Cum se pot vindeca cicatricile după procedurile dermatologice

Când vine vorba despre pete hiperpigmentare, aspect tern al pielii, riduri și linii fine, precum și de erupții acneice, procedurile dermatocosmetice sunt deosebit de utile. Microdermabraziunea, peelingul chimic și dermapenul (sau mezoterapia facială) sunt câteva dintre procedurile cele mai căutate la ora actuală, care oferă rezultate vizibile, chiar și după o ședință.

Cu toate acestea, dacă ai pielea sensibilă, dacă folosești mai multe produse cu substanțe active în rutină, precum acizi și retinol, sau dacă, pur și simplu, îți supui tenul prea des la proceduri, există un risc destul de ridicat să îți apară cicatrici în urma acestora. Din acest motiv, este bine să ai în vedere câteva măsuri de siguranță, pentru ca pielea ta să se bucure din plin de beneficiile procedurile dermatologice.

Așadar, iată câteva sfaturi de măsuri pe care le poți lua imediat după procedură, pentru a evita cicatricile și a menține efectele acesteia pe timp îndelungat.

Ține mâinile departe de față

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Principalul scop al majorității tipurilor de proceduri dermatocosmetice este să îndepărteze celulele moarte și să acționeze în profunzimea pielii prin intermediul unor substanțe active introduse în dispozitivul de lucru, cum ar fi acidul hialuronic sau complexurile de acizi din fructe. Acest proces ajută la obținerea unui ten luminos, uniform, dar și la eliminarea anumitor imperfecțiuni, precum petele pigmentare.  

Deoarece stratul de celule moarte tocmai a fost îndepărtat, înseamnă că noul strat de piele ieșit la lumină este sensibil, nefiind expus, în totalitate, factorilor de mediu. Prin urmare, nu este indicat să îți atingi fața prea des, preferabil deloc, și, în niciun caz, să încerci să elimini cojițe sau să rupi coșuri. 

Așadar, imediat după procedură, este recomandat să te ferești de soare și de poluare, să lași produsele aplicate de cosmeticiană să acționeze (acestea au rol de hidratare, protecție și cicatrizare a pielii, în cazul în care procedura a fost una mai invazivă, precum dermapenul), iar seara să efectuezi o curățare blândă.

Ține-ți părul strâns la spate

Dacă îți ții părul strâns la spate, departe de față, poți preveni atât atingerea repetată a feței, dar și senzația de iritație și de mâncărime, care, la rândul său poate duce la scărpinare excesivă și la apariția unor cicatrici, deoarece pielea este extrem de vulnerabilă. Este foarte important ca după orice procedură să acorzi timp (și spațiu) pielii să se vindece și să se regenereze. În plus, părul poartă sebum și praf, care, la contact cu tenul vulnerabil, pot declanșa iritație și mâncărime. 

Dacă remarci o iritație sau erupții cutanate la scurt timp după procedură, este foarte important să nu acționezi în niciun fel, ci să contactezi medicul dermatolog sau esteticianul la care ai făcut procedura. Acesta îți va spune ce produse să aplici sau dacă e cazul să le lași în pace. De obicei, specialistul îți va recomanda un produs de reparare a barierii naturale a pielii, pe bază de niacinamide sau un complex de B-uri, alături de zinc.

Hidratează tenul, dar nu în exces

După o procedură de tip peeling chimic sau dermapen, tenul va fi vizibil mai sensibil. Așadar, tendința generală este să aplici creme cât mai grase și ocluzive, crezând că acestea vor remedia sensibilitatea peste noapte. Nu se recomandă, însă, folosirea unor produse deosebit de consistente, mai ales pentru persoanele cu ten mixt sau gras, deoarece tenul sensibilizat este, de obicei, reactiv.

Asta înseamnă că va reacționa la orice stimul extern care nu îi face bine. Cremele grase sunt, adesea, bogate în uleiuri și ingrediente foarte emoliente, care au rol ocluziv, adică vor crea un film protector, nepermițând o bună reparare sau recuperare a pielii. Așadar, dacă există potențial de cicatrice în urma unei proceduri cosmetice, aceasta se va forma atât timp cât pielea se află acoperită cu un ”sigiliu” de cremă.

În schimb, ce poți face este să îți hidratezi tenul cu produsele tale obișnuite, în cantitățile obișnuite, fără a forța nimic din rutina ta de zi cu zi. Dacă medicul dermatolog sau esteticianul îți recomandă un anumit produs pentru perioada de recuperare, include-l în rutină și folosește-l conform indicațiilor specialistului.  

Un alt aspect important este ca atunci când aplici produsele cosmetice să nu pui multă presiune pe ten și să nu insiști prin mișcări de masaj, pentru a nu leza pielea. Aplică-le, în schimb, cu delicatețe, frecând produsul în palme și apoi, prin mișcări ample, transferându-l pe suprafața tenului.

Protejează-ți zilnic pielea cu un produs cu protecție solară

Având în vedere că tocmai ai făcut o procedură care, printre altele, estompează petele pigmentare, este important să nu capeți altele. În plus, expunerea la soare fără un produs cu factor de protecție 50, după o intervenție dermatocosmetică, este un adevărat risc pentru exacerbarea leziunilor, care se pot transforma, astfel, în cicatrici. 

Crema cu protecție solară trebuie aplicată chiar și în casă, pentru că te poți expune direct la soare, prin fereastră, sau dacă petreci mai mult timp în curte (chiar dacă aceasta e umbrită). Ai grijă ca produsul ales să fie cu protecție de spectru larg, adică filtrele sale să te protejeze atât de radiațiile UVA, cât și de cele UVB. 

E normal ca tenul, după procedură, să se descuameze

Indiferent că vorbim despre un peeling chimic, dermapen sau dermabraziune, șansele sunt ca, la câteva zile după procedură, pielea să înceapă să se descuameze. Asta înseamnă că țesutul lezat se îndepărtează și lasă loc unui ten nou, proaspăt și luminos.

Tendința este, însă, la fel ca după un bronz puternic, când stratul de piele uscat începe să se descuameze, să tragi de aceste bucățele de piele. Este foarte riscant să faci acest lucru după o procedură dermatocosmetică, deoarece riști să rămâi cu mici leziuni ce se vor transforma în cicatrici.

Desigur, cojițele sunt frustrante, mai ales dacă obișnuiești să aplici machiaj zilnic, dar trebuie să lași puțin timp pentru ca descuamarea să decurgă natural, în așa fel încât să eviți alte probleme. Poți accelera procesul cu ajutorul unui burete konjac, prin care să efectuezi un masaj blând, atunci când îți speli tenul. Ai grijă, însă, să nu fac acest lucru în prima săptămână după procedură. De asemenea, ca să aplici fondul de ten mai ușor, încearcă, mai întâi să îți hidratezi bine fața și să aplici fondul de ten cu un burete de machiaj, pentru un blend mai eficient.

Nu uita de controlul dermatologic 

Adesea, după o procedură mai complexă, cum este dermapenul, medicul sau esteticianul îți va cere să te prezinți la un control după aproximativ o săptămână. Este important să respecți solicitarea, pentru că, uneori, lucrurile pot să decurgă altfel decât normal iar specialistul poate interveni la timp numai dacă observă anumite probleme la scurt timp după procedură. Așadar, nu risca să rămâi cu cicatrici sau semne definitive pe ten și mergi la control, în așa fel încât să te asiguri că procedura a fost una de succes.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Chemical peel
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/chemical-peel

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0