Ulei de argan: beneficii extrene si interne
Ulei de argan: beneficii extrene si interne
Ulei de argan: beneficii extrene si interne
Uleiul de argan a fost prezent în multe reclame, e produsul de bază în tot felul de produse cosmetice și este recomandat de mulți profesioniști în frumusețe. Însă ce este acest ulei de argan și care sunt adevăratele lui beneficii?
Uleiul de argan este originar din Maroc și este extras din fructul arborelui de argan, prin presare la rece. Pentru un litru de ulei este folosită o cantitate de 100 kilograme de fruct. Poți folosi ulei de argan pentru diverse probleme ale pielii, însă are și alte beneficii.
Într-un studiu recent se precizează că un corp mare de date a arătat că mai multe componente ale uleiului de argan activează calea factorului nuclear Nrf2, jucând un rol crucial în apărarea celulară împotriva stresului oxidativ. Activarea acestei căi Nrf2 de către componentele uleiului de argan duce la o expresie crescută a proteinelor țintă cum ar fi superoxid dismutaza (SOD) și catalaza (CAT). O astfel de activare a Nrf2 reprezintă mai multe beneficii pentru sănătate legate de apărarea antioxidantă, efectele antiinflamatorii, sănătatea cardiovasculară și neuroprotecția.
Ulei de argan: proprietăți
Uleiul de argan este un produs 100% natural care se poate folosi nu doar ca ulei cosmetic, ci și culinar și și ale cărui componente au fost catalogate ca fiind benefice pentru sănătate. Este bogat în acizi grași esențiali, fitosteroli și tocoferol, este nutritiv, regenerator și restructurant.
Ulei de argan: principalele beneficii pe care le are pentru păr, piele și unghii
Uleiul de argan se pretează la a fi utilizat pe orice tip de piele, se folosește pentru ten sau pielea corpului, dar este eficient și pentru păr și unghii. Dacă te gândești să folosești ulei de argan, iată ce beneficii potențiale are:
Revitalizează pielea
Redă vitalitatea și elasticitatea pielii și potențează regenerarea celulară. Aplicat și masat în piele, dă o senzație de bine și lasă pielea fină și delicată.
Tratează pielea uscată
Uleiul de argan este un bun hidratant, folosit în tratarea pielii uscate și foarte uscate; pentru că are un aport ridicat de nutrienți, calmează iritațiile și este potrivit pentru a fi aplicat în zone precum genunchi sau coate.
Ajută la combaterea acneei
Acest ulei este eficient în tratarea acneei, dar si a cicatricelor cauzate de coșuri. In ciuda faptului ca este un ulei natural, deci te-ai putea gândi că face mai rău aplicat peste o piele deja grasă, cercetările au dovedit faptul că uleiul de argan poate să reducă nivelul de sebum în cazul persoanelor cu tenul gras. Fiind bogat în acid linoleic, uleiul de argan reduce inflamația cauzată de acnee și accelereaza procesul de vindecare a celulelor afectate.
Luptă împotriva dermatitei seboreice
Când vorbim de ulei de argan, printre beneficii regăsim și combaterea dermatitei atopice. Acest ulei calmează iritațiile și crustele specifice acestei afecțiuni dermatologice. Acizii grași precum acidul linoleic, acidul oleic sau Omega 3, care se regasesc din belșug în uleiul de argan, hidratează pielea, creând totodată o barieră care să o protejeze. Acest ulei conține vitamina E, care are efecte antioxidante și luptă împotriva radicalilor liberi, un factor de risc pentru apariția eczemelor.
Întărește unghiile
Uleiul de argan fortifică unghiile datorită conținutului ridicat de vitamina E, precum si datorită calităților sale antiinflamatoare și antibacteriene.
Hidratează părul deteriorat
Acest ulei poate reda strălucirea părului deteriorat, hidratându-l în profunzime atunci cand este aplicat și lăsat să acționeze peste noapte. De asemenea, uleiul de argan poate fi folosit si pentru hidratarea zilnică, prin aplicarea pe vârfuri a câtorva picături încălzite în prealabil între palme.
Tratamente cu ulei de argan
- Pune câteva picături de ulei de argan în apa din cadă; îți va lăsa pielea mai catifelată.
- Folosește-l pe post de ulei de masaj, pentru că va stimula circulația.
- Dacă ai părul aspru sau uscat, aplică acest ulei pe toată suprafața lui, lasă-l să acționeze timp de 30 de minute, apoi spală părul în mod normal; utilizat la fiecare spălare, te poate ajuta să recuperezi strălucirea și vitalitatea părului.
- Dacă ai unghiile exfoliate, fragile, hidratează-le cu ulei de argan.
- Ai observat apariția unor riduri fine în jurul ochilor sau în colțurile gurii? Aplică în fiecare seară ulei de argan pe zonele respective și vei observa, în câteva săptămâni, că ridurile se estompează.
Mască pentru față pe bază de ulei de argan
Uleiul de argan este excelent pentru hidratarea pielii, iar combinarea acestuia cu alte ingrediente naturale poate crea o mască de față foarte eficientă. Ai nevoie de 1 linguriță de ulei de argan, 1 linguriță de miere organică, 1 linguriță de iaurt simplu natural (fără arome sau adaosuri), ½ linguriță de suc de lămâie (opțional, pentru efect de iluminare).
Într-un bol mic, combină uleiul de argan, mierea, iaurtul și sucul de lămâie (dacă folosești) și amestecă bine toate ingredientele până obții o pastă omogenă. Curăță bine fața cu un demachiant blând și apă călduță, usucă fața tamponând cu un prosop curat și apoi aplică masca pe față. Lasă masca să acționeze timp de 15-20 de minute, apoi clătește bine cu apă călduță și usucă tamponând cu un prosop curat. După clătire, aplică o cremă hidratantă potrivită tipului tău de piele pentru a sigila hidratarea.
Uleiul de argan hidratează și hrănește pielea, fiind bogat în vitamina E și acizi grași esențiali, mierea are proprietăți antibacteriene și antioxidante, ajutând la hidratarea și calmarea pielii, iaurtul conține acid lactic, care exfoliază ușor pielea și o lasă netedă și catifelată, iar sucul de lămâie este bogat în vitamina C, ajută la iluminarea pielii și la reducerea petelor pigmentare (folosește-l cu precauție dacă ai pielea sensibilă).
Mască pentru păr cu ulei de argan
Iată o rețetă simplă pentru o mască de păr cu ulei de argan care îți va lăsa părul moale și strălucitor. Ai nevoie de 2 linguri de ulei de argan, 1 lingură de ulei de cocos (opțional, pentru un plus de hidratare), 1 lingură de miere, 1 ou (pentru proteine și întărirea părului), 1 lingură de iaurt natural (opțional, pentru hidratare suplimentară și strălucire).
Într-un bol, amestecă bine toate ingredientele până obții o pastă omogenă. Aplică masca pe părul uscat sau ușor umed, concentrându-te pe lungimi și vârfuri. Dacă ai scalpul uscat, poți aplica și pe scalp. Acoperă părul cu o cască de duș sau un prosop și lasă masca să acționeze timp de 30-60 de minute. La final, clătește bine părul cu apă călduță, apoi spală-l cu șamponul tău obișnuit. Poți aplica și un balsam, dacă dorești.
Pentru cele mai bune rezultate, folosește această mască o dată pe săptămână. Dacă ai părul foarte gras, poți reduce cantitatea de uleiuri sau poți aplica masca doar pe lungimi și vârfuri, evitând scalpul.
Uleiul de argan hidratează, hrănește și repară părul, fiind bogat în vitamina E și acizi grași esențiali. Uleiul de cocos hidratează și întărește părul, prevenind despicarea vârfurilor. Mierea are proprietăți umectante, menținând hidratarea în păr, oul bogat în proteine ajută la întărirea și regenerarea părului deteriorat și iaurtul hidratează și adaugă strălucire părului datorită conținutului de acid lactic.
Beneficii ale consumului de ulei de argan
Uleiul de argan se poate folosi și intern, nu doar extern. În cazul în care consumi cu moderație ulei de argan, acesta are mai multe beneficii pentru sănătate datorită compoziției sale bogate în acizi grași esențiali, vitamina E și antioxidanți. Iată câteva dintre acestea:
Sprijină sănătatea cardiovasculară
Uleiul de argan este bogat în acizi grași mononesaturați, în special acid oleic, care pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol rău LDL și la creșterea nivelului de colesterol bun HDL. Un consum moderat poate reduce riscul de boli cardiovasculare.
Protejează de radicalii liberi
Uleiul de argan conține cantități mari de vitamina E și alți antioxidanți care ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și a daunelor cauzate de radicalii liberi. Acest lucru poate contribui la prevenirea bolilor cronice și la întârzierea procesului de îmbătrânire.
Sănătatea digestivă
Dacă folosești intern ulei de argan, e bine să știi că poate ajuta la îmbunătățirea digestiei prin stimularea producției de pepsină, o enzimă esențială în digestia proteinelor. De asemenea, poate avea un efect calmant asupra mucoasei gastrice.
Ajută la reducerea inflamației
Consumul de ulei de argan poate ajuta la reducerea inflamațiilor în organism, lucru care poate fi benefic pentru persoanele care suferă de afecțiuni inflamatorii cronice, cum ar fi cele din spectrul artritei.
Contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge
Unele studii științifice au arătat că uleiul de argan poate contribui la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la îmbunătățirea sensibilității la insulină, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele cu diabet sau pentru prevenirea diabetului de tip 2.
Îmbunătățește aspectul pielii
Deși este cunoscut mai ales pentru utilizarea sa externă, consumul intern de ulei de argan poate contribui la îmbunătățirea sănătății pielii din interior. Poate ajuta la hidratarea pielii, la reducerea uscăciunii și la îmbunătățirea elasticității acesteia.
În ce privește cantitatea recomandată, de obicei, se recomandă consumul a 1-2 lingurițe de ulei de argan pe zi. Poți adăuga uleiul de argan în salate, supe, smoothie-uri sau alte preparate culinare. Poate fi folosit și ca dressing pentru legume sau pâine prăjită. Asigură-te că folosești ulei de argan de calitate alimentară, presat la rece și neprocesat, pentru a beneficia de toate proprietățile sale. Deși are multe beneficii, este important să consumi uleiul de argan în cantități moderate, deoarece, ca toate uleiurile, are foarte multe calorii.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - 5 Skin and Hair Benefits of Argan Oil
https://health.clevelandclinic.org/argan-oil-benefits
MDPI - The Potential Role of Major Argan Oil Compounds as Nrf2 Regulators and Their Antioxidant Effects
https://www.mdpi.com/2076-3921/13/3/344
Studiul „The Potential Role of Major Argan Oil Compounds as Nrf2 Regulators and Their Antioxidant Effects”, apărut în Antioxidants, 2024, 13(3), 344; https://doi.org/10.3390/antiox13030344, autori: Riad El Kebbaj et al.
Frontiers - Argan Oil: Chemical Composition, Extraction Process, and Quality Control
https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2021.804587/full
Studiul „Argan Oil: Chemical Composition, Extraction Process, and Quality Control”, apărut în Front. Nutr., 03 February 2022, Sec. Nutrition and Food Science Technology, Volume 8 - 2021 | https://doi.org/10.3389/fnut.2021.804587, autori: Said Gharby și Zoubida Charrouf
Te-ar mai putea interesa și...