ulei de corp este imediat după duș sau baie, când pielea este încă umedă, pentru că acest lucru ajută la reținerea umidității. Începe cu o cantitate mică de ulei. Poți adăuga mai mult ulterior dacă este necesar. În general, câteva picături sunt suficiente pentru fiecare zonă a corpului.
Pune uleiul în palme și freacă-le ușor pentru a încălzi uleiul. Acest lucru ajută la o aplicare mai uniformă și mai confortabilă. Masează uleiul în piele cu mișcări circulare, începând de la extremități și urcând spre inima. Acest lucru îmbunătățește circulația sângelui și ajută la absorbția uleiului. Aplică uleiul pe tot corpul sau pe zonele care necesită hidratare suplimentară, cum ar fi coatele, genunchii și picioarele.
Lasă uleiul să se absoarbă în piele câteva minute înainte de a te îmbrăca. Dacă este necesar, poți tampona ușor pielea cu un prosop pentru a îndepărta excesul de ulei. Poartă haine lejere după aplicarea uleiului pentru a permite pielii să respire și pentru a evita pătarea hainelor dacă uleiul nu a intrat în piele.
Dă-ți cu ulei de corp zilnic sau ori de câte ori simți că pielea ta are nevoie de hidratare suplimentară. Aplicarea uleiului seara, înainte de culcare, poate fi deosebit de benefică, deoarece pielea are timp să îl absoarbă pe parcursul nopții și să îl folosească pentru a îmbunătăți starea pielii.
E bine să alegi un ulei potrivit pentru tipul tău de piele. De exemplu, pentru pielea grasă, alege uleiuri ușoare și non-comedogene, cum ar fi uleiul de jojoba sau uleiul de semințe de struguri, iar pentru pielea uscată, ulei de argan sau de susan.
Poți amesteca ulei de corp cu loțiunea ta preferată pentru a obține o hidratare suplimentară.
Când să NU folosești ulei de corp?
Există anumite situații și condiții în care ar fi mai bine să eviți utilizarea uleiului de corp sau să ceri sfatul medicului dermatolog.
Unele uleiuri sunt comedogene, adică pot bloca porii și pot agrava acneea. Dacă suferi de această problemă a pielii, evită uleiurile cu un indice de comedogenitate ridicat, cum ar fi uleiul de de germeni de grâu sau cel de cacao. În schimb, optează pentru uleiuri non-comedogene, cum ar fi uleiul de jojoba sau cel de semințe de struguri.
Pielea cu afecțiuni precum eczema, psoriazisul sau dermatita poate fi foarte sensibilă și ar putea reacționa negativ la anumite uleiuri, deci e bine să întrebi înainte un dermatolog. Dacă observi roșeață, mâncărime, erupții cutanate sau alte semne de iritație după aplicarea unui ulei de corp, întrerupe utilizarea imediat.
Uleiurile de corp aplicate înainte de exerciții fizice pot contribui la acumularea de transpirație și la apariția iritațiilor. Este recomandat să aplici uleiul după ce ai terminat activitatea fizică și ai făcut duș, când pielea este curată și uscată.
Nu aplica uleiul pe pielea umedă, dacă uleiul nu este destinat pentru acest lucru. Unele uleiuri sunt concepute să fie aplicate pe pielea uscată pentru o absorbție mai bună. Aplicarea pe pielea umedă poate dilua uleiul și reduce eficiența acestuia.
Aplicarea de uleiuri pe pielea arsă de soare poate agrava disconfortul și poate încetini procesul de vindecare. În astfel de cazuri, este mai bine să folosești produse specifice pentru arsuri solare, cum ar fi gelurile cu aloe vera sau cremele hidratante destinate pielii sensibile.
În cazul în care urmezi tratamente dermatologice speciale, cum ar fi tratamentele cu retinol sau alte produse care pot sensibiliza pielea, este important să ceri sfatul medicului pentru a evita interacțiunile nedorite. În cazuri rare, utilizarea unor uleiuri esențiale sau medicinale fără consult medical poate provoca probleme în anumite condiții de sănătate, de aceea, dacă vrei să folosești unele uleiuri terapeutice, citește cu atenție instrucțiunile și vezi dacă le poți folosi în siguranță.
Așadar, iată că ai la dispoziție multe uleiuri de corp, fie că vorbim de ulei de argan, de migdale sau de măsline pentru a le folosi pentru îngrijirea pielii corpului. Important este să aplici o cantitate potrivită și să masezi bine pielea pentru cele mai bune rezultate, de preferat seara înainte de culcare.
Dacă vrei să folosești și uleiuri esențiale în această rutină de îngrijire, diluează-le întotdeauna cu un ulei bază (cum sunt cele despre care am vorbit mai sus) înainte de aplicare pe piele, pentru a evita iritațiile. De exemplu, persoanele care au acnee pe corp pot dori să folosească ulei de arbore de ceai, pentru că are proprietăți antibacteriene și antifungice puternice. Acesta este util pentru pielea grasă și predispusă la acnee, dar trebuie diluat înainte de aplicare într-un ulei bază (o picătură de ulei esențail la o linguriță de ulei bază).
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Dr. Axe - Top 12 Argan Oil Benefits for Skin and Hair
https://draxe.com/beauty/argan-oil-benefits-skin-hair/
NCBI - Jojoba Oil: An Updated Comprehensive Review on Chemistry, Pharmaceutical Uses, and Toxicity
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8197201/
Studiul „Jojoba Oil: An Updated Comprehensive Review on Chemistry, Pharmaceutical Uses, and Toxicity”, apărut în Polymers (Basel). 2021 Jun; 13(11): 1711. Published online 2021 May 24. doi: 10.3390/polym13111711, autori: Heba A. Gad et al.
Te-ar mai putea interesa și...